Založ si blog

Cesta líšky 3. – Pevne. . .

 

 

Stoj pevne za sebou – to je tretia zásada Cesty líšky. Musím mať jasné, kde a za čím stojím, dať to najavo sebe i svojmu životu jednoznačne. Takže o tom v dnešnom blogu.

 

Pevnosť líšky…

Ak žijete v lese, spoznávate jeho nebezpečenstvá. Hľadáte ním cestu, no i bezpečný domov v ňom. Musíte mať jasno, kam chcete ísť, i komu na svojej ceste môžete dôverovať.

To všetko sú veci, ktoré musíte pochopiť, ak ste líškou.

 

Stáť pevne…

Za čím a za kým všetkým by sme mali v živote pevne stáť? Za sebou a za tým, kam ideme.

Stáť pevne za sebou znamená ísť svojou životnou cestou – „hľadať cestu lesom“. Rozvíjať svoju intuíciu. Prijímať znamenia osudu. Porozumieť im, kráčať tým správnym smerom. Pretože len tak dokážeme naplniť to najlepšie z možností svojho života. Ak znamenia nepochopíme, prežijeme, ideme životom ďalej, ibaže už nejdeme najlepšou zo svojich možných ciest, nenapĺňame svoje pravé predurčenie.

Stáť pevne za sebou znamená múdrieť. Zmúdrievaním sme silnejší, to znamená životne pravdivejší, vraciame sa  viac ku svojej podstate – stávame sa sami sebou.

Stať pevne za sebou znamená aj „hľadať bezpečný domov“. Sú to hodnoty môjho srdca, ktoré doň ukladám, všetko to, čo je pre mňa v živote dôležité. Je to všetko, čo budem chrániť a brániť do konca svojich síl. A sú to tí, ktorí môžu stáť vedľa mňa, ktorí spolutvoria domov. Ktorým dôverujem natoľko, že môžu stáť za mojim chrbtom. Hej, domov je o dôvere.

 

Stáť pevne za sebou…

No jasné, možno poznáte to psychologické cvičenie na dôveru, že sa zakláňame a padáme dozadu s tým, že nás zachytí ten, kto stojí za našim chrbtom. Nie je to jednoduché mať odvahu a pustiť sa voľne padať, pretože dôverujeme.

Tak o tom je domov, o poznaní, že tam je vždy vzájomná pevná opora. Že ten druhý stojí pri nás, nech sa deje čokoľvek. Že je to niekto, koho môžeme ponechať stáť za svojim chrbtom, pretože nás nezradí a nezraní, je vždy a bezvýhradne na našej strane. Hlboké partnerstvo.

Stáť za sebou znamená preto i nájsť toho pravého partnera. Také partnerstvo je o možnosti veriť. A o výlučnosti pút. Je to ako zámok, ku ktorému existuje jediný kľúč. Ide o vzťah výnimočný, celoživotne silný, krehký a čistý ako voda v prameni. Môže ho so mnou tvoriť iba človek, ktorý si uvedomuje moju jedinečnosť a vie, že som pre neho jediná na svete, preto dokáže ustáť lákadlá a falošné príležitosti.

Stáť za sebou pevne znamená preto, že viem, čo od partnera požadujem, jasne a zásadne, bezvýhradne. Čarovné slovíčko dôvera – ten pravý partner musí dokázať získať si, aj udržať si moju dôveru. Pretože bez dôvery nemá význam akokoľvek veľká láska. Len taký človek je pre mňa dostatočne dôveryhodný, aby som ho prijala do svojho života, ktorý chápe cennosť mojej dôvery, nehazarduje s ňou a iba taký vzťah je ozajstným vzťahom. Je to dlhé hľadanie a preto ozajstných vzťahov nie je veľa.

 

Záverom…

Stáť pevne za sebou znamená prijať svoju životnú cestu aj predurčenie, a nájsť toho pravého partnera na nej.

Je to náročná cesta. Ale kto vám povedal, že Cesta líšky je jednoduchá? Je zmysluplná, je to tá pravá životná cesta, ale nie je jednoduchá. Veď ste azda čítali rozprávky, a tak to poznáte – ani zlatá, ani strieborná, ale kamenistá, je tá pravá cesta za šťastím…

Tretí krok Cesty líšky – stoj pevne sám za sebou.

 

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 21.1.2017

 

liska

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006307x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie