Založ si blog

Nedám sa umlčať 9. – Moji drahí hlúpi voliči. . .

Sladké sľubotechnové motúziky ťahané popod nosy naivných voličov o tom, ako nikdy, nikdy migrantov, dokiaľ tu máme nášho hrdinu, sa pomaly rozplývajú vo svetle pravdy. Tá je totiž najlepším posudzovateľom rečí i činov každého z nás.

A tento blog je o tom, ako sa rozchádzajú reči tých pri moci s realitou, týkajúcou sa migrantov u nás.

 

Kde je pravda?

V článku zo dňa 9.1.2017 Parlamentné listy.sk priniesli informáciu, že Ministerstvo vnútra SR tesne pred Silvestrom prikleplo na 2 projekty granty v hodnote vyše 1,8 milióna (presne šlo o 1 832 209, 03 eur) Medzinárodnej organizácii pre migráciu na Slovensku (IOM) zo štátneho rozpočtu a Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (no vedeli ste, že máme aj také niečo?). Hlavným cieľom prvého projektu je zlepšiť prístup migrantov na trh práce u nás, keďže podľa ich slov „počet cudzincov na Slovensku kontinuálne narastá. V roku 2006 žilo na území SR 32 153 cudzincov, k 31. decembru 2015 podľa štatistík ÚHCP bolo na Slovensku takmer 85-tisíc cudzincov“.

Nie, nie som neľudská a to, čo na tom projekte kritizujem, nie je to, že by sme mali pomôcť migrantom, ktorí u nás sú. Veď čítajte ďalej…

Spomenutý článok Parlamentných listov mal názov Kaliňák odklepol organizácii, ktorá pomáha migrantom, závratnú sumu. Milión išiel len na platy http://www.parlamentnelisty.sk/arena/monitor/Kalinak-odklepol-organizacii-ktora-pomaha-migrantom-zavratnu-sumu-Milion-isiel-len-na-platy-282865

 

Takže pozrime sa na platy..

.

Škoda, že sa nedozvieme mená tých odborníkov, ktorí migrantom u nás hrdinsky pomáhajú a berú za to veľkolepé platy na slovenské pomery. Viac ako polovica peňazí ide totiž na pracovníkov – konzultantov, ktorých mená sú začiernené – údajne v záujme ich ochrany. Pred kým a čím ich týmto spôsobom chcú a potrebujú chrániť, nerozumiem.

Napríklad konzultant pre právne poradenstvo, ktorého meno je nedostupné, stojí organizáciu mesačne 2129 eur, čo predstavuje za celý čas projektu náklady vyše 76-tisíc eur. Konzultant pre kultúrne a administratívne poradenstvo má stojí IOM 1992 euro mesačne.

Druhý projekt s názvom Dobrovoľný návrat a reintegrácia v krajine pôvodu má zmluvu v celkovej hodnote 828 900 eur, pričom vyše 387-tisíc eur ide tiež na platy. Tajný operačný koordinátor má v rozpočte uvedenú sumu 1855 euro a jeho odborný profil v projekte znie, že sa vyžaduje absolvent VŠ humanitného alebo ekonomického smeru, s praxou, znalosťou anglického jazyka a práce s databázami. „Program asistovaných dobrovoľných návratov realizujeme na Slovensku od roku 1998. IOM v jeho rámci pomohla 1600 migrantom vrátiť sa domov do 61 krajín pôvodu, pričom 200 z nich dostalo aj materiálnu pomoc pri opätovnej stabilizácii po návrate (zaujímalo by ma o akú veľkú finančnú pomoc šlo – určite by ju mohli dostávať i naši vzdelaní mladí ľudia, ktorí končia školy a sú bez práce, zišla by sa im pri štarte do života). Program môžu využiť neúspešní žiadatelia o azyl v SR a migranti, ktorí sa na území Slovenska nachádzajú bez povolenia na pobyt. 

 

Čiže ešte raz a zrozumiteľne – pomáhajú nelegálnym migrantom.

Rozpočet svojou výškou aj skladbou zodpovedá rozpočtom na doterajšie projekty MIC, v prepočte na počet klientov MIC je však nižší, ako v minulosti,“ opísala ďalej činnosť organizácie šéfka IOM. No, to by sme mali spozornieť a pozrieť sa i na tie predchádzajúce projekty – hlavne na ich výsledky.

 

A čo ďalej…

Keď už tie peniaze IOM dostane, mám nápad, koho by mali predovšetkým za ne riešiť. Lebo pomáhať Vietnamcom a Číňanom na našom území netreba, tí sa integrujú do tejto spoločnosti bez ťažkostí aj sami.

Komu ale treba poskytnúť pomoc IOM, pretože zrejme má ťažkosti s integráciou, sú naši kresťanskí spolubratia a spolusestry z iránskej komunity – no, aj takých tu už máme.

Média mlčia o tom, že na Nový rok horela v Nitre budova Diecéznej charity, v ktorej približne rok žijú kresťanskí utečenci z Iraku. Aj keď v tom čase síce nebol v budove okrem nich nik iný, vedenie charity je však v určení zodpovednosti za požiar zatiaľ zdržanlivé. V budove z roku 1774, ktorá sa nachádza v historickom centre mesta, tesne pod hradom, nitrianske biskupstvo umiestnilo časť z viac ako stovky utečencov, ktorí boli v decembri 2015 rozmiestnení v Nitre a blízkom okolí. Vznikla škoda viac ako tridsaťtisíc eur. Médiá o udalosti mlčia, čo je zvláštne, veď prinášajú správy i o zhorených chatrčiach v rómskej osade, tak prečo nie o budove historického významu? Článok o udalosti, aj s fotodokumentáciou, priniesol len časopis Zem a vek v článku s názvom V Nitre horel objekt, v ktorom sú ubytovaní utečenci. Médiá o udalosti mlčia://www.zemavek.sk/articles/view/v-nitre-horel-objekt-v-ktorom-su-ubytovani-utecenci-media-o-udalosti-mlcia

 

A čo k tomu dodať?

Okrem charity má časť priestorov budovy v prenájme niekoľko občianskych združení a iných inštitúcií. Tie podľa časopisu Zem a Vek sa sťažujú na nie práve najideálnejšie vzťahy s azylantmi. Podľa môjho názoru práve im preto treba zo strany IOM bezodkladne pomáhať, najlepšie tým druhým projektom.

 

Danko a burky…

Kto chce prísť do Európy, nech sa prispôsobí európskemu štýlu života, aj obliekania. V arabských krajinách musia európske ženy – turistky tiež rešpektovať ich náboženské a životné zvyklosti, prečo by ich oni nemali rešpektovať u nás?

Médiá sa snažia manipulovať verejnú mienku, že je zbytočné robiť opatrenia také, ako ich navrhol Danko. Ja si myslím, že to zbytočné nie je, prevencia problému je vždy lacnejšia aj účinnejšia ako jeho liečba.

A myslím si, keď už máme viac ako jeden a pol percenta migrantov u nás, je namieste stanoviť pravidlá jasne – v prípade spáchania akéhokoľvek trestného činu migranta vyhostiť bezodkladne. Diskriminácia znamená nerovnocennosť, nepokladám preto za potrebné chrániť a vážiť si práva niekoho, kto si neváži práva moje.

 

A že to migranti v Európe nemajú na ružiach ustlané…

Už nielen na „konšpiračných weboch, ale aj na aktualne.sk sa objavil včera článok s názvom „Nemilé prekvapenie. Utečenci v Nemecku dostávajú viac peňazí ako sociálne odkázaní“, ktorý priniesol „prekvapujúce“ zistenie, že v Nemecku utečenci dostávajú viac ako samotní nezamestnaní nemeckí občania. Hovorí sa až o trojnásobnom rozdiele v príjmoch. Ako inak – vyjadrenie tých, ktorí sa angažujú za pomoc migrantom, je, že to nemožno porovnávať len tak a „je potrebné brať do úvahy okolnosti a rôzne ďalšie príspevky.“

Ktovie ako sú na tom sýrski študenti, ktorých podľa medializovaných informácií prijímame… Možno konkrétny údaj o tom, ako týmto študentom pomáhame, by dobre nahneval rodičov slovenských vysokoškolákov.

 

Záver…

Štát, ktorý nedokáže vytvoriť dôstojné podmienky pre život všetkým svojim vlastným občanom, nech neprijíma migrantov, ktorým by zaisťoval práva nadštandardne oproti svojim bežným občanom. Tak by ich totiž do spoločnosti nikdy primerane nevčlenil…

 

Elena K. Ištvánová Predná Hora, 13.1.2017

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003077x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie