Založ si blog

SPRAVODLIVOSŤ, s. r. o. 2. – Vlakári a nevlakári

 

Dobrá správa pre Slovensko – máme Výpravcu, ktorý nás vypravoval do EÚ a kade-tade, teraz aj Sprievodcu, ktorý rozdáva lístky „zadara“ pre vybrané skupiny občanov, ak bývajú vo vhodnom regióne.

Zlá správa pre Slovensko – chýba nám ešte Rušňovodič, ten by konečne mohol nasmerovať tento štát správnym smerom. Z úvodu je zrejmé, že sa vraciam k téme, ktorú som už pred časom načrtla v článku DNES 12. Sľubotechna, s. r. o. pri prvej zmienke o veľkolepom Ficovom nápade „vlaky zadarmo“. Budem pokračovať v analýze tohto nápadu z ďalších aspektov.

 

Položme si otázku – o čom svedčí tento krok Fica?

Nepochybne – zvolebnieva sa. Je treba voličom pretrieť popod nos nejaký „dobrý skutok“. Ibaže z tohto kroku cítiť zúfalstvo, pretože je robený „za každú cenu“. Aj napriek tomu, že ide o krok nesystémový, zjavne škodiaci nielen súčasnej „krízovej“ ekonomike, ale i perspektíve ďalšieho rozvoja zaostávajúcich regiónov. A – čo je najhlavnejšie – tento krok je robený aj napriek tomu, že bez pochýb pripraví Fica o množstvo voličov, ktorí žijú v disparitných regiónoch Slovenska. Tam mal Fico predtým veľkú voličskú základňu. Ide o najviac zúbožené regióny, s najvyššou mierou nezamestnanosti. Vlaky v nich nechodia a autobus tam smeruje tak dva či tri razy za deň. Štát na dopravnú dostupnosť týchto regiónov už dlhú dobu kašle – z Prednej Hory, kde žijem, sa nedostanem t. č. napríklad do krajského mesta predpoludním už ani v niektoré pracovné dni. Cez víkend je problém ísť aj do okresného mesta a späť. No nenaštvite sa potom, ak v takýchto žalostných podmienkach denne cestujete do práce a snažíte sa uživiť svoju rodinu a navyše po vás Fico chce, aby ste sa poskladali z biednej mzdy na pohodlné vyvážanie sa vlakom tým, ktorí majú „všetko pod nosom“. A rovnako to nahnevá tých, ktorí sú nezamestnaní, no o to viac by radi svoje deti vlakmi vozili do školy zadarmo.

Fico musí byť poriadne nepredvídavý alebo skôr už hodne zúfalý, ak sa napriek všetkému odhodlal na tento krok. Zjavne predvolebne prituhuje, lebo ľuďom sa začínajú otvárať oči a strašenie zlou opozíciou už až tak na nich neplatí. Hovoria si – opozícia síce je neschopná a problémová, ale ani Fico nie je bohviečo, radšej chceme niečo iné. Je to čakanie na alternatívu – mal by prísť niekto, kto ponúkne ľuďom nádej na reálnu pozitívnu zmenu ich života. Kto im nebude vykladať ako je proti sankciám voči Rusku, ale pritom dvíha ruku za ne a nechá ľudí znášať ich dopady. Kto nebude proklamovať ako „nie základne NATO“ a pritom ponúkne sám vojakom  NATO „na cvičenia a logistiku“ naše územie. A určite sa podľa môjho názoru veľmi skoro presvedčia o (ne)pravdivosti Ficových vyhlásení aj v prípade „vlakov zadarmo“ – pretože zadarmo nie sú a dokonca nie sú ani za tých proklamovaných 13 miliónov.

 

Tento Ficov krok je ale zároveň pravdivou výpoveďou o situácii v dnešnej slovenskej spoločnosti. O tom, že ľudia si v „demokracii“ zvýšili za štvrťstoročie úroveň tak podstatne, že nemajú ani na bežný životný štandard. Idea, že sa bezplatným cestovaním vo vlakoch študentom a dôchodcom a s polovičným cestovným aj pre pracujúcich spravodlivo pomôže nízkopríjmovým skupinám je  zavádzajúca.  Ide v skutočnosti o opatrenie diskriminačné, vytvárajúce zjavne nerovné podmienky pre ľudí žijúcich v lokalitách bez vlakov a cestujúcich do práce, aj zjavnú nerovnosť v postavení rodín so študujúcimi deťmi. Ľuďom v chudobných lokalitách nikto náklady vynaložené na cestovné nepreplatí, a to ani v situácii, že sú evidentne chudobnejší ako rodiny, ktorých vlakmi deti cestovať zadarmo budú. Dostávajú sa tým preukázateľne nespravodlivo do horšej situácie z hľadiska svojej životnej úrovne ako „vlakári“, hoci ju sami nijako nezavinili. A navyše ich Fico vystavuje riziku, že im ešte viac uberú z biednych spojov (t. j. ešte viac znížia ich dopravnú dostupnosť) a tie zostávajúce spoje SAD-ky zrejme poriadne predražia, pretože budú autobusy ešte menej rentabilné.

Môj obľúbený hrdina Švejk by sa poškrabal po hlave v údive nad týmito podivnými krokmi sociálnej vlády, ktorá chudobným berie a bohatým dáva. A zlomyseľne by pozrel na zaprášený obraz monarchu, veď viete s akým konštatovaním. Čo k tomu publikovateľne dodať? Na Fica sa pri hľadaní spravodlivosti nespoliehajte.

 

A ak ste „vlakári“, tiež sa veľmi netešte. Vari Fica nepoznáte? Verím tomu – a vôbec pri tomto konštatovaní necítim radosť, nie je to zlomyseľnosť, ale varovanie aby ste sa netešili zbytočne – aj na vás si „Fico a železničiarska company“ niečo nájde.  Veď vlaky nie sú nafukovacie a predstava, že by k vlaku pripájali ďalšie a ďalšie vozne tiež má svoje hranice. Mohlo by to skončiť tým, že by začiatok vlaku bol už v Bratislave a koniec ešte v Poprade. Iste, nie všetci dôchodcovia sa hneď vrhnú na vlak. Ale verím, že všetci študenti a žiaci, ktorí takúto možnosť mať budú, ju využijú naplno – načo by platili za autobus, ak môžu ísť zadarmo vlakmi?  Predpokladám preto, že železnice veľmi rýchlo začnú šachovať maximálnou vyťaženosťou spojov, budú vám ponúkať náhradné riešenia v štýle choďte iným spojom či kúpte si miestenku. Alebo si zaplaťte lístok, ak chcete cestovať teraz. Nakoniec teda bezplatné cestovanie skončí cestovaním za cenu miestenky a odchodom s dlhým nosom tých ostatných vlakárov. A tak Fico stratí volebné hlasy nielen ukrivdených nevlakárov (a ide o krivdu, ktorá sa nezabúda, pretože je pretrvávajúca!), ale postupne aj čoraz viac naštvaných vlakárov, ktorí „skvelosť“ nápadu pocítia na vlastnej koži a budú sa cítiť oklamaní.

 

Takže zatiaľ už nám – „nevlakárom“ – zostáva len súdiť sa so štátom. Obrátiť sa na Európsku komisiu s poukázaním na nesystémový návrh slovenskej vlády, týkajúci sa poskytnutia zliav výlučne v železničnej doprave, a to v situácii vytvárajúcej zjavnú nerovnosť v postavení občanov – t. j. bez existujúcej dostupnosti vlakovej dopravy vo všetkých regiónoch Slovenska. Netreba zabudnúť na to, že práve v týchto najviac zaostávajúcich regiónoch Slovenska žije najvyššie percento obyvateľov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v dôsledku tohto nepremysleného opatrenia hrozí prehlbovanie disparity v týchto oblastiach. Určite nejde o opatrenie pre nízkopríjmové skupiny, ale opatrenie pre regióny s lepšou životnou úrovňou a cestovnou dostupnosťou.

Snáď sa nájde schopný právnik, ktorý by si túto agendu vzal do rúk a určite nájde dosť slovenských občanov, ktorí sa týmto Ficovým krokom cítia diskriminovaní.

Nepochybujem, že sa toho 17. novembra niekto odhodlá natáčať „cestovanie zadara“. Bude to skutočne dôstojná oslava výročia štvrťstoročia Novembra, nič lepšie Fico vymyslieť nemohol.

 

27.10.2014

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8974443x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie