Založ si blog

V lúčoch slnka 10. – Na koho myslím, keď sa blíži september. . .

 

Poviem vám príbeh. Školáci kráčali do školy v jeden septembrový deň, podobne ako dnes vykročia. Niektorí do nej šli hrdo po prvý raz v živote, spolu so svojimi rodičmi – s radostným úsmevom, plní očakávania –  a bolo to i naposledy, čo do školy kráčali.

Spomínate si? Nie, nie je to pekný príbeh – a hovorí nám pritom tak veľa…

Tak o ňom, aj o kadečom ďalšom s týmto príbehom prepojenom, vám v tejto chvíli poviem pár slov.

 

Hej, bolo to v ruskom meste Beslan…

Spomínate si ešte na tú tragédiu? Odohrala sa v roku 2004. Pri útoku čečenských teroristov vtedy zahynulo 334 rukojemníkov, z toho 186 bolo detí. Okrem nich zomrelo 10 príslušníkov špeciálnych jednotiek, ktorí ich vyslobodzovali. Presný počet teroristov bol údajne tridsaťjeden, ibaže nech rátam akokoľvek, z publikovaných zdrojov mi to nesedí – nakoniec, nie je to najpodstatnejší detail. Niektoré zdroje uvádzajú, že najmenej jedného z nich zlynčovali obyvatelia mesta. Niekoľkých zastrelili samotní teroristi, keď sa postavili proti braniu detí ako rukojemníkov. Prežil jediný z teroristov.

 

Nejdem analyzovať môj pohľad na teroristov

– akýkoľvek nápad násilne si čosi vynucovať ohrozením nevinných obetí pokladám za zlý, jeho realizátorov by som zamkla do cely bez jedla a vody – a kľúč by som zahodila. K tomu len toľko.

A hej – nepáči sa mi, že naše médiá vtedy vypisovali o nich ako o „čečenských separatistoch“, „partizánoch“ a „povstalcoch“ – nikdy, nikdy nepoužili slovo „teroristi“.  Nuž tak, médiá – obyčajní primitívni teroristi to boli. Moc sa mi páčilo pod ktorýmsi z článkov o Beslane, ako diskutér napísal, že to boli rovnakí partizáni ako Bin Ládin.

 

Keď už sme pri Čečensku…

Ach, pôvodne to bola pre mňa krajina koní a voľných priestorov. Po Beslane už nie. O tom, čo naozaj islamisti môžu spôsobiť svedčí práve Čečensko konca minulého storočia – islamský fundamentalizmus tam zanechal kruté stopy v tej dobe. Chopili sa moci, nedokázali však riadiť ekonomiku ani verejnú správu a zaviedli tvrdé inštitúty islamského práva, západné médiá to ale nikdy pravdivo nepomenovali.

Kruté zákony na štýl Daešu a etnické čistky proti ruskému a neislamskému obyvateľstvu viedli k tomu, že stratili veľmi rýchlo podporu ľudí. Aby maskovali svoju neschopnosť, bolo treba novú vojnu – a tak začali útok proti multietnickému Dagestanu.

Ktovie prečo tam nemali práve Čečencov v láske – žeby kvôli ich násilníckej povahe a bezohľadnému presadzovaniu islamizmu? V mnohých teroristických útokoch vo svete majú práve čečenskí teroristi prsty, tvoria početnú časť „bojovníkov“ ISIL. Rusko protiteroristicky zasiahlo v Dagestane, aj v Čečensku a krajina zažila vďaka tomu prudký hospodársky rast.

A hej, už zasa sa tam islamizmus postupne derie dopredu – nie tak kruto ako kedysi, ale už zasa. Deatilne situáciu analyzuje článok Braňa Fábryho z roku 2016 s názvom Zamlčané fakty o Čečensku.

Toľko malá odbočka o Čečensku. Teraz poďme späť k Beslanu.

 

Nebudem venovať detailne ani pozornosť zásahu špeciálnych jednotiek

Príbuzní vyčítali ruským bezpečnostným jednotkám neprofesionalitu zásahu i vyjednávania. Po vojne je každý generálom – v tých podmienkach, s viac ako tisíc sto rukojemníkmi, niektorí hovorili až o 1500 ľuďoch – nikto presne nevedel s koľkými, z toho mnohými deťmi, to iste bolo hrozné i pre zásahovú jednotku. Navyše na krku s pridruženou severoosetskou domobranou a ozbrojenými obyvateľmi  mesta, ktorí sa im snažili „aktívne pomáhať“. Na rovinu – v takýchto situáciách je práve príliš aktívny pomocník často väčšou pasekou ako nepriateľ. Zabili piatich únoscov pri útoku, ďalší 13 ušli a boli zabarikádovaní v jednom dome, takže boj pokračoval, nakoniec prežil jediný z nich – prezradil strojcu toho nápadu Šamila Basajeva – ten sám to neskôr potvrdil.

Jedna verzia dokonca hovorila o mimoriadne premyslenej akcii, pri ktorej počas leta teroristi pracovali na oprave školy – a pritom ukryli priamo pod podlahami školy zbrane.

Útok proti teroristom bol skritizovaný a Rusko dokonca aj súdené a odsúdené Európskym súdom pre ľudské práva zaplatiť obetiam odškodnenie za neoprávnené použitie sily pri zásahu aj za neschopnosť zabrániť rukojemníckej dráme. Útok na školu realizovali špeciálne jednotky i za cenu životov niektorých rukojemníkov, tých použili teroristi ako živé terče a použili aj silné zbrane, ako plameňomety a guľomety. Existujú rôzne verzie – zaútočili údajne po Čečencami náhodne či zámerne spustenom výbuchu, či po výbuchu Rusmi aktivovaných dvoch mínometných granátov. Nevieme ako to bolo naozaj – rozumiem však, že v hre bolo priveľa ľudských životov a bolo potrebné voliť menšie straty.

Ja – nie, nikdy by som nedokázala takto racionálne uvažovať v prípade dilemy, nikdy by som nedovolila „menšie straty“, radšej by som volila šialený pokus s nereálnym očakávaním skúsiť zachrániť každého a zrejme s katastrofálnejším výsledkom – pretože reagujem viac srdcom ako rozumom. Realisticky poznám svoje slabé miesta – preto by som nikdy nepracovala v takejto oblasti. Viem ale, že niekto takú prácu robiť musí – a aj čo všetko to obnáša, mám hlbokú úctu k tým ľuďom, ktorí to robia.

 

Pozrime sa radšej na inú stránku tej udalosti…

Obrovské straty a obrovská trauma – stopy dodnes trvajú u tých, čo masaker osobne prežili, aj u pozostalých obetí.

Deti, ktoré prežili, vyjadrovali po čase hlbokú nenávisť voči Čečencom a túžbu pomstiť sa – takže i zo tohto pohľadu je krok teroristov nepremyslený, vyvolali odpor verejnosti proti sebe a podporu tvrdým opatreniam voči nim. Aj ja si kladiem otázku, čo je to za náboženstvo, ktoré vedie ľudí robiť takéto niečo…

V roku 2014 spravili tryznu – trvala presne tak dlho ako samotný teroristický masaker – či ako to média označujú „rukojemnícka dráma“ – celých 51 hodín a 50 minút. Na počesť obetí postavili na mieste sklenenú kupolu so 103 podpornými stĺpmi, vchod do sály obteká voda – ako spomienka, že obetiam ju teroristi odopierali a pri cintoríne otvorili aj Park anjelov. Každoročne v rámci výzvy Beslanské matky zapaľujú v deň výročia v oknách domov v meste sviečky.

I jediný z teroristov, ktorý prežil v beslanskom masakri, tú obrovskú bolesť blízkych obetí videl v súdnom konaní.  Dostáva dodnes nenávistné listy pozostalých, vraj ich nečíta – a svoju vlastnú vinu bagatelizuje – on ani nevedel, čo idú robiť, že idú zabíjať. A on tie deti a ženy ani nemohol zachrániť. Zrejme sám nie – jedno je ale isté – uprostred toho pekla vtedy skutočne našli niektorí z teroristov v sebe ľudskosť a odvážne sa postavili na obranu obetí. Zabili ich „vlastní“.

Spomienky na mŕtvych blízkych sú pre Beslančanov stále bolestné – niet rodiny, v ktorej by niekoho nestratili.

 

Záverom…

Ako sa vyrovnať so skutočnosťou, že vám niekto zabije blízkeho človeka, najmä ak ide o milované dieťa?  Položte si otázku, ako by ste to prežili? Ako by ste po tom všetkom kráčali s ďalším svojim dieťaťom do školy v prvý septembrový deň?

Spomienku obetiam a úctu beslanským matkám týmto verejne vzdávam.

 

Elena   3.9.2018

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301126x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív