Založ si blog

Cesta líšky 11. – Vykroč. ..

Vykročiť na akejkoľvek ceste môžeme až v tej chvíli, keď ju pochopíme a vrastie do nášho srdca. Keď sa rozhodneme, že ju prijmeme za svoju vlastnú cestu. Veď hej, svojou životnou cestou ideme oveľa viac srdcom ako nohami.

Jedenásty, uzatvárací blog Cesty líšky nám jej filozofiu uloží do srdca…

 

Viem…

Viem, mali by sme ísť za tým, na čom nám v živote naozaj záleží. Pretože veci, ktoré nesieme hlboko v srdci, rozžiaria náš život slnečnými lúčmi. A dvojnásobne to platí o pre nás dôležitých ľuďoch – tých, s ktorými neprežívame, ale žijeme. Na svojej ceste hľadáme práve také veci a takých ľudí, po celý čas.

Naše kroky stále sprevádza láska, aj napriek sklamaniam ju stále hľadáme. Neverím, že niekto ju skutočne prestane v živote hľadať – a práve tí, ktorí sa tvária voči láske zatrpknuto a najviac odmietavo, po nej v hĺbke svojho srdca najviac túžia. Láska nevyplní náš život namiesto nás samých, ale len s ňou sme v živote úplní, celí.

A tak sa ešte raz spolu pozrime na to, aké kroky nás Cestou líšky vedú…

 

Cesta líšky…

Snívaj – to je prvá zásada Cesty líšky. Snívanie nás vedie k tomu, čo potrebujeme vedieť a prostredníctvom nášho srdca hovorí so Zemou a s Vesmírom.

Buď bystrý to je druhá zásada Cesty líšky. Dívať sa na podstatu vecí, na ich možnosti, pod povrch javov a snažiť sa im rozumieť hlboko, hlboko, hlboko.

Stoj pevne sám za sebouto je tretia zásada Cesty líšky. Stáť pevne za sebou znamená ísť svojou životnou cestou „hľadať cestu lesom“, používať intuíciu a prijímať znamenia osudu, aj „hľadať bezpečný domov“, chrániť všetko pre nás v živote dôležité a nájsť pravého partnera.

Buď vnútorne silný to je štvrtá zásada Cesty líšky. Byť vnútorne silný znamená riešiť životné situácie pokojne a s láskou. Zmúdrievať a tým aj vnútorne zosilnievať. Prijať vlastnú nedokonalosť a nebáť sa byť slabý. Byť vytrvalý, ak nám na niečom naozaj záleží, tak sa nevzdávať a snažiť sa o to znovu a znovu.

Skloň hlavu   to je piata zásada Cesty líšky. Hovorí o pokore – pokore voči Životu, voči Zemi, voči životným príležitostiam a  nenáhodným náhodám, veciam väčším ako my.

Buď odhodlaný  – to je šiesta zásada Cesty líšky. Odhodlanie je o túžbe, vytrvalosti a nádeji. O schopnosti ísť cez prekážky, napriek prekážkam.

Buď obetavý – to je siedma zásada Cesty líšky. Obetavosť je schopnosť spolupatričnosti, súdržnosti a zdieľania, schopnosť nezištne konať, zrieknuť sa niečoho v prospech iného, nesebectvo.

Buď životne múdry – to je ôsma zásada Cesty líšky. Životná múdrosť je schopnosť pozorne načúvať svetu, ľuďom v ňom aj sebe samému  klásť rozumné otázky a s rozvahou na ne odpovedať, rozvážne reagovať v každej životnej situácii.

Buď súčasťou sveta – to je deviata zásada Cesty líšky. Jediné, čo naozaj môžeme robiť pre svet ako celok, je „dýchať s ním“ –  rozumieť, že sme jeho súčasťou v každom okamihu, pomáhať v rámci našich možností, kde je potrebné, a priať mu dobro, uzdravenie.

Miluj úprimne a hlboko – to je desiata zásada Cesty líšky. To, bez čoho sa životom nedá ísť, je láska. Láska je hlboký vnútorný záväzok, vzťah bezpodmienečného prijatia, jedinečnosti a dôvery k Bohu, svetu, inému človeku, sebe.

Vykroč, až keď cestu prijmeš srdcom  –  to je jedenásta zásada Cesty líšky.

 

Len cesta, ktorú kráčame srdcom, stojí za to.

 

 

To je všetko…

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 7.3.2017

 

P. S.: Ach, hej, milujem líšky. Milujem ich odvahu, vernosť, hlboké stotožnenie so svetom a zmysel pre humor. Aj ja som obvykle v rôznych červených odtieňoch farbou vlasov.

Líšky sú skrátka moja krvná skupina…

 

 

00026052-1

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006696x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie