Založ si blog

Deň plný slnka 10. – Byť ženou. . .

 

Sviatky sú na to, aby sa oslavovali. I ten dnešný, sprofanovaný minulosťou, kedy ho viac slávili muži ako ženy…

Chcela som teraz pôvodne dať niečo o iluzívnosti a pamäti a aj nedávnom americkom strelcovi (medzitým už boli dvaja ďalší), ale to počká. Tak dnes len tak žensky, so žiarivým úsmevom (ach, áno, áno – robím si pauzu v nočnej práci, hodinu som sedela vo vani plnej voňavej peny, a celý večer si budem čítať, takže tichučko žiarim ako muška svetluška…)

No tak dobre, dnes o MDŽ, a o ženách.

 

Nuž, je to iné ako kedysi…

Spomínate si? Niekdajšie MDŽ bolo okartičkované (boli sme zasypané pohľadnicami) a oklinčekované. Dnešok priniesol cinkotanie blahoprajných SMS a fb prianí, vôňu Lidlom rozdávaných ružičiek a orchidey namiesto klinčekov.

Žeby len to sa zmenilo? Žiaľ, nie. Som človek starých čias a tradičných hodnôt. Vzťah je podľa mňa o zodpovednosti a má to byť celoživotná voľba. Rodiny dávnych čias boli pevnou oporou, ich korene siahali generáciami a človek niekam vrástol raz a navždy. Rodiny dneška skrehli, niekdajšie väzby „navždy“ sa stali behom na krátke trate, pretože ľudia vedia veľa o sexe, ale málo o láske.

 

Ženy a muži…

Nie, rozhodne nie sú rovnakí, čo neznamená, že nie sú rovnocenní.

Ženská predstava ideálneho chlapa býva rôzna – vysoký či nízky, s blond či čiernymi vlasmi, modrooký či hnedooký… Podstatnejšie ako výzor sú ale vlastnosti chlapa. Každá žena má predstavu o vlastnostiach, ktoré by ideálny muž mal či nemal mať. Podľa mňa chlapovi neuberá na mužskosti, ak dokáže variť a upratovať, práve naopak. A za moc dôležité pokladám, aby chlap dokázal „byť hrdinom“. No taký Špirko dnes, ten to dal – čestný a odvážny chlap, má môj obdiv, len aby to vystúpenie prežil v tom našom mafiánskom Slovakistane.

Ach, praví hrdinovia ma nadchýnali asi odvždy, takí bojovníci za dobro a spravodlivosť a lepší svet. Nemýľte sa ale, nemusia to byť len veľké hrdinské skutky, čo robia z muža hrdinu. Možno si niekedy vyžaduje viac odvahy žiť každodenný život čestne a zodpovedne, malými láskavými krokmi meniť svet, ako spraviť jednu veľkú vec.

 

Byť ženou…

Čím sa prejavuje ženskosť? Nuž, každý to vníma inak. Niekto ju spája s makeupom, výstrihmi, krátkymi sukňami, či flirtujúcim správaním.

Ozajstná žena je podľa mňa prirodzená, láskavá a vnútorne radostná. Dokáže dávať i prijímať. Prebúdza v mužovi jeho najlepšie ja, preto niekedy zdanlivo nepochopiteľne dokáže prežiť dlhý čas i s problematickým chlapom. Jej sila je v srdci, takže cítite to zvláštne svetlo, ktoré vyžaruje.

Priznám sa – ako žena milujem náramky na ruke, kopu sklenených korálikových náramkov a dlhé vlajúce sukne. Etno štýl a farebnosť.

Tak.

 

Záverom…

Dáme rýchly rozstrel, náhodne nenáhodný citát?

No, z tých mojich ešte nečítaných kníh otvorím jednu – „Boh nás potrebuje, aby sme sa mu podriadili, a mohol nás použiť pre svoje účely.“

Zaujímavé, však? Hm, malá lekcia o tom ako prijímať prichádzajúce? Akú moju hranicu to chce zbúrať?

 

 

 

Elena Predná Hora, 8.3.2018

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986710x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie