Založ si blog

KK 2. – Krajina prieskumov. ..

Čo si myslí verejná mienka o zrušení Kotlebovej strany? Nuž, takýto prieskum sa objavil v médiách nedávno. Fúha, chcela som vyštartovať ako ohnivý drak, ale potom som to nechala s tým, že „a veď načo“? Ale ja naozaj chcem, aby sa v tejto spoločnosti menilo čosi k lepšiemu, nemožno preto nevšímavo trpieť manipulovanie a zavádzanie, účelové ohlupovanie verejnosti..

A tak dnes ráno som neodolala – na prečistenie hlavy popri krásach krajiny aj o „krásach prieskumov“.

O tom môj dnešný blog.

 

Prieskumy…

Prieskumy sú v živote moc a moc dôležité. Skúmať nimi môžeme kadečo, vyzerá to  dôsledne vedecky, keď prieskum ukázal, že toľko a toľko percent ľudí čosi chce alebo nechce, alebo si čosi myslí. V skutočnosti, keď počujete slovo prieskum, môžete u nás na Slovensku pokojne prestať počúvať, lebo, no lebo…

 

Prieskumy a výskumy bývajú aj odporné…

Prieskumy kadečo skúmajú. Niekedy múdro a inokedy hlúpo, niekedy pre ľudstvo prínosne a niekedy zbytočne, až neľudsky. Prieskumy vôbec nemusia byť totožné s morálkou.

Poviem vám, vedci naozaj skúmali kadečo odporné, z čoho sa mne obracia žalúdok. Ak zostanem len v psychologickej oblasti, mne blízkej, potom hnusné boli kadejaké výskumy na zvieratách, týranie mláďat pri skúmaní vzťahovej väzby.

Za najodpornejší výskum, o ktorom ja viem, v psychológii pokladám skúmanie fenoménu nádeje. Že prečo? Vedci v obrovskej nádobe s vodou nechali plávať potkany. Niektoré nechali utopiť, trvalo to približne osem minút, kým sa utopili. Jednému z potkanov však v poslednej chvíli dali rebríček, ktorým vyliezol a zachránil sa. Potom sa o neho dobre starali, kŕmili ho, vyzdravel. Nakoniec ho opäť dali do tej veľkej nádoby s vodou, plával niekoľkonásobne dlhšie, kým sa utopil, až vyše tridsať minút. Teda, ten vedecký výskum je príkladom toho, ako je nádej v živote dôležitá. Ale ja som taká ťapa, že stále nariekam za tým potkanom – možno preto, že by som nikdy nedokázala vedome ubližovať tomu, kto mi dôveruje.

 

Prieskumy bývajú aj zavádzajúce…

Prieskumy kadečo skúmajú. Niekedy dôležito a pravdivo, niekedy nesprávne a niekedy účelovo zavádzajúco. Prieskumy vôbec nemusia byť totožné s realitou.

Skúmanie a výsledky prieskumu, ktoré sú uverejnené, vôbec nemusia byť totožné s reálnymi výsledkami, možno ich primerane pozmeniť. Možno skúmať na účelovo zvolenej či príliš malej vzorke.

 

Prieskumy bývajú aj účelové…

Uvedomili ste si, aký absurdný výskum realizovala agentúra Polis ohľadne verejnej mienky na zrušenie Kotlebovej strany?

Veď má rozhodovať vo veci Ústavný súd. Čo keby sme spravili prieskumy verejnej mienky aj o ďalších veciach, napríklad o tom, či sa má Fico bezodkladne odsťahovať z Kočnerovho baráku, odstúpiť Kaliňák, či trebárs o tom, či by z parlamentu okamžite nemali odpochodovať poslanci, ktorí navrhujú zákony v štýle „dane z poschodí“. Alebo by sa mohol spraviť prieskum, či chceme platiť také vysoké dane a odvody, verejnosť by sa určite vyslovila pre ich okamžité zníženie na polovicu. Dáme prieskum, pán Fico?

Prípadne i prieskum, či si  verejnosť  myslí, že podmienečný trest za smrť môjho syna pre lekárku za jej závažné pochybenie bol primeraný. Že rozhodoval súd? A v prípade návrhu na zrušenie Kotlebovej strany azda súd rozhodovať nebude?

Ak sú zákonné predpoklady na zrušenie, tak môže rozhodovať o zrušení. Ak nie, potom azda nebude súd rozhodovať na základe výsledkov prieskumu akejsi agentúry???! Nože, spravme prieskum, kto z vás si myslí, že medializovanie tohto prieskumu pred rozhodovaním Ústavného súdu vo veci zvyšuje a posilňuje dôveru v súdnictvo?

Toho, kto takýto prieskum objednal a medializoval, by som za znižovanie dôvery v súdnictvo hnala na zodpovednosť. Zaujímavou otázkou je preto i to, na čiu objednávku ten prieskum bol. Chcem veriť, že objednávateľ prieskumu nemá problém verejnosti prezradiť svoju identitu. Snáď ho nefinancovala vláda z našich daní?

 

Krása krajiny…

Krása je aj o vnútornej čistote, morálke, pravdivosti. No, po tých slovách vyššie napísaných, sa zameriame na krásu krajiny pre relax len ťažko. Ale skúsme.

Zhlboka sa nadýchnite. Pozrite sa na oblohu, práve teraz. Čo tam vidíte?

Nebom plávajú oblaky, plynú do diaľky, stále dopredu.  Stále dopredu, ako náš život. Usmejte sa. Nie je koniec sveta…

 

 

Elena   Predná Hora, 3.7.2017

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Sergej Šojgu

Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

24.04.2024 10:33

Timur Ivanov je obvinený z prijatia úplatku v "obzvlášť vysokej výške."

vražda, bratislava, bezdomovec

Z vraždy muža v bratislavskej Petržalke obvinili 45-ročnú ženu

24.04.2024 10:23

V prípade preukázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 20 rokov.

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9000434x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie