Založ si blog

Dotyk domova 2. – Domov je. ..

 

Často sa hovorieva, že domov je miesto a ľudia a pocit. Ja si myslím, že je to aj jedlo, ktoré je s domovom hlboko prepojené.

Spomínate si na jedlá, ktoré ste jedávali doma ako deti? Mali ste také typické jedlá domova? A máte ich teraz, také vlastné úžasné domáce výtvory? Možno nejaké tajné rodinné recepty, generačne prenášané?

Tak presne o tom dnes zaspomínam.

 

Jedlá domova…

Väčšine z nás okamžite vystane pred očami domáca vianočná kapustnica, taká našská, nenapodobiteľná, jedinečná. U nás ju varieval manžel – býval to slávnostný rituál v štýle „ocko varí kapustnicu“. Mne sa páči také delenie úloh, pretože v rodine sa potom každý cíti nejakým spôsobom potrebný a dôležitý. Prenechala som mu túto dôležitú rolu od začiatku manželstva, zemiakový šalát som robievala ja. Zhostil sa tej úlohy dôstojne – naša kapustnica sa varila od rána do štedrovečerného podvečera, a deti netrpezlivo vyčkávali, kedy už budeme večerať, lebo príde Ježiško… V niektorých domácnostiach kapustnicu skladajú z pôvodných kapustníc domova, no u nás to bol problém, lebo obe boli síce plné voňavých sušených dubákov, no breznianska kapustnica bola plná mäsa, naša štrbská len s klobásou, ale zato v nej boli sušené slivky, aj krupicové halušky a zahustená bola surovým zemiakom. Uznajte, to nešlo zlúčiť. Jeden rok bola u nás kapustnica taká, druhý rok onaká – nakoniec sme skončili pri dvoch kapustniciach, z ktorých sa jedlo až do Silvestra, kto akú chcel.

A určite by sme mohli takto pokračovať pri iných štedrovečerných jedlách – zemiakovom šaláte, tam sme vytvorili tiež vlastnú domácu dvojverziu, nie štrbsko-brezniansku, kvôli dcére Kike, ktorá nemá rada vajíčka, bola jedna verzia šalátu bezvajíčková.

Ale nielen štedrovečerné jedlá sú tie jedlá domova. Z detských čias sa mi ako „doma“ vynára hustý čír, typické štrbské jedlo (zemiaková kaša s múkou, poliata rozpraženým maslom a s mliekom, fučka), podobne i kukuričná kaša, starejmamina hustá fazuľová polievka z tmavej fazule so sušenými slivkami a smotanou, mliečna zamrvková polievka, či polievka podkyslo so smotanou, klobásou a zapusteným vajcom (tú robím naozaj výborne aj ja), alebo mamine koláče (ako prvý sa mi vynoril v spomienke orechovník so žĺtkovou polevou). Nasucho vyúdené klobásy z domácej zabíjačky. A mnohé ďalšie jedlá – chlieb s hustou domácou smotanou, posypaný kryštálovým cukrom, moja detská obľúbená večera bol chlieb s maslom a medom alebo džemom a strúhanými jablkami. Na raňajky sme ako deti mávali často chlieb s maslom, praženicu so slaninou a kakao (dodnes mi to pripadá ako výborná kombinácia).

Z tých našich bežných jedál, ktoré si ponesú deti v pamäti ako odkaz domova, je to určite domáce chilli (bezmäsové, s bielou aj tmavou fazuľou, jemne pikantné), mrkvová krémová polievka, jablká v župane, či občasné čerstvé kompóty ku obedu. A Kika prevzala to moje kreatívne vodnárske varenie v štýle „od oka, tak trochu to uprav, načo ti je návod, keď máš vlastnú hlavu“, kým Svetlanka všetko robí dôsledne podľa receptu, presne váži a všetko je zakaždým dokonalo rovnaké.

 

Záverom…

Ach, pravdaže, domov sú aj jedlá, ktoré si nesieme v spomienkach. No tak, zaspomínajte, ktoré sú tie jedlá, ktorú vás sprevádzali detstvom? Viete si ich vybaviť pred očami? Cítite ich vôňu, chuť a všetko to, čo pripomína domov vášho detstva?

Detstvo, ten čarokrásny čas zázrakov, starých mám a starých otcov, nech vás dnes večer zasýpa trblietavými hviezdičkami radostných spomienok…

Krásny večer všetkým prajem…

 

.

Elena   Predná Hora, 10.8.2017

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003673x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie