Založ si blog

DNES 84. – Ako to dopadne alias Figúrky na šachovnici

Nie, utečenecká kríza nie je jednoduchým javom a nie je vonkoncom ľahké sa s ňou vyrovnať. Ani ľudsky, ani spoločensky. Má však jediné realistické výsledné riešenie – ide o to, kedy sa naň odhodlá jednotne celá Európa. Bude ním uzavretie hraníc a jednoznačné vracanie všetkých utečencov späť, odkiaľ prišli. Tento krok bude nutné spraviť, skôr či neskôr. V tomto smere je váhavosť únie neúnosná.

 

Ukazuje sa už dlhodobejšie, že Brusel nie je schopný účinne riešiť vznikajúce problémy – postupy v rámci hospodárskej, ekonomickej i dlhovej krízy tomu čoraz viac  nasvedčovali. Problémy sa v krajinách EÚ množili. A súčasná imigrantská kríza je toho živým príkladom. Možno očakávať, že v dôsledku len tohtoročného migrantstva bude navyše niekoľko miliónov prisťahovalcov – ak berieme do úvahy aj ich rodiny v dôsledku „práva zlučovania“. Len za mesiac júl hranice EÚ prekročilo viac ako 107 000 migrantov.

Nie, nie sme bez srdca a manipulatívne fotografie matiek s deťmi v nás vyvolávajú súcit. Ibaže sa musíme riadiť zdravým rozumom. Predstavy tých, ktorí tu migrantov chcú doviezť vo veľkom množstve, jednoducho nevychádzajú z reality. Je podľa mňa veľkou naivitou myslieť si, že ak spoznáme utečencov osobne, tak ich začneme horlivo podporovať a budeme tolerovať ich samých aj skutočnosť, že za nimi dôjdu ich početné rodiny, že sa im s radosťou poskladáme na sociálne dávky a nebodaj v rámci voľného času im pomôžeme bezplatne budovať mešity. Táto predstava sa ukázala u nás v praxi ako scestná a nerealistická aj v spolužití s Rómami.

Varovné slová sociológa Néstora Rodrigueza z Texaskej univerzity v Austine  o nutnosti riešiť v EÚ problém utečencov bez otáľania sú namieste.Je nereálne zvládnuť uživiť valiace sa hordy utečencov a živiť ich dlhodobo. Ak Brusel nie je schopný prijať účinné a realistické opatrenia v otázke migrantov, potom preukázateľne nie je schopný EÚ riadiť. Už teraz Brusel vyčleňuje na pomoc utečencom 10 miliárd „z európskych peňazí“ – myslí si azda niekto, že tie peniaze v Bruseli tlačia? Sú to peniaze, na ktoré sa my musíme skladať.

 

Dojímavo znejú slová o „nutných humanitárnych štandardoch pre utečencov“z úst nemeckého ministra Gerda Müllera. Tieto humanitárne štandardy by sa mali týkať ubytovania, lekárskej starostlivosti, vreckového aj ďalších oblastí pre nich. Ibaže máme skutočne také humanitárne štandardy na Slovensku naplnené pre našich vlastných občanov – a zďaleka nejde len o bývanie pre bezdomovcov, ale aj o celkovú občiansku vybavenosť v rôznych oblastiach

  • od zdravotníctva (plesnivé matrace a chýbajúca klíma v nemocniciach, putovanie za zdravotnou starostlivosťou v regiónoch bez potrebnej dopravy, vystávanie na poradovník od skorých ranných hodín),
  • cez sociálne služby (dôchodcovský poradovník, starci s preležaninami),
  • až po oblasť vzdelávania (nedostatočná kapacita a kvalita študentských internátov – o tej by mohli rozprávať príbehy veľmi dlho mnohí študenti).

A to som len tak náhodne spomenula zopár oblastí, našlo by sa u nás toho ešte oveľa viac, čo je pod nutným humanitárnym štandardom Nemecka. Mrzí ma ale, že Nemecko, ktoré tak tlačí na jednotnú azylovú politiku a zjednotenie štandardnej starostlivosti o utečencov v rámci EÚ, nepožadovalo nediskriminačné pravidlá v rámci EÚ aj pre nás, Slovákov – rovnaké platy či dôchodky ako v iných vyspelých európskych krajinách.

 

Pozrime sa na fakty – Nemci dávajú na jedného dospelého migranta mesačne 359 eur a hradia im všetky náklady (ubytovacie, stravné, zdravotné, aj vrátane telefónu). Nuž, všetci naši nezamestnaní, dôchodcovia, chudobní pracujúci – všetci tí, ktorí tu na Slovensku živoria, majú tiež právo rozbehnúť sa do Nemecka. Alebo do Švédska, Švajčiarska či inde.

 

Vysokí nemeckí politici žiadajú zaviesť kvóty. Pozrime sa na tento ich nápad z hľadiska ľudských práv. Migranti majú právo odísť kam chcú – azda by sme ich tu uväznili? Už s tým predsa máme skúsenosti – pribalíme ich k väzňom z Guantanáma, aby sa privykali na normálny život?!!!

A na druhej strane je tu i otázka našich vlastných ľudských práv. Azda niekto vážne očakáva, že my budeme celé svoje rodiny živiť za podstatne menej ako dostane jeden migrant, ktorý ani je ohrozený na živote, len si chce ekonomicky prilepšiť? Majú ľudské práva len migranti, alebo aj my, bežní slovenskí občania?

Pozrime sa na slovenské možnosti aj s jednoduchou ekonomickou kalkuláciou.U nás na jedného migranta vynaložíme mesačne 1500 eur. Ak ich k nám príde hoci len 5000 (vrátane rodinných príslušníkov), ako dlho potrvá kým sa ľudia naštvú a budú tu sociálne nepokoje?

A to ešte nerátam s tým, že ak by sem rôzni nelegálni migranti dorazili, spoznali by sme na vlastnej koži ich pravú tvár. V zimnom období by títo ľudia hľadali akékoľvek riešenie v snahe ubytovať sa v teple – a to podaktorí zrejme bez zábran,aj násilne. Ak niekto z nich spácha akýkoľvek trestný čin, zdvihne sa vlna nenávisti.

 

S migrantstvom je to ako s boľavým zubom. Váhavosť Slovenska v otázke riešenia situácie s nelegálnymi migrantmi pokladám skutočne za problém. Riešenie problému je oveľa jednoduchšie včas – ťažšie sa pre akékoľvek účinné riešenie rozhodneme v situácii, kedy bude u nás niekoľko tisíc či niekoľko desiatok tisíc ľudí, ktorých by sme museli deportovať. A bude to rozhodne aj drahšie riešiť.

Nemožno za účinné riešenie situácie s migrantmi pokladať nápad, že zozbierame pár dobrovoľníkov, čo budú migrantov učiť po slovensky a pomáhať im pri adaptácii. Tu predsa nejde o tých 100 kresťanských rodín, ktoré tento štát príjme. Teraz hovoríme o vlne nelegálnych migrantov, ktorí hľadajú všemožné cesty, ako sa dostať k ekonomicky pohodlnejšiemu životu pre seba a svoje rodiny. Na úkor kohokoľvek, pravdaže. Moralizovať tu nemá význam – niekto tých ľudí nabaláchal, ako sa v Európe budú mať dobre. EÚ by mala bezodkladne zaslať USA nótu a vzniesť prostredníctvom nej ostrú námietku ohľadne tej ich „ľudskoprávnej“ organizácie, údajne šupujúcej migrantov do Európy. Skutočne nerozumiem tomu, že prečo ich posielajú sem. Čo nevidia, že my extrémisti a rasisti by sme pre chudákov migrantov bohvieaká výhra do života neboli???! Nech si ich pekne berú do USA, keď sú tam v otázke ľudských práv migrantov na takej vysokej úrovni a majú občanov ochotných všemožne im pomáhať aj na úkor seba.

 

Je to skrátka hra o čas, v ktorej ide o všetko možné, len nie o reálnu pomoc tým, ktorí migrujú. Tí sú v tejto hre len bábkami, figúrkami na šachovnici.

 

E.K. I. Predná Hora, 24.8.2015

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936713x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie