Založ si blog

Ak A, potom aj B. 9. – Viac ako sedem statočných. . .

No, a už je to tajomstvo vonku. Ach, áno, je to jedna z mojich filmových srdcoviek. Siedmi statoční, kultový film a legendárni herci. Odvážni chlapi, bojovali za spravodlivosť. Správali sa hrdinsky, zvládli kadečo. Ibaže niekedy v živote sú situácie, kedy ani toto všetko nestačí. Keď sedem statočných nestačí…  Práve o nich porozprávame dnes v mojom blogu.

A hej, aj o nejakom tom statočnom a o zmenách v zdravotníctve budeme dnes točiť – a o mojom pohľade na ne…

 

O nejakom tom statočnom…

V začiatkoch písania tohto blogu, po smrti môjho syna, sa mi ozývali ľudia, ktoré zažili sami zlú skúsenosť so zdravotníkmi, mali podozrenie, že zavinili smrť ich blízkeho, no nenašli v sebe silu riešiť veci a žili s pocitmi viny kvôli tomu, niekedy aj dlhé roky. Ja kopem aj za nich, aby sa veci v slovenskom zdravotníctve zmenili. A som rada, že sa nachádzajú statoční ľudia, ktorí sa začínajú ozývať tiež.

 

Takže, kto je ten statočný?

No, nie je to statočný, ale statočná. A nie je jedna, ale dve.

To môžete ľahko zistiť z včerajšieho článku AOPP (Asociácie na ochranu práv pacientov) pod názvom Zdravotnú sestru kritizujú kvôli úmrtiu mladého chlapca

http://aopp.sk/clanok/zdravotnu-sestru-kritizuju-kvoli-umrtiu-mladeho-chlapca

Pani Alica a pani Božena. Ich blízki zomreli, no tieto dve statočné ženy sa rozhodli spraviť výkop v mene pravdy a dobra pre tých, ktorí  sú vážne chorí. Pomenovať stav v slovenskom zdravotníctve na základe vlastnej skúsenosti a poukázať na problémy úplne konkrétne.

Otázne je, či sa pri takom prístupe vedenia zdravotníckeho zariadenia, aké je v článku popisované, skutočne niečo v prospech pacientov zmení.

 

V čom je slovenský zdravotník mimoriadny…

Slovenskí zdravotníci sa sami porovnávajú s ich toľko vytúženým „Západom“ v oblasti platovej, ibaže je, žiaľ, neporovnateľný aj ich výkon, profesionalita a korektnosť prístupu. Výrok, že mnohí naši zdravotníci by so svojim prístupom na Západe ani zametať pred nemocnicou nemohli, je hlboko pravdivý.

A vyhovárať sa ustavične  pri prevalení sa nehorázností v ich správaní na vyhorenie?

Prosím vás, ľudia, uvažujme. Má to azda ľahšie taká predavačka, učiteľ, alebo šofér autobusu? Oni nemôžu byť vyhorení? Musia sa správať za každých okolností voči zákazníkom, či učiteľ voči rodičom a žiakom, slušne? A to ani nehovorím o ľuďoch, ktorí „makajú za pásom“ v neľudských podmienkach slovenských fabrík, možno by si podaktoré zdravotné sestry s nimi prácu mali vymeniť na mesiac.

Pocit výnimočnosti zdravotníkov pokladám za hodne chorý, nezmyselný.

 

Pod koberec…

O snahe zametať veci pod koberec v slovenskom zdravotníctve nemusíme mnohých presviedčať, majú vlastnú skúsenosť. Mnou v súčasnosti zbierané údaje o prístupe slovenských zdravotníkov v prípade pochybenia voči svojim obetiam sú alarmujúce a svedčia o chýbajúcej profesionalite a etike, ale aj o deficite morálky a mravnosti v slovenskom zdravotníctve.

Nuž, z môjho pohľadu je to ale smutná vizitka aj o právnosti tohto štátu. Ale to zasa nie je žiadna novinka – už dlhodobo poukazujem na to, že tento štát sa stará lepšie o práva lumpov a darebákov, ako slušných ľudí, a to v rôznych oblastiach.

Veď sa pozrime na v súčasnosti pripravované zmeny v zdravotníctve.

 

Nie každá zmena je prínosná…

A tie ministrom zdravotníctva pripravené a medializované najnovšie zmeny – nuž, ako povedať môj názor slušne – niekto musí skrátka v tomto štáte robiť aj špinavú robotu.

A nie sú to baníci, ani smetiari…

 

Zmeny zdravotníctva, ktoré nám daruje Ficova vláda…

Poplatky na urgentoch vo výške 10 eur povedú k tomu, že veľa ľudí (pracujúcich) takúto pomoc nevyhľadá. Zaujímala by ma štatistika, či práve oni boli urgenty tí „najviac obťažujúci“ klienti.

Pretože podľa môjho názoru klientela, ktorá pohotovosti a RZP zneužíva, je úplne iná. A práve tá platiť nebude nič, ako obvykle.

V praxi tento skvelý nápad Ficovej vlády bude vyzerať tak, že pracujúca matka s chorým dieťaťom poplatok 10 eur na urgente bude musieť platiť. Ale zato opilec, ktorého privezú na urgent policajti namol ožratého, sa pohodlne vyspí na nemocničnom lôžku „zadara“, ako inak. Máme predsa sociálny štát.

 

Unikátna zdravotnícka reforma…

V zdravotníctve vyspelých krajín funguje systém malusov alebo bonusov – t. j. človek zodpovedne sa správajúci k svojmu zdraviu platí nižšie zdravotné poistenie, alebo má v rámci zdravotného poistenia rôzne výhody.

U nás platíme – tí zodpovední – čoraz viac a dostávame čoraz menej. Pretože na Slovensku systém zdravotného poistenia v skutočnosti nič nepoisťuje, je zmenený na formu dodatočnej dane pre pracujúcich a štátu poctivo platiacich, oplatí sa preto k svojmu zdraviu správať nezodpovedne.

 

Keď sedem statočných nestačí… 

Prezradím vám teraz niečo osobné – vždy som túžila sa stať ôsmym statočným. Nakoniec som sa stala jedenástym. Ale aj jedenásť je málo.

Ozvať by sa mal celý národ. Pretože tento štát si voči mnohým občanom prestáva plniť základné povinnosti – v dôchodkovom či zdravotníckom systéme. Dávame čoraz viac a dostávame čoraz menej.     

 

Záverom…

Nie, sedem statočných rozhodne nestačí…

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 17.2.2017

P.S:: Idemodvas Ja som v časoch Zajaca podala podnet proti SR na medzinárodný súd za poplatky v zdravotníctve – a aj boli zrušené. A  čo Vy?

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002776x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie