Založ si blog

Tou cestou, ktorou si šiel 5. – Mesačný chlapček skončil s prasknutou lebkou. . .

 

Teraz vám poviem o hodne špinavom prípade chlapčeka, ktorý skončil s prasknutou lebkou – nie po úraze v nemocnici, ale nadobudol ho pri odchode z nemocnice.

Na Slovensku, pravdaže, kde inde?

A pomenujem rad klamstiev – plním sľub z blogu Tou cestou, ktorou si šiel 4. – ktorými vás zahrnú v tomto štáte. Pretože ak sa dostatočne nevyznáte vo veciach – tak vás oklamú.

 

Ten mesačný chlapček, ktorý skončil s prasknutou lebkou…

Prípad sa stal pred pol rokom. A je naozaj hnusnou vizitkou slovenských zdravotníkov.

Až doteraz o ňom bolo ticho, ako o mnohých ďalších prípadoch, kde rodičia márne bojujú za spravodlivosť pre svoje dieťa, ktoré zomrelo, či má poškodené zdravie v dôsledku chyby slovenských zdravotníkov. Nevedeli by sme o ňom, ako o mnohých ďalších – ale 19.4.2018 ho popísal na svojom blogu v SME Jozef Kmeťo. Celý popis prípadu nájdete tam, ja uvádzam len niekoľko podrobností.

Prípad sa stal v Kráľovskom Chlmci. Dieťa hospitalizovali kvôli viróze, no po 4-dňovom pobyte v tejto nemocnici odchádzalo s poranenou hlavou do košickej nemocnice.

 

Tým sa škaredý príbeh len začal…

Chlapček vyrastá v rodine náhradnej matky. Po prevezení dieťaťa do Košíc sa z prostredia nemocnici šírili reči, že ho poranili v jeho náhradnej rodine – čo by bola vážna vec týrania. Nemocnica dokonca na náhradnú matku podala podnet polícii.

Plnili svoju povinnosť, to je správne, nie?

Zato od náhradnej matky polícia trestné oznámenie údajne odmietla prevziať, rovnako aj Okresná prokuratúra v Trebišove – vraj to nie je treba.

Ako prípad polícia doriešila? Predstavte si – v jeden februárový podvečer navštívil náhradnú matku údajne policajt so šekom na 730 eur „ako odškodné“, ktoré si dieťa bude môcť vybrať po dovŕšení dospelosti. Šek skutočne existuje, je v blogu pána Kmeťa nafotený.

 

Nie, to ešte stále nie je koniec tohto naozaj škaredého príbehu…

Náhradná matka je jednoduchá rómska žena, ktorá sa nevyzná v zákonoch. Je smutné, že jej nikto neporadil, že sa môže obrátiť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou – až pán Kmeťo v tom náhradnej matke dieťaťa pomohol. Je dvojnásobne smutné, že viaceré ľudskoprávne organizácie ju odbili, pretože oni hája ľudské práva – tak, ako to opakovane v mojom blogu píšem ja, zrejme chránia len ľudské práva páchateľov.

Pán Kmeťo, ktorý napísal o tomto prípade v jeho blogu na SME,  telefonoval pred napísaním blogu aj do kráľovochlmeckej nemocnice. Lekárka, ktorej meno aj uviedol, označila náhradnú matku ako klamárku. V rozhovore na otázku, prečo nepomohla podať matke podnet na UDZS SR, hoci vedela pravdu –  nakoniec menovaná lekárka uviedla, že nechcela ísť proti kolegom.  

Pán Kmeťo totiž už vie o prípade dosť, vrátane mena sestry – aj v blogu uvádza jej meno, ktorá údajne pochybila a dieťa jej spadlo, v dôsledku čoho mu praskla lebka.

V závere rozhovoru lekárka poranenie bagatelizovala – „bola to len malá prasklinka“… Ktovie, či by to povedala, keby šlo o jej dieťa.

 

Takže, pamätajte si:

Ak sa stanete obeťou pochybenia lekárov, Váš blízky zomrel, a vy sa snažíte o spravodlivé pomenovanie vinníkov – je to na Slovensku zúfalá cesta, plná krvavých stôp. Tá krv na nej je z vášho srdca a nôh. Poviem vám teraz o niektorých klamstvách, na ktoré môžete na ceste za spravodlivosťou naraziť.

 

KLAMSTVO č. 1 Polícia nemôže prijať podnet, kým sa neobrátite na Úrad pre dohľad nad zdravotnom starostlivosťou (UDZS SR).

Ak Vám policajti povedia toto, požiadajte, aby vám vydali písomný doklad, že ste chceli podať podnet a oni ho neprijali.

Máte právo podať podnet na neznámeho páchateľa pre podozrenie z usmrtenia vášho blízkeho A polícia má povinnosť ho prešetriť. Podnet UDZS SR môžete podať zároveň s trestným oznámením, nevylučujú sa tieto dva kroky – a mali by ste obidva tieto kroky spraviť ihneď.

 

KLAMSTVO č. 2. ÚDZS SR má lehotu na prešetrenie veci 1 rok.

Lehota je 90 dní, pri zvláštnych okolnostiach je možné ju predlžiť.

 

KLAMSTVO č. 3  Tento štát pomáha obetiam.

Tento štát všemožne chráni práva páchateľov.  zákon o obetiach nie je postačujúci pre ochranu obetí pochybení zdravotníkov, nestavia ich práva rovnocenne obetiam násilných trestných činov. Rovnako obeť nemá práva rovnocenne páchateľovi v trestnom konaní ani v jeho súdnom riešení.

 

KLAMSTVO č. 4 Štátne inštitúcie pracujú vo váš prospech.

O efektivite činnosti štátnych inštitúcií pri riešení veci si nerobte ilúzie. Napríklad ja teraz márne už viac ako 2 mesiace čakám na odpovede z Ministerstva spravodlivosti SR.

Alebo vám pošlú len blábol – pár nesúvislých citátov paragrafov, bez akejkoľvek odpovede na vašu otázku – ako mne Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

 

Záverom…

Prípad chlapčeka, ktorému spôsobili v nemocnici poranenie lebky, je smutný. No ešte viac smutné, až otriasajúce, je amorálne správanie sa zdravotníkov následne. Veď nech sa konečne verejne vyjadria všetky tie stavovské komory – prečo sa ozývajú len v prípade, že treba naťahovať ruky o vyššie platy, a vyššie platy, a vyššie platy???!! Ich povinnosť je dbať aj na etiku konania zdravotníkov.

My – obete pochybení lekárov potrebujeme podporu verejnosti. Potrebujeme aj váš hlas, aby sa konečne začali veci riešiť – a aby pri pochybení boli zdravotníci nútení správať sa eticky a čestne voči svojim obetiam…

Na facebookovej stránke Obete zdravotníkov. Ľudia ktorí nemlčia je uverejnených prípadov viacero. A v skutočnosti je ich ešte oveľa viac. Nie všetci rodičia majú odvahu svoj príbeh uverejniť, nie všetci dokážu v prípade smrti svojho dieťaťa bojovať za spravodlivosť. O mnohých ďalších prípadoch, kde rodičia po celé roky márne bojujú za spravodlivosť pre svoje dieťa, ktoré zomrelo, či má poškodené zdravie v dôsledku chyby slovenských zdravotníkov, ani neviete.  Chceme spravodlivosť.Lekári vzali život našim deťom – a odmietajú čestne prevziať zodpovednosť za svoje činy.

Sme tu. Pozrite sa, vidíte nás?

Dokedy sa v tomto štáte budeme márne dovolávať spravodlivosti? Skutočne sa budete len mlčky dívať, kým sa nejaká obeť upáli verejne na námestí, aby sa táto spoločnosť zobudila a začala nás konečne vidieť???!!

 

Elena Predná Hora, 21.4.2018

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8938923x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie