Založ si blog

eLENA 2. – Zachrípkovane. . .

Zachrípkovane? No dobre, takže dnes niečo o chrípke, o chrípke u nás doma, aj niečo pozitívne.

 

Viem – je rozdiel medzi virózou a chrípkou.

V súčasnosti situácia s chrípkou v Česku je dosť vážna – vyhlásili plošnú chrípkovú epidémiu, zomrelo deväť ľudí a majú desiatky závažných prípadov, zakázali vývoz lieku Tamiflu. V minulej chrípkovej sezóne na chrípku u nich zomrelo sto ľudí. Hranicu epidémie včera prekročili aj Maďari. U nás  sa hovorí o dvoch  tohtoročných úmrtiach, pri ďalších sa potvrdzujú výsledky klinických testov. V skutočnosti ľudia aj u nás každoročne umierajú na chrípku priamu, aj na jej nepriame následky – vtedy človek zomiera zdanlivo na inú diagnózu, skutočnou príčinou však bolo prekonanie chrípky. To je aj dôvod, prečo nesúhlasím, aby sme zaraďovali virózy a chrípku medzi diagnózy, na liečbu ktorých by sme si mali priplácať. Pribudlo by úmrtí.

Tiež by sa to ani s CRP vyšetreniami a neordinovaním antibiotík nemalo preháňať. Videla som teraz u mojej najmladšej dcéry Jazmínky, ako CRP zavádza. U lekárky CRP OK, takže sme na jej radu v lekárni kupovali čaj zo slezu a cmúľacie cukríky z lišajníka islandského, lenže do večera doma mala dcéra teploty do štyridsať stupňov. Viete, čo v takej situácii môžete s tými cukríkmi urobiť…).

Je namieste opatrnosť. Poviete si – veď to takto býva každý rok. Je to súčasť života. Nuž áno, no i tak si myslím, že riziká týchto ochorení sú podceňované. A tá vtáčia chrípka, ktorá sa nám tu rozširuje, sa mi v tej súvislosti nepáči…

No čo, aj vy ste medzi tými, ktorí s nejakou virózou v rodine zápasia? Ak nie, úprimne vám prajem, nech to tak aj zostane. Tieto virózy nie sú bohviečo…

 

U nás doma zachrípkovane…

Optimisticky – už to môže byť len lepšie (Takže nie je dobre. Polovicu noci som presedela pre bolesť pri každom nádychu).  Chvíľu som písala  – pôvodne aj tento blog, viac o chrípke a pandémii, toto je už hodne light verzia. Pandémia  je moja obľúbená téma, kedysi o nej Kika dala i paródiu v Katastrofároch, taký fiktívny príbeh o tom, ako sme sa chystali na pandémiu (škoda, že to tu nechce uverejniť).

A chvíľu som čítala, uvažovala som o kadečom Dočítavala som si Letteovú, ktorú som spomenula v minulom blogu. Jasné, čítam rada, myslím že celkom dosť toho prečítam. Nemysleli ste si ale, dúfam, že to všetko kupujem? Je pravda, že v časoch mladosti som si veľa kníh kupovala a slušnú knižnicu som si vytvorila. No neskôr, popri rodine, som ju rozširovala len na narodeniny, meniny a  v čase Vianoc, niekedy ani to nie.

Niečo požičiavam z knižnice, ale veľa novej odbornej literatúry tam nie je, to asi poznáte. Napriek tomu si čítame aj nové knihy, niektoré veľmi zaujímavé. Teda, aby sme nedošli k omylu – nekradnem knihy, dostávame sa k nim vďaka zaujímavým prácam dcéry Kiky.

Kedysi som spomenula v mojom blogu, že moje najstaršie dieťa do svojej záverečnej stredoškolskej práce (končila literárne gymnázium, takže mala analyticko-literárnu záverečnú prácu) napísala, že Švejk jej pripomína mňa.

A dnes vám prezradím, že ona mi pripomína Mary MacDonnaldovú (áno, aj knihu Čo život dal a vzal som v blogu spomenula, ako jednu z mojich obľúbených kníh). No a presne hrdinku z tej knihy mám na mysli. Mary dokázala celej rodine nachádzať rôzne fantastické práce, niekedy viac a inokedy menej úžasné. Kika ich nenachádza celej rodine, iba sebe a – občas – aj mne. Poviem vám, rozhodne nevymýšľala príbeh o hľadaní práce, ktorý tu v blogu pred časom uverejnila, len ho mierne sparodovala (Kika píše – Ako som si hľadala prácu).

Takže vďaka jednej jej práci si môžeme občas prečítať niektoré nové knihy, čo je skvelé.

 

A čo v úvode sľúbené pozitívne?

Je pravdou, že ja mám podobný postoj k životným príležitostiam a prácam, vďaka tomu som získala prehľad vo viacerých oblastiach. Vlastne sa po celý život po troche učím nové a nové veci a snažím sa ich medziodborovo prepájať. A úprimne si myslím, že rozhodnutie učiť sa po celý život, uvedomenie si procesu učenia v živote, je veľký krok v našom raste. Pretože nejde len o vzdelávanie sa, ale o zmúdrenie. A zmúdrela som už aspoň natoľko, že cítim hlbokú vďačnosť za tie mnohé úžasné šance, ktoré ku mne prišli v živote a pomohli mi zmúdrievať.

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 15.1.2017

 

P. S.: Viete, čo pokladám v mojom zmúdrievaní za hodne cenné pochopenie? Že náš život riadia príbehy, ktorým veríme.

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987216x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie