Založ si blog

D. R. 9. – Ako vykročí Slovensko ďalej?

 

Po piatkových protestoch za slušné Slovensko stojíme teraz pred otázkou, ako vykročí Slovensko ďalej. Víkend poskytol priestor na mlčanie, raz však o tom, čo bude ďalej, hovoriť treba. Prichádza pondelok – a ten by mal priniesť odpovede na otázky.

V dnešnom blogu pouvažujem o možných scenároch vývoja, ktorý by mohli podľa mňa nastať.

 

Východiská…

Iste jedna vec je to, ako sa zachová strana Smer – t. j. podnikne vláda dostatočné kroky na stabilizáciu situácie? Úprimne povedané, myslím, že dlhodobo postačujúce nie. Aj keby splnili požiadavky Most-Hídu, čo dnes vonkoncom nepokladám za isté.

 

Chyby…

Fico podľa mňa spravil strategickú chybu. Prešvihol správny čas, namiesto prevláčania a pretŕčania milióna eur v bankovkách národu v televízii, mal sa radšej hneď po vražde Kuciaka a jeho priateľky v televízii postaviť s ráznym prehlásením, že odvoláva Kaliňáka, aj Troškovú s Jasaňom, a chce všetko skutočne vyšetriť. Hra na spravodlivého by prinajmenšom pribrzdila spoločenské napätie.

Medzitým však ubehlo dosť času – odvolať Kaliňáka teraz je niečo úplne iné, ako vtedy. Teraz je to zo strany premiéra nútený krok, aby sa udržala vláda, s jeho úplne zmenenou pozíciou. Prijať podmienky udržania vlády je pre neho pokorujúce gesto, pretože národ vie, že Kaliňáka odvolať nechcel. Nie je teda rozhodne v situácii morálneho víťaza, ani „vodcu stáda“.

Momentálne potenciál čosi žiadať však má v očiach verejnosti len Most-Híd, pretože ohlasuje od začiatku jasne potrebu zmeny vo vláde. Je to aj pochopiteľné, Danko sa nijako nevytŕčal do popredia v tejto situácii, na rozdiel od Bugárovcov neprezentoval žiadne zásadné, rázne stanovisko. Uvažovala som, o čo mu ide, lebo to podľa mňa nebol najšťastnejší postoj – časť národa v súčasnosti pokladá jeho mlčanie a taktizovanie za „tiež nie čisté ruky“. Je isté, že ďaleko viac z hľadiska politickej etablácie strany i seba samého by bol Danko získal jasným a rozhodným medializovaným postojom v celej tej kauze, žiadajúc tvrdo hneď na začiatku odchod Kaliňáka.

Chybu spravil i prezident. Dokonca viacero podľa mňa. Ale to je u neho dlhodobo o presahu hraníc toho, kto a čo je.

 

Podmienky udržania vlády…

Neviem, aké podmienky Most-Híd predložil premiérovi, no jedna z nich je zrejme odchod Kaliňáka (čo už časť národa neuspokojí, iba to už nestačí). Takže nespokojnosť časti davov bude pokračovať.

Alebo Most-Híd bude požadovať i zmenu na kresle premiéra, čo by ale mohlo viesť takmer isto ku pádu vlády, preto je to nepravdepodobný scenár. Každopádne ak by niečo podobné bolo na pretrase, je očividné a zjavné taktické vysúvanie sa dopredu Pellegriniho, takže tajná kádrová rezerva je možno práve tam – až uvažujem o dvoch prúdoch v Smere. Ja osobne si však nemyslím, že by to pre nás ako národ bolo dobré riešenie – ako minister školstva Pellegrini rozhodne nezažiaril.

Najpravdepodobnejší scenár je podľa mňa zo strany Most-Híd žiadosť o zvýšenie počtu miest, ktoré vo vláde budú mať. Pokiaľ by chceli získať miesto smerácke, to by šlo, predpokladám, že v záujme uchovania vlády by to premiér spravil, len dosť pochybujem o tom, že by im akékoľvek miesto pustila strana SNS – lebo tým by ešte viac oslabila svoju pozíciu.

Už nejde o boj „tu a teraz“, ale aj „kto ako ďalej“ – s výhľadom na voľby, ktorých dych už môžu cítiť na krku…

Z koaličných strán by prospeli predčasné voľby pozícii Most-Hídu, takže tí sa do nich môžu vybrať smelo. Ich hrdinské odkráčanie z vlády po predložení troch požiadaviek, ktoré by boli pre premiéra neprijateľné, by bolo pre nich  v očiach verejnosti morálnym víťazstvom a určite by im prisunulo volebné hlasy. Nemuseli by sa ani  hrnúť do vlády, lebo tí, ktorí sa teraz chopia vlády, pozíciu jednoznačne ľahkú mať nebudú.

 

Predčasné voľby rozhodne sú na dohľad…

Myslím, že časť národa ich bude žiadať, bez ohľadu na akúkoľvek ponúkanú rekonštrukciu vlády. Je síce otázne, čo prinesú, pretože ja osobne akúkoľvek prípadnú vládu Matoviča či Sulíka za prínos nepokladám. Zmeny sú v tomto štáte potrebné aj podľa mňa – a radikálne. Ale potrebujeme mať víziu ozajstnej zmeny, zvoliť niekoho kto naozaj čestne vymetie tento hnoj, a nie figúrky presúvajúce sa tu dlhodobo na šachovnici raz hore a raz dole, raz za čiernych a raz za bielych. Pokojne by som zahlasovala za Harabína ako prezidenta.

Ak sa aj teraz ako cieľ zmeny predčasné voľby nepomenujú, predpokladám ich do pol roka. Úprimne, tak dlho ale podľa mňa mocichtiví opozičníci nebudú chcieť čakať, takže verím, že davy budú teraz burcovať ďalej pod zámienkou potreby vyšetriť vraždu mladého páru, aj potrebných zmien.

Myslím tiež, že by sme mali podporiť Špirku, postaviť sa za neho – pretože mne neprekáža spôsob, akým darebáčiny odhalil, inak by sa ani odhaliť zrejme nedali. Jasné, mňa očarilo jeho vystúpenie v štýle Sedem statočných, vždy som ten film milovala a pokladala za inšpiratívny. Teraz potrebujeme statočných a odvážnych chlapov oveľa viac. A hej, som za to, aby sa uvalil zákaz narábať s majetkami pre všetkých podozrivých v kauze, aby sa nepresúvali majetky do zahraničia, a za nimi aj majitelia.

 

Vraždu vyšetriť treba…

Dám moju dedukciu. Z popisu, ktorý na verejnosť prenikol, to na mafiánske profesionálne konanie naozaj príliš nevyzerá. Predpokladám, že ich zavraždili krátko po poslednom ohlásení sa príbuzným, chýbajú stopy zápasu. Rovnako je zrejmý zámer vraždiť, jednoznačný a nie náhodný – akt pomsty novinárovi, a nie jeho partnerke, tú zavraždil vrah prvú, pred jeho očami. Rečami o tom, že vraha poznali a pustili dnu by som si istá nebola, dokonca by neriskoval ani nejakú falošnú zámienku na rozhovor ako „informátor“, lebo tam možno zanechať zmienku o tom, informáciu niekomu. Predpokladám nečakaný príchod páchateľa. Zo stôp na mieste činu už musia mať jeho výšku a váhu približnú. Pes by chytil pachovú stopu i po dvoch dňoch, takže by mal byť zrejmý smer pohybu páchateľa. A namiesto prezerania všetkých záznamov ciest v okolí by som radšej preklepla tie inštitúcie, ktoré požiadal Kuciak o informácie. Neverím, že v dedine by nikto nezaregistroval príchod auta, alebo nejaké neznáme osoby za vidna. Takže páchateľ prišiel na súmraku, a nie autom do dediny. Nemali na okolí psov? Nesprávali sa zvieratá nápadne? Mal páchateľ náhradný kľúč – alebo sa len nezamkli? Zamknúť pri odchode mohol, aby zdržal čas.

Profíka – nájomného vraha by hľadali policajti v záznamoch kamier zbytočne – ten by prišiel aj odišiel zrejme tajne cez hranice, nie oficiálnou cestou. Alebo by prišiel ako turista a zotrval pár dní navyše, aby nebol podozrivý. Možno by bolo účinnejšie ako slovenskú políciu zapojiť senzibila. V Amerike spolupracujú s dobrými výsledkami.

A hej, musí to byť ťažké pre tých blízkych, všetky tie informácie v médiách. Je mi ich moc ľúto. Vrah i jeho objednávateľ si zaslúžia trest smrti.

 

Záverom…

Tento mesiac budú štyri roky od smrti môjho syna. Maroško zomrel vinou lekárky revúckej nemocnice. Po synovej smrti som sa obrátila otvoreným listom na premiéra a žiadala som nápravu stavu v slovenskom zdravotníctve. Posúďte sami, či podnikol nejaké účinné kroky. Chcem ale písať o inom.

Po Maroškovej smrti som uverejnila s mojim otvoreným listom premiérovi obrázok Igráčika. Dostala som vtedy tú skladačku ako pozornosť od banky pri vybavovaní pôžičky na pohreb môjho dieťaťa. Na obale Igráčika stálo:

„Pohrajte sa s rekonštrukciou. Pustite sa do toho vo veľkom…“

Vymazala som všetko na internete. Externý hardisk s fotkami sa pokazil. Experti v Česku zachránili len časť údajov, ani fotografie z pohrebu Maroška sa neuchovali. Ale Igráček prežil.

Ach, život býva hodne ironický, aj spravodlivý, pán premiér Fico…

 

Tak neváhajte, pán premiér. Pohrajte sa s rekonštrukciou. Pustite sa do toho vo veľkom…

 

 

Elena   Predná Hora, 11.3.2018

 

P.S:: Ach, áno, fotka je moja…

 

 

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

vesmír SpaceX raketa crew dragon

NASA: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

16.04.2024 07:16

Objekt prerazil strechu a poškodil podlahu na dvoch poschodiach, pričom skoro trafil dieťa.

hexagon, Banská Bystrica

Detské ihrisko, aké nikde inde na Slovensku nenájdete, je v Banskej Bystrici. Desaťročia chátralo, teraz ho zachraňujú

16.04.2024 07:00

Betónové šesťuholníkové tvárnice, z ktorých je komponované detské ihrisko s niekoľkými preliezačkami, osadili do Parku pod Pamätníkom SNP pred viac ako polstoročím. Unikátne dielo aktuálne obnovujú.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

ONLINE: Hlasovanie o pomoci Ukrajine v USA oddelia od balíka pre Izrael. Bez pomoci budú ruské útoky hrozivejšie

16.04.2024 06:10, aktualizované: 06:39

O vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael sa nebude v americkej Snemovni reprezentantov hlasovať spolu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8970946x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie