Založ si blog

ODZVÁŇA 7. – Platíme za prvú triedu a dostávame. . .

Ak si zaplatíme za tovar prvej triedy, chceme dostať kvalitu. A to platí nielen pri nákupe jabĺk, zemiakov a kapusty, ale aj pri nákupe zdravotnej starostlivosti pre seba. Pretože aj toto si ako občania za svoje dane a odvody kupujeme. Takže je jasné, že dnes si pohovoríme o výhodnosti našich „nákupov“.

Zdravotnícky systém na Slovensku je dlhoročne nekvalitne fungujúci – a podľa môjho názoru stojí na zlých základoch nesprávne nastavenej solidarity namiesto poistného rizika, hoci sa ako poistno-rizikový tvári.

Dane a odvody, ktoré platíme, nám vezmú z vyrobených peňazí značnú časť. Dokonca ak viac zarobíte, musíte štátu viac zaplatiť, hoci službu si kupujete rovnakú ako niekto iný, často aj podstatne menšiu. Solidárny systém v zdravotníctve pokladám za správny voči ľuďom, ktorí sú chorí, starí či bezmocní (deti a ľudia s postihnutím). V prípade choroby však len u tých, ktorí naozaj majú ťažké zdravotné postihnutie či vážnu chorobu – a nielen zneužívajú solidaritu iných (podobne ako 10, 27, či viac krát na úkor našej driny bezplatne pseudorekreačne sa „liečiaci“ alkoholici).

Ibaže v podobe, v akej je solidárny systém dnes nastavený, je značne nefunkčný.

Pozrime sa na zdravotníctvo – tam štát vyhlasuje, že v rámci toho, čo platíme, ide o zdravotné poistenie. A prečo potom zdravotné poistenie na Slovensku nikoho nepoisťuje?

Poistný systém predsa musí zohľadniť poistné riziko – to chápe zrejme každý. Človek s vyšším rizikom ochorenia by mal platiť viac – tak to funguje aj vo vyspelých krajinách, kde si priplácajú viac napríklad fajčiari, alkoholici a podobne. Na Slovensku však prispievame „do zdravotného poistného systému“ rôzne sumy podľa výšky platu, poskytujeme zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu aj neplatičom – dlhodobým dlžníkom, a teraz dokonca podľa Ficovho návrhu niektoré skupiny pracujúcich ľudí s nižšou hrubou mzdou neplatia vôbec.

Jednoducho a jasne – nejde o zdravotné poistenie, iba o ďalšiu zlodejskú daň. Zlodejskú preto, lebo berie do úvahy u človeka len výšku platu a nie počet členov rodiny, ktorých z nej reálne živíte. A tak dvaja ľudia so mzdou 500 eur, ktorí neživia žiadne deti, sa budú mať finančne lepšie ako človek, ktorý zodpovedne odborne robí a živí z 1000 eurovej mzdy jednopríjmovo svoju rodinu – napríklad tri deti a  druhý rodič je bez práce, resp. je pracujúci rodič osamelým rodičom. „Nízkopríjmoví pracujúci“ neplatia pritom podľa najnovšej Ficovej idey ani žiadne zdravotné odvody, hoci zjavne odčerpajú zo zdravotnej poisťovne viac ako ten platiaci jednopríjmový rodič – živiteľ rodiny, pretože ten určite nemôže ísť na PN.

Je to skrátka také sociálne – asi ako celý náš premiér a jeho vláda. Otázku, či takéto kroky situáciu v zdravotníctve na Slovensku zlepšujú, si musí dať každý súdne človek sám – z môjho pohľadu sú to kroky nesystémové, kontraproduktívne, slovenské zdravotníctvo k vyspelým krajinám nie približujúce, ale vzdiaľujúce.

Súčasný systém zdravotnej starostlivosti na Slovensku žiadne poistné riziká nezohľadňuje – ak teda ako poistné riziko u nás nechápeme že niekto je vzdelaný, pracovitý a zodpovedný. Lebo len tým sa v Slovenskej republike človek vystavuje riziku, že bude musieť daň navyše „na zdravotné poistenie“ platiť.

 

E. K. I.  Predná Hora, 26.5.2015

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985302x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie