Založ si blog

Nahlas 2. – Učiteľská rapsódia a la Fico

 

Na verejnosť médiá vytiahli úvahy podaktorých ministrov Ficovej vlády (Kažimíra) o riešení žobrácky desiatky rokov financovaného slovenského školstva, najmä v oblasti platov učiteľov, ktoré sú oproti iným VŠ vzdelaným  odborníkom na Slovensku značne podhodnotené. Argumentom je, že v Bratislave muž – učiteľ nedokáže svoju rodinu uživiť tak ako napríklad v Trebišove, kde sú podľa nich životné náklady nižšie.

O tomto nápade a o všetkom, čo s ním súvisí, v dnešnom blogu.

 

Ako to chcú ficovci riešiť?

Zástupcovia ľudu vo vláde Róberta Fica najnovšie  plánujú buď pridávať mladým učiteľom alebo pridávať učiteľom lokálne – samozrejme nie ako vo vyspelých krajinách, kde sa pridáva do tých najslabších a ohrozených oblastí, tzv. zón prioritného rozvoja, ale tak po slovensky – v Bratislave. Veď tam je predsa vyššia životná úroveň i náklady.

 

Zvyšovať platy lokalitne?

Nuž, platy učiteľov odvíjať od lokality pokladám za nápad nevhodný. Potom by boli platové tabuľky odlišné pre Bratislavu a okolie a pre oblasti s vysokou mierou nezamestnanosti.

Je pravdou, že vyššia životná úroveň a tým i životné náklady v Bratislave sú. Ale zasa životná úroveň tých biednych oblastí Slovenska, kde ide jeden či dva autobusy cez deň a cez víkend sa bez auta odtiaľ nedostanete ani k lekárovi, tak tá sa takýmito opatreniami určite nezvýši. Práve naopak, v takýchto biednych lokalitách týmto prístupom vláda bude generovať a udržiavať chudobu, to mi odborníci určite dajú za pravdu. Aby to došlo ministrom Ficovej vlády, to by museli byť odborníkmi tiež.

No komu toto vyhovuje? Za koho kope pán premiér, budujúci sociálny štát? Žeby za tých biednych obyčajných naivných ľudí, ktorí mu dávali hlasy? Nie, nie, kdeže – žobrácke lokality budú zdrojom lacnej pracovnej sily, veď to potrebuje veľkokapitál.

A takéto opatrenie je i nebezpečný precedens – pretože prečo by tak mali byť tvorené len platy učiteľov, a nie všetkých štátnych zamestnancov? Vari oni nemajú tabuľkové platy a vyššie životné náklady v Bratislave?

Takže bludný kruh chudoby by sa roztočil.

 

Zvyšovať platy mladým?

Pridávať len mladým učiteľom – to už zaváňa vekovou diskrimináciou.

Už teraz je legislatíva v školstve nastavená z môjho pohľadu diskriminačne, pretože nútene pracujeme viac ako 32 rokov, no nad touto hranicou (praxe, t. j. i veku) už štát v školstve pracovníkom za roky praxe príplatok nepridáva. Možno by sa mal nejaký zdatný právnik chopiť tejto šance a verím, že na medzinárodnom súde by s diskriminačnou žalobou uspel. Za takýto spor by od vďačných učiteľov iste zarobil toľko, že ďalšími prípadmi by sa v živote zaoberať nemusel.

A čo je cieľom takéhoto opatrenia? Nuž, veď to je jasné, rozbiť jednotu učiteľov, vniesť medzi nich konflikty.

 

A čím smrdia tieto opatrenia?

Nuž tým, že tento štát financie nemá. Hovorí sa o neudržateľnosti 1. dôchodkového piliera, aj o potrebe zaviesť platby do zdravotníctva a kadečom ďalšom, čo si fantasti ako ja môžu pospájať do zmysluplného celku „ako štát bude čoraz viac kašľať na obyčajných pracujúcich ľudí“.

Pritom čoraz viac vynakladáme na pomoc migrantom – a to nielen tým, ktorí utekajú pred vojnou. Ale i tým, ktorí utekajú pred chudobou. Mala by byť stanovená jasná a verejnosťou dôsledne odkomunikovaná hranica, po ktorú dokážeme my – Slováci takýmto ľuďom pomáhať. Na pomoc migrantom idú z fondov EÚ miliardy eur, nemyslím si, že to dokážeme dlhodobo dávať.

 

Čo mňa najviac naštvalo?

V úvode blogu spomenutý výrok ministra Kažimíra o tom, ako si muži – učitelia vedia v Bratislave ťažšie uživiť rodiny ako napríklad v Trebišove (medializovaný v Pravde z 2.9.2016, v článku Platy učiteľov: Tisícka v hrubom až po rokoch praxe).

Predstavte si, pán premiér Fico, mnohé ženy sú živiteľkami rodiny. Navyše vykonávajú v tejto spoločnosti neplatenú prácu, starostlivosť o rodinu a domácnosť. Všetko sa to odráža nielen následne raz na ich zdravotnom stave, ale i na ich dôchodkoch, ktoré sú nižšie, chudoba sa feminizuje. Myslíte si, že žena – učiteľka  dokáže neúplnú rodinu uživiť ľahšie ako muž – učiteľ rodinu úplnú, kde sú platy dva?

Nie, nie som učiteľka. Ale tento prístup je zjavne diskriminačný.

 

Takže, na rovinu a nahlas.

Pán Fico – poučte, prosím,  ako premiér tohto štátu svojho ministra Kažimíra o tom, že v tomto štáte žijú mnohé matky – samoživiteľky, pre ne je snaha uživiť si rodinu minimálne rovnako náročná ako pre muža. Je to dokonca ťažšie ako v rodine, kde muž živí rodinu, pretože ako všetci vieme platy žien sú oproti platom mužov diskriminačne poddimenzované.

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 27.9.2016

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939525x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie