Založ si blog

Kvapky dúhy 4. – Fialovenie. ..

Prsty fialové od čučoriedok v horúci letný deň. Vôňa ihličia, rozpáleného slnkom, mäkký zelený mach lesa.

Chodievali ste zbierať čučoriedky? Ja občas, kedysi dávno, so starým otcom. Ale pravdaže sme ich aj kupovali niekoľko litrov. Kompóty sa kopili v komore, v starej až po strop siahajúcej polici. Nenapodobiteľná vôňa a chuť čučoriedkového koláča starej mamy.

A ozaj, jedli ste už niekedy fialkový med? Aj o ňom vám poviem pár slov vo chvíli oddychu, na prepnutie myšlienok od písania.

Hm, chuť a vôňa dávnych spomienok. Presne to je pre mňa fialová farba.

 

Fialovenie…

Všeobecne je fialová pokladaná za farbu múdrosti. Hovorí sa aj o fialovom smútku.Mne fialová pripomína niečo dávne, magické a hlboké. Je to farba silná, a pritom neskutočne krehká. Temná fialová i bledofialová by sa určite našli v mojom šatníku.

 

Tmavofialová…

Zvláštne, až v tejto chvíli som si uvedomila, ako silne sa mi farby spájajú s vôňou a s chuťou. Fialová – rozmarínová, levanduľová, keksíky s nimi sú skvelé. A fialky, pravdaže.Med z fialiek som kedysi robievala, keď boli deti úplne malé, hádam také tri – štyri roky. Má prekrásnu červenkastú farbu, ako žiadny iný med – a to som skúšala robiť med naozaj z kadečoho. Zaváranie ma bavilo – bola som experimentátor – zavárač. Môj fialkový med mával zvláštne lahodnú chuť. Ale treba naň nazbierať naozaj veľa kvietkov.

Fialová mi privoláva aj záplavu obrovských svetlo a tmavo fialových orgovánov pri dome môjho detstva, už ich niet. Ach, áno, prezradím vám, že sme dnes varili orgovánový sirup.

Keď som prišla žiť na Prednú Horu spoznala som aj fialové šafrány, svah v parku na jar nimi sfialovie…

 

Svetlofialová…

Jesienky – zvláštny, krehký kvet môjho detstva.

Prezradím teraz niečo hodne osobné – ako dieťa som milovala jesienky, ten nežný a silný kvietok, zachytávajúci posledné teplo Zeme pred dlhým spánkom zimy. Fascinovali ma, často som ich kreslila. Aj som si ich zasadila do našej záhrady, rástli tam dve pod starou brezou. Tento blog som začala písať pár dní dozadu večer. Pri písaní o jesienkach som prepla na facebook – a prvé, čo som tam videla, bol obrázok jesienok na jednej stránke. Tú zvláštnu koincidenciu som vtedy aj spomenula v blogu, ale teraz vám dopoviem pravdu, žetie jesienky ma vtedy upokojili, odtiahli myšlienkovo úplne inam. Pretože pri písaní blogusom na ten fbna chvíľu uplakane ušla, lebo ma zavalili spomienky.

Fúha, dám to. Fialová mi pripomenula černice – tak, a je to vonku.

Černice. Robievala som z nich kompót, medovo voňavý, s vanilkovým cukrom a sirupom. V belasých sklenených mištičkách, so smotanovým krémom, ako múčnik na nedeľné popoludnie. Desiatová škatuľa, do nej som ich zbierala v jesenné nedeľné dopoludnia, kedy varieval manžel, a ja som sa prechádzala so synom. Môj synček, moja láska, chýbaš mi. Chýba mi čas s Tebou.

 

Nekonečná cesta za spravodlivosťou…

Je to teraz silne bolestné, lebo posledné pojednávanie bolo v septembri minulého roka – a odvtedy spis do dnešného dňa nebol poslaný na Krajský súd do BB.

Cítim hnev. Nedovolím, aby tento štát bez zábran takýmto spôsobom týral obete pochybení lekárov. Ak sa na Alfieho týranie v priamom prenose dívali ľudia s pohoršením, týranie v priamom prenose nás – obetí pochybení lekárov nedoriešením veci a naťahovaním času v súdnom konaní – táto spoločnosť prechádza mlčky. Napľujem jej do tváre.

Preto dnes robím ďalší krok – dozviete sa ho. Čoskoro.

 

Elena  Predná Hora, 9.5.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004090x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie