Založ si blog

Rozprávkovanie 10. – Vidieť. ..

 

Víla vážka sedela pri studničke, ktorá ponúkala chladivú vodu na kraji lesa. Sedela so sklonenou hlavou v tichu prichádzajúceho svitania. Dívala sa na jej čistú a priezračnú hladinu, na ktorej prvé lúče vychádzajúceho slnka vyčarili nežné ligotavé záblesky. „Vidím ťa, studnička“ nežne sa dotkla prstami ligotavej hladiny, usmiala sa  „naozaj ťa vidím“.

Pri studničke sa tíško objavila srna s mláďaťom, pili pomaly a nenáhlivo. Potom rovnako nebadane odbehli. Studnička bola miestom, kam sa chodievali napiť rôzne zvieratá, vládol tu pokoj a bezpečie. Videli vílu vážku, a ona videla ich.

Víla vážka v rannom brieždení pokojne a sústredene kráčala orosenou trávou k potoku, ktorý pretekal lúkou neďaleko lesa. Vstúpila do neho a kráčala potokom, načúvala jeho žblnkotu. Voda nachádzala svoju cestu prirodzene. Tiekla miestami naširoko, pomaly, v tenučkej striebristej vrstve, inde sa potok rútil rýchlo, hlbokým a úzkym korytom pomedzi brehy, porastené trávou, zlatožltým záružlím, aj vysokým tŕstím. Pod hladinou žiarili kamene v mnohorakých béžových, sivých, červenkastých, či čiernych odtieňoch. Medzi nimi pútali zrak kremene, hoci ležali pod hladinou potoka veľmi dlho, stále boli snehobiele. Prúd čistej, chladivej vody trpezlivo plynul kamsi do diaľky, pospevujúc pritom tichú žblnkotavú pieseň svojej cesty.

„Vidím ťa, potok“ povedala víla vážka v jednej chvíli, keď bosými nohami vykročila na veľký kameň pri brehu, „vidím ťa naozaj“. S radostným smiechom sa dotýkala hladiny potoka, rozvlnila ju. Voda jej z prstov stekala v ligotavých kvapkách, pripomínajúcich slzy. Kvapky vody sa vpíjali do kameňa a zanechávali na ňom viditeľné stopy. „Vidím ťa srdcom, potok“ zašepkala napokon.

Víla vážka sa schúlila na kameni, dívala sa na vychádzajúce slnko dlho, ticho.  Potom dodala: „To, čomu chceme porozumieť, musíme naozaj vidieť. Porozumieť dokáže len ten, kto naozaj vidí.“

Elena  Predná Hora, 2.12.2017

img_20170923_182433-aimg_20170923_18243324129605_1154746971328490_4485350694654432590_n

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971755x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie