Založ si blog

Povedané 1. – Kedy bude dvojrýchlostná Európa, o ktorej Fico sníva. . .

 

 

Vízie, predstavy, plány… Áno, áno, ušľachtilé ideály vždy viedli tento svet dopredu. Nuž, dnes bude, ako vidíte, reč o dvojrýchlostnej Európe. A o tom, kde sme my v nej.

 

Európska cesta…

Vízie, sny… Niekedy aj ilúzie. Vlastne, obávam sa, že to tak bolo v dejinách ľudstva dosť často. Vidno výsledky.

A podobne je to aj v našich vlastných dejinách – na ceste životom. Držíme sa niečoho, a niekedy si až prineskoro uvedomíme, že to nielenže nie je naša pravá cesta, ktorou nás vedie naša Duša, ale nie je to ani to, čo naozaj v hĺbke srdca chceme. A vtedy pochopíme, že to bol len náš vlastný strach, ktorý nás tak hlboko odklonil od správneho smeru.

Aj víziu Európy posilňuje taký strach – uvedomujete si to v tých proeurópsky ladených hlasoch, počujete to v nich? Je to presne ako v nefungujúcom vzťahu.

Čo nás drží v takom vzťahu?

  • Vždy je tam časť spomienok – veď niečo bolo aj dobré, drží nás to do chvíle, kým si pravdivo neuvedomíme, že tých zlých momentov bolo priveľa.
  • Vždy je tam časť ilúzií – veď to predsa nie je až také zlé, vidíte maliličkú snahu – a už sa to konečne zlepšuje. Kým pochopíte, že je to len ďalšia hra, čas plynie.
  • Vždy je tam časť snahy žiť zmysluplne kontinuitne – ja som človek verný niečomu, mám  niečo stabilné a pevné v živote, pretože tým, že niečo stabilné budujem, má aj môj život kontinuitu, stabilitu, zmysluplnosť.
  • V úplne nezdravom vzťahu tichý hlások súcitu tiež šepká „kto sa o neho postará“ – (dá sa to preraziť frýbovsky realistickým „žeby záchytka, psychiatria a prokurátor?“), až kým si uvedomíte, že vzťah je o vzájomnosti.
  • Je tam vždy aj časť strachu – môj život už nebude taký, ako bol kedysi, zmizne všetko doteraz známe – a ako ma to zmení, ak vykročím inde a inak? To strach nám šepká „nevykračuj“ – no v živote sme sa niekam dostali, len ak sme vykročili. Ak by sme nespravili ten svoj naozaj prvý krok, dodnes by sme pozerali na svet iba z kočíka. Kým životné zmeny berieme ako hrozby – a nie ako príležitosti, tak nevykročíme.

A tak európsky vzťah prehodnoťme prizmou tohto pohľadu. „Na večné časy a nikdy inak“ sa u nás sprofanovalo – a teraz od nás chcú, aby sme „zakotvili pevne v európskom zväzku“. Nuž, to isté, len inými slovami. Iste, je prirodzené chcieť niekam  patriť, ale do rovnocenného spolku, nie do situácie zneužívania. Hra na rovnocenný spolok, hra na vysokorýchlostnú skupinu, v ktorej budeme aj my, keď budeme robiť, čo treba – ako inak…

Zdravosti vzťahu  nesvedčí ani náš prístup k EÚ, ktorý do nás vbíjajú podaktorí naši politici – že nemôžeme odchádzať, veď od EÚ dostávame eurofondy (nie že by som pripomínala, kto si buduje vzťah tak, že si dáva platiť – ale určite na to nezabúdajte). A pritom na druhej strane – nie sme tí, kto sa stará o Európu ako záchranca, ale pôžičky na to, aby sme požičiavali iným krajinám, rozhodne nie sú vizitkou vzťahu zdravého. Kto by bol pre nich  smetiskom predraženého nekvalitného tovaru – ak nie my?  Aj strach tam víri, ani nie tak hlboko pod povrchom skrytý – „čo by s nami bolo, ak by sme zostali sami?“ Kým by sme sa stali?  

 

Naša skvelá budúcnosť…

Kým môžeme byť, my Slováci?

Nie, nepredvádzam vám moju kariéru predpovedačky budúcnosti. Aj keď – na rovinu – ako intuitívec veľa vecí cítim. A vykladanie kariet robím už len sebe, aj to iba výnimočne, lebo to ho robím viem, ale nechcem. Som v tom pridobrá. A k tomu súcitná, čo nie je dobrá kombinácia. Našťastie, dokážem odkráčať od toho, čo mi ubližuje, život ma to naučil – a pokladám to za veľké umenie, dôjsť k takému bodu svojej sily a zrelosti.

Kým môžeme byť? Národom, ktorý sa v rámci „európskych  a všeľudských hodnôt“ pridá ku akceptovaniu „tretieho pohlavia“?  Národom, ktorý zavrhne sociálne hodnoty – a zavedie sulíkovskú víziu jednotnej dávky (pri ktorej si budú podaktorí vyplachovať svedomie predstavou, že tým chudobným zaistíme jedno teplé jedlo denne a prístrešok na prespatie? Národom, ktorý bude prijímať migrantov hlava – nehlava podľa pokynu Bruselu? Ktorý zrazu z V4 vidí V3, lebo my už sme náhle kdesi inde… Cudzími žoldniermi a skládkou potravinového a výrobkového odpadu pre „vyspelých spolubratov“?

Alebo národom, ktorý chce udržať kontinuitu národného, našich krvou písaných dejín, dedičstva predkov? Národom, ktorý dokáže realizovať vlastné predstavy, a nielen skákať pod cudzou taktovkou? Národom, ktorý si uvedomuje silu tradičných hodnôt, význam rodiny a viery v budúcnosť národa,  hrdo sa k nim hlási?

Kým to naozaj chceme byť?

 

Nie sme všetci v Európe rovnakí…

O potravinách a ďalších výrobkoch pre občanov niektorých krajín a niektorých krajín v Európe sa už toho popísalo dosť. Ibaže len popísalo.

A ja sa verejne pýtam, prečo za nekalé obchodné praktiky tento štát nezažaloval v mene svojich občanov všetky tie nadnárodné monopoly na európsky súd?

Drahí občania, váš premiér je právnik, mal by mať jasno v tom, že takéto situácie sa neriešia prebalením menej kvalitných potravín do iných obalov a ich predajov za cenu európsku, či dokonca viac ako európsku.  Neriešia sa ani vykladaním v televízii v rozhovore samého so sebou. Tie isté výrobky sú u nás drahšie ako „na západe“ pri podstatne nižších platoch. Komu vyhovuje z nás robiť žobrácku kolóniu?

Ako ich riešiť? Nuž, v ťažkých chvíľach si uvedomíme silu vzťahu, pretože je o súdržnosti. Alebo si uvedomíme, že treba ísť niekam inam, kde naozaj vybudujeme vzťah. A podobne je to s krajinou. Vo chvíľach, ako je táto – kedy dvojaká kvalita potravín hnevá občanov viacerých krajín – by som ja ako premiér neváhala spraviť radikálny a ostrý krok voči takýmto okrádačom. Pravdaže, ja hej, lebo ja nehrám a ani neakceptujem od iných žiadne hry. Som priamy a otvorený človek, takže by som nebola i členom  V4, dušujúcim sa svojim občanom, že žiadni migranti u nás nemajú miesto,  i verným nasledovačom bruselského rozdeľovníka. Preto by som si taký krok mohla dovoliť, a aj by som ho neváhala spraviť. Odpoveď, prečo naozaj radikálne a účinné kroky nerobí  náš premiér (navyše v situácii, kedy by získal podporu a ocenenie ostatných, „s dvojakosťou“ nespokojných krajín) si dajte sami.

Pouvažujte, prečo asi.

Dajme sa dokopy my-občania ako spotrebitelia, keď táto vláda nie je schopná hájiť rázne naše záujmy. Spojme sa s kvalitnými právnikmi a zažalujme „dodávačov našskej kvality“ na európsky súd.

 

Kedy bude dvojrýchlostná Európa, o ktorej Fico sníva…

Túto otázku som nastolila v názve môjho blogu – a aj na ňu odpoviem. Preboha, ľudia, dvojrýchlostná Európa tu už je, úplne od začiatku.

Od chvíle, kedy sme nemali rovnaké pravidlá pre všetky „rovnocenné členské krajiny“. V situácii, kedy sme si museli požičať, aby sme požičali to, čo nám nikdy nevrátia. V situácii, kedy sa premiér štátu vysmieva do tváre svojim vlastným občanom – tvári sa ako bojovník proti migrácii, a pritom Slovensko, migrantov prijíma. Nestačí vám to, že medzi krajinami, proti ktorým sú zvažované sankcie, Slovensko nefiguruje?

Zásadnou otázkou  nie je, kedy už dvojrýchlostná Európa bude, ale kedy už nebude…

 

 

 

Elena  Predná Hora, 17,11,2017

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936633x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie