Založ si blog

Teraz 4. – Radosti života…

Radosti života – ako rozdielne tieto slová všetci rozumieme, predstavujeme si pod nimi každý niečo iné.

Dnes práve o nich, o malých radostiach života…

 

Radosti života…

Neznamenajú rozhodne žiadne žúrovanie, bezzábranové a bezhlavé užívanie si, ktoré je podľa mňa neúctou k životu, je len „falošnou pozlátkou“ – zanechá v ústach trpkú príchuť a kdesi hlboko v sebe aj pocit znechutenia zo seba samého.

Tie pravé radosti života sa mne spájajú s úctou k životu – ako omrvinky zázračna, ktoré nám rozžiaria každý deň. Zanechávajú v duši radostnú sladkú príchuť, dýchame ich ako svieži čistý vzduch. Chránime si čriepky radosti, ktoré nám deň nadelil, a zahrievame sa nimi v srdci počas dňa vo chvíľach únavy či nepohody…

 

Čriepky šťastia…

Naozaj čriepky. Radosti života nebývajú obvykle mimoriadne veľké veci, práve naopak – niekedy sú úplne nepatrné, no zanechajú stopu v srdci nadlho. Roztancujú ho.

Možno len šálka voňavého horúceho čaju alebo či kakaa. Možno čerstvý chrumkavý chlieb. Možno obľúbená pieseň. Alebo niečo úplne iné – každý z nás má zrejme taký ten svoj osvedčený recept – zmes malých životných radostí, ktoré mu vlejú pohodu do duše.

Čo znamenajú radosti života pre vás? Máte ich mnoho? Čo všetko si do svojej kôpky životných radostí ukladáte, aby vás hrialo v srdci a vyvolávalo úsmev?

 

Z môjho pohľadu je toho tak veľa, čo ma životne radostní…  

O prírode, lese, vychádzajúcom slnku som sa už párkrát zmienila – a nič sa na tom nemení. Dám niečo z toho mňa radostniaceho, čo ešte neviete.

Pre mňa sú takou malou radosťou života kedykoľvek svetielka rôzneho druhu. Som osvetielková rada. Často ma radostnia svetielka sviečok v kúpelni – sedím vo vani a  postupne sa všetko halí do tmy, len plamienok sviečok žiari. Farebné svetlá vrhajú občas malé svietniky so sviečkami na okne spálne. A svetielkujú mi na stene za posteľou od Vianoc aj hviezdičky – tie ma radostnia skoro každý večer.

Niekedy sa radostním čítaním. Dnes potrebujem zvlášť silnú dávku radosti, tak vyťahujem moju tajnú zbraň – je to kniha, ktorú no naozaj neviem koľký krát už čítam. Robin druhý a jeho rodina. Napísala ju Frýbová, pravdaže. Ak máte radi iskrivý humor, tak práve toto je kniha i pre vás. Určite po nej niekedy siahnite, nadchne vás. Je plná životnej radosti, láskavého humoru a pôvabných príbehov jednej bláznivo životne radostnej rodiny.

Ja tú knihu milujem. Dokážem sa do nej úplne ponoriť, rozosmiať sa na nej občas aj nahlas. Pomáha mi vo chvíľach naozaj ťažkej nepohody, a tak dnes som po nej siahla – a chudák Anjel pre Emily zasa zostal neprečítaný (to už je veru čo povedať).

 

Záverom…

Mrazivý prednohorský vietor. Oknom na chvíľu pootvoreným ma ovial jeho ľadový dych v čiernočiernej temnote noci. Ale za mnou na stene nad posteľou žiaria hviezdičky, tie malé zlatisté svetielka.

Niekedy stačí tak málo – a veríme, že za tou temnostou je kdesi slnko…

Ach, áno, idem čítam…

 

Elena  Predná Hora, 17.1.2018   

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005322x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie