Založ si blog

DNES 92. – Koniec veľkej legendy

Útok migranta – teroristu na policajtku definitívne prepísal dejiny veľkej legendy o utečencoch. Legendy, v ktorej od začiatku šlo o cielené manipulovanie  – nielen nami, ale aj samotnými „utekajúcimi“. Celý príbeh o tom, ako sa zrazu davy rozhodli zachraňovať si holé životy, dostáva čoraz väčšie trhliny, podobné tým z rozprávky o 11. septembri.

 

Prečo došlo k pádu legendu tak rýchlo?

 

Neviem ako na ten nápad o bezpečnom a normálnom živote v Európe migranti prišli, ani ako získali dôkladný prehľad dávok v jednotlivých krajinách, keďže tu nechcú prísť ani dočasne. Sú to zjavne ľudia zachraňujúci si holé životy – veď povedzme si priamo – „lepšie si zachrániš holý život v mercedese, ako v škodovke“.

 

Aj keď sme mohli nekalých dôvodoch tohto „sťahovania národov“ mať nejaké podozrenia, neboli by sa tak rýchlo potvrdili, keby nebolo bláznivého kroku Nemecka, ktoré „otvorilo s láskou matersky svoju náruč migrantom dokorán“. Síce len na dva dni – ako taká mater, ktorá po desiatich minútach povie svojim deťom „a teraz idem oddychovať, neotravujte ma“, ale dôsledky toho otvorenia budú Nemci pociťovať dlho.

O pozadí toho ich nápadu možno polemizovať – či bol niekým vnuknutý (mala som na mysli USA, nie Boha), alebo k nemu prišla Merkelová sama v snahe prevziať veliteľskú pozíciu Nemecka v EÚ. Asi hodne pozerala nejaké dávne správy o Tatcherovej a rada by sa stala novodobou „železnou lady“. A koniec koncov – je to i dôverne známa nemecká filozofia „nadľudskosti“, čo presvitá v pozadí toho ich prístupu k „partnerom“.

Veľmi rýchlo však Merkelovej došli dve veci – že s tými davmi utečencov budú mať ťažkosti, že je to väčšie sústo, ako dokážu požuť. A tiež, že jej velenie v EÚ nebude len tak akceptované.

 

Čo túto „legendu o utečencoch“ zosypalo?

 

Včerajší útok islamského radikála v Nemecku voči policajtke veci rýchlo posúva k pádu veľkej legendy, ako musíme migrantom na úkor seba samých a našich rodín pomáhať, aby sa im lepšie žilo. Narušil aj mýtus o výhode elektronických náramkov, pretože si ho útočník, ktorý bol ostrieľaným kriminálnikom, včera ráno v pohode sám zložil. A spokojne zaútočil. Takže takto vyzerá v EÚ dohľad nad gaunermi všetkého druhu. Po tomto jeho útoku vzrastie strach u bežných ľudí natoľko, že utečencov nebudú chcieť na dohľad.

 

Ako by šla legenda ďalej?

 

Zavádzali by nás inak ešte nejaký čas „odbornými rečami analytikov“ o tom, ako na chudákov utečencov pôsobí stresujúca cesta, stresujúce utečenecké centrá do, ktorých prišli, či stresujúce prostredie táborov, v ktorých doteraz mnohí z nich žili v bezpečných krajinách, kým sa náhle rozhodli vybrať na cestu „za lepším životom“ do Európy.  A my by sme mali tolerantní, a tolerantnejší, a ešte tolerantnejší…

Pravda je taká, že ide o kulturálne iný spôsob uvažovania a reagovania, aj o ich impulzívnosť.

Myslím, že po príchode takých más ľudí s výrazne odlišnou mentalitou a kultúrou by sa zvýšilo značne riziko konfliktov, požadovali by stavbu modlitební a za chvíľu i zóny šaríja. Takže problémov by nám pribudlo aj bez rizika terorizmu z ich strany. Reagovali by podobne v rôznych situáciách, keby sa im niečo znepáčilo. A zjavne by sa im toho znepáčilo hodne.

Naozaj výstižná myšlienka prebehla sociálnymi sieťami po vystrájaní migrantov v Maďarsku. Keby toľko úsilia – ako prejavili na maďarských hraniciach v „bojoch s policajtmi“ – vynakladali migranti na obranu svojej vlasti, domova, tak nepochybne už dávno mohli mať po problémoch a nemuseli „za lepším životom“, ani za „záchranou holého života“ nikam putovať.

 

Aká je živná pôda „konca legendy“?

 

Vôbec nejde len o davy migrantov. Základným dôvodom je nestabilita Európskej únie. Európske partnerstvo malo už od začiatku vratké korene. Nerovnosť postavenia krajín bývalého východného bloku viedla k tomu, že ľudia si uvedomovali čoraz viac o aké partnerstvo ide. Že sme im dobrí vtedy, keď treba dávať pôžičky krajinám s lepšou životnou úrovňou ich občanov i za cenu toho, že sa my sami ešte viac zadlžíme. A keď budeme poslušne plniť ich príkazy, znižujúce našu životnú úroveň – kupovať treťotriedne tovary, akceptovať menšie platby pre našich poľnohospodárov či postupnú likvidáciu našej potravinovej sebestačnosti a bezohľadné drancovanie všetkého, čo tu ešte máme (od uránu až po pitnú vodu). Namiesto nerovnej úrovne našich platov aj celkovej životnej úrovne v eurozóne riešili, že hrozno môžeme zasadiť len s povolením, aké žiarovky či žiarivky máme používať, a pomaly aj koľko vzduchu sa budeme môcť nadýchnuť na jeden raz.

Dokedy by sme boli chceli žiť ďalej v takom „partnerstve“?

 

A čo bude ďalej?

Podaktorým politikom rýchlo dochádza, že ľudia v Európe sa už dvíhajú prinajmenšom na kolená, prejavujú sociálnu nespokojnosť kvôli neúnosnosti miery svojej zúboženosti a nedajú sa zaslepovať rečami o tom, ako nemajú vyskakovať a prejavovať nespokojnosť, pretože je ktosi na tom horšie ako oni  – „príbehmi o biednom živote v Afrike“. (Aby nedošlo k omylu – verím, že v Afrike sú miesta, kde ľudia žijú naozaj biedne, ale nemôžeme sa ustavične životnou úrovňou porovnávať len s nimi, namiesto s vyspelými krajinami. Rovnako ani nemôžeme veci riešiť veci za nich. Nech vyženú kolonizátorov.)

A keďže sa zvolebnieva, pracujú mozgové závity politikov v prospech davov oveľa rýchlejšie ako inokedy. (Žiadne vodné delá či slzný plyn na svojich potenciálnych voličov – ešte to tak!!! Hoci kto má dobrú strednodobú pamäť, spomenie si, že aj o tom to už bolo nie až tak dávno u nás na Slovensku). Takže to teraz zatiaľ nie, treba ísť s davmi a načúvať do volieb ich hlasom – radikálne povedať nie utečencom.

A čo sa týka partnerského spolku? Pre tých, ktorým to ešte nedošlo – rozpad EÚ je v tejto chvíli tak blízko, ako ešte nikdy nebol.

Pre Fica to nie je zlý signál. Lebo príklonom k Rusku sa jeho šance na volebné víťazstvo zvýšia prudko. A dlhodobo, je u nich dobre zapísaný. Spolupráca s Rusmi nakoniec môže byť na prospech aj našej ekonomike. A určite aj nám, bežným ľuďom, Američania by nás boli zrejme veľmi rýchlo vtiahli do veľkého vojenského konfliktu proti Rusku. A my tu chceme mier, nie žiadnu vojnu. Takže ja si myslím, že pri rozpade EÚ väčšina ľudí u nás plakať za týmto „partnerským spolkom“ nebude.

 

A čo dodať záverom?

 

Jedno treba povedať určite – buďme vďační „mame Merkelovej“. Mnoho ľudí u nás na ňu nevie nájsť pekné slovo za tých utečencov. Ale v skutočnosti práve tento jej krok veci rýchlo posunul. A odkryl pravú tvár našej družby v EÚ – využívať, zastrašovať, znesvojprávňovať.

 

Srdečná vďaka, „mama“ Merkelová.

 

E.K. I. Predná Hora, 18.9.2015

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8937869x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie