Založ si blog

Nahlas 7. – Fico svoj veľký úspech môže ešte zväčšiť

 

Aby ste nenadobudli dojem, že iba kriticky sa vyslovujem k Ficovej vláde, tak dnes si povieme – bez irónie a s naozaj úprimným obdivom – o veľkom Ficovom úspechu. A dokonca aj o tom, ako jednoducho a rýchlo náš premiér môže tento svoj úspech u verejnosti ešte zväčšiť.

Takže o tom všetkom môj dnešný blog.

 

Za čo Ficovi dávam veľké plus

Premiér skutočne prišiel s dobrým nápadom – spraviť poriadok s hazardnými hráčmi. Novela zákona o hazardných hrách, ktorú zavádzajú pravdepodobne od januára 2017,  v tomto smere môže byť naozaj dobrým vkladom jeho vlády pre občanov Slovenska. Verím, že nájde priaznivú odozvu u väčšiny obyvateľov Slovenska.

Zakázať vstup do herní osobám mladším ako 18 rokov, poberateľom dávok v hmotnej núdzi  aj liečeným gamblerom pokladám za dobrý nápad a verejne ho takto podporujem.

 

Za čo Fico môže dostať od občanov ešte väčšie plus

Premiér by mal rovnako vyriešiť i iné závislosti – najmä tú najrozšírenejšiu, alkoholizmus.

Sumy vynakladané v sociálnom a zdravotnom systéme na alkoholikov nie sú malé. Nie je problém, rovnako ako pri gamblingu, zostaviť zoznam osôb, ktoré sa liečili kvôli alkoholizmu a rovnako aj zoznam osôb, ktoré pod vplyvom alkoholu spáchali trestný čin alebo priestupok. Zvážiť je namieste tiež posedávanie v krčmách pre osoby žijúce len z dávok v hmotnej núdzi, tak ako pri gamblingu, veď tie financie sú určené na základné živobytie a nie na alkohol. V pohostinstvách, kde sa podáva alkohol, rovnako nemajú čo robiť osoby do 18 rokov – myslím, že bude prínosom kultivovať našu spoločnosť tým, že sa odlíšia miesta, kde si môžete posedieť v nealkoholickom prostredí a alkohol podávať len na určených a štátom dôsledne kontrolovaných miestach.

Alkoholici, rovnako ako gambleri, nie sú často schopní vlastnými silami urobiť rozhodnutie prestať chodiť do krčiem a na miesta, kde sa podáva alkohol. Dodržiavanie prísneho zákazu zdržiavať sa na takých miestach pomôže nielen im, ale aj ich rodinám vymaniť sa zo života v pasci chudoby. Táto myšlienka je parafrázou vyjadrenia sociologicky Porubänovej o gambleroch (denník Pravda, 14.7.2016) a výrok jednoducho „sedí ako uliaty“ aj na alkoholikov. Nie je teda dôvod nepokračovať v múdrych opatreniach.

O dôvod viac k takémuto opatreniu je skutočnosť, že kým gambleri nebývajú po skončení hry agresívni, alkoholici pod vplyvom alkoholu často jazdia, páchajú trestné činy, dochádza ku nepriaznivým zmenám ich osobnosti, sú agresívni, ohrozujú svoje okolie.

Zakázať vstup do krčiem a zákaz podávať alkohol aj liečeným alkoholikom i poberateľom dávok v hmotnej núdzi, osobám mladším ako 18 rokov už zakázaný je (avšak pokuty za jeho porušenie by sa mali sprísniť), pokladám za dobrý nápad a verejne ho takto podporujem.

 

Tolerancia spoločnosti ku alkoholizmu je privysoká…

O tomto skutočne často uvažujem. Pritom škody alkoholizmom v spoločnosti spôsobované sú značné. Nejdem tu strácať čas ich popisom, sú závažné a v mnohých oblastiach života spoločnosti – zdravotné, vzťahové a sociálne, ekonomické.

 

Čo by sa malo v prístupe spoločnosti zmeniť…

Tí, ktorí chodíte skoro ráno do práce ako ja – a v zime sa brodíte neosvetlenými a neupravenými ulicami – mi určite dáte za pravdu, že sa šetrí na pouličnom osvetlení. Pokladám za nesprávne, ak sa šetrí práve na bezpečnosti tých, ktorí poctivo chodia do práce a vytvárajú spoločnosti hodnoty, z ktorých žije.

Takisto som si všimla (ja chodím autobusom, takže sa ma to netýka priamo), že napríklad v Revúcej polícia už včasráno zvykne kontrolovať aj na dvoch miestach vodičov áut. Myslím si, že je potrebné, aby policajti kontroly vykonávali i večer, napríklad v čase záverečnej v podnikoch a rekreačných zariadeniach, kde nie je problém stotožniť šoféra auta či iného prostriedku s konkrétnym vozidlom, pristaveným pri krčme. Nie je predsa pre políciu určite žiadny problém vyčkať, či sa všetci „šoféri“ dajú odviezť taxíkmi domov a vozidlá nechajú zaparkované pri podniku. Takýmito pravidelnými večernými kontrolami znížia policajti počet dopravných nehôd a trestných činov, na pokutách pri večerných kontrolách môžu vybrať toľko, že ajajaj… Myslím si, že je správne, aby pokuty platili nielen ľudia cestou ráno do práce, ale i títo „noční popíjači“.

 

Záverom…

Tak vidíte – pán premiér robí aj dobré veci. A môže robiť ešte lepšie, nepochybne, ak sa chytí nápadov, ktoré som tu uverejnila.

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 3.10.2016

 

K diskusii:

Fanfan74 – tie opatrenia sú len obdobou tých, ktoré reálne idú platiť voči gamblerom od januára 2017. Zákon je už pripravený. Systém je premyslený – budú zoznamy odliečených gamblerov, aj poberateľov dávok, prevádzkovateľ povinne skontroluje pri vstupe zoznam a dotyčného musí vykázať. Takže nebudú to kontrolovať policajti. Podobne to môže byť s alkoholikmi.

Policajti by mali kontrolovať teraz tých vodičov, ktorí v čase záverečnej odchádzajú z krčiem a barov . Pretože sa mi nezdá spravodlivé, ak ráno pokutujú ľudí idúcich do práce a večer im unikajú závažné porušenia.

O tej agresivite – alkohol je psychoaktívna látka, mení inak ako gambling, dalo by sa o tom dlho hovoriť – pracovala som v alkohológii roky.

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986519x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie