Založ si blog

V lúčoch slnka 10. – Na koho myslím, keď sa blíži september. . .

 

Poviem vám príbeh. Školáci kráčali do školy v jeden septembrový deň, podobne ako dnes vykročia. Niektorí do nej šli hrdo po prvý raz v živote, spolu so svojimi rodičmi – s radostným úsmevom, plní očakávania –  a bolo to i naposledy, čo do školy kráčali.

Spomínate si? Nie, nie je to pekný príbeh – a hovorí nám pritom tak veľa…

Tak o ňom, aj o kadečom ďalšom s týmto príbehom prepojenom, vám v tejto chvíli poviem pár slov.

 

Hej, bolo to v ruskom meste Beslan…

Spomínate si ešte na tú tragédiu? Odohrala sa v roku 2004. Pri útoku čečenských teroristov vtedy zahynulo 334 rukojemníkov, z toho 186 bolo detí. Okrem nich zomrelo 10 príslušníkov špeciálnych jednotiek, ktorí ich vyslobodzovali. Presný počet teroristov bol údajne tridsaťjeden, ibaže nech rátam akokoľvek, z publikovaných zdrojov mi to nesedí – nakoniec, nie je to najpodstatnejší detail. Niektoré zdroje uvádzajú, že najmenej jedného z nich zlynčovali obyvatelia mesta. Niekoľkých zastrelili samotní teroristi, keď sa postavili proti braniu detí ako rukojemníkov. Prežil jediný z teroristov.

 

Nejdem analyzovať môj pohľad na teroristov

– akýkoľvek nápad násilne si čosi vynucovať ohrozením nevinných obetí pokladám za zlý, jeho realizátorov by som zamkla do cely bez jedla a vody – a kľúč by som zahodila. K tomu len toľko.

A hej – nepáči sa mi, že naše médiá vtedy vypisovali o nich ako o „čečenských separatistoch“, „partizánoch“ a „povstalcoch“ – nikdy, nikdy nepoužili slovo „teroristi“.  Nuž tak, médiá – obyčajní primitívni teroristi to boli. Moc sa mi páčilo pod ktorýmsi z článkov o Beslane, ako diskutér napísal, že to boli rovnakí partizáni ako Bin Ládin.

 

Keď už sme pri Čečensku…

Ach, pôvodne to bola pre mňa krajina koní a voľných priestorov. Po Beslane už nie. O tom, čo naozaj islamisti môžu spôsobiť svedčí práve Čečensko konca minulého storočia – islamský fundamentalizmus tam zanechal kruté stopy v tej dobe. Chopili sa moci, nedokázali však riadiť ekonomiku ani verejnú správu a zaviedli tvrdé inštitúty islamského práva, západné médiá to ale nikdy pravdivo nepomenovali.

Kruté zákony na štýl Daešu a etnické čistky proti ruskému a neislamskému obyvateľstvu viedli k tomu, že stratili veľmi rýchlo podporu ľudí. Aby maskovali svoju neschopnosť, bolo treba novú vojnu – a tak začali útok proti multietnickému Dagestanu.

Ktovie prečo tam nemali práve Čečencov v láske – žeby kvôli ich násilníckej povahe a bezohľadnému presadzovaniu islamizmu? V mnohých teroristických útokoch vo svete majú práve čečenskí teroristi prsty, tvoria početnú časť „bojovníkov“ ISIL. Rusko protiteroristicky zasiahlo v Dagestane, aj v Čečensku a krajina zažila vďaka tomu prudký hospodársky rast.

A hej, už zasa sa tam islamizmus postupne derie dopredu – nie tak kruto ako kedysi, ale už zasa. Deatilne situáciu analyzuje článok Braňa Fábryho z roku 2016 s názvom Zamlčané fakty o Čečensku.

Toľko malá odbočka o Čečensku. Teraz poďme späť k Beslanu.

 

Nebudem venovať detailne ani pozornosť zásahu špeciálnych jednotiek

Príbuzní vyčítali ruským bezpečnostným jednotkám neprofesionalitu zásahu i vyjednávania. Po vojne je každý generálom – v tých podmienkach, s viac ako tisíc sto rukojemníkmi, niektorí hovorili až o 1500 ľuďoch – nikto presne nevedel s koľkými, z toho mnohými deťmi, to iste bolo hrozné i pre zásahovú jednotku. Navyše na krku s pridruženou severoosetskou domobranou a ozbrojenými obyvateľmi  mesta, ktorí sa im snažili „aktívne pomáhať“. Na rovinu – v takýchto situáciách je práve príliš aktívny pomocník často väčšou pasekou ako nepriateľ. Zabili piatich únoscov pri útoku, ďalší 13 ušli a boli zabarikádovaní v jednom dome, takže boj pokračoval, nakoniec prežil jediný z nich – prezradil strojcu toho nápadu Šamila Basajeva – ten sám to neskôr potvrdil.

Jedna verzia dokonca hovorila o mimoriadne premyslenej akcii, pri ktorej počas leta teroristi pracovali na oprave školy – a pritom ukryli priamo pod podlahami školy zbrane.

Útok proti teroristom bol skritizovaný a Rusko dokonca aj súdené a odsúdené Európskym súdom pre ľudské práva zaplatiť obetiam odškodnenie za neoprávnené použitie sily pri zásahu aj za neschopnosť zabrániť rukojemníckej dráme. Útok na školu realizovali špeciálne jednotky i za cenu životov niektorých rukojemníkov, tých použili teroristi ako živé terče a použili aj silné zbrane, ako plameňomety a guľomety. Existujú rôzne verzie – zaútočili údajne po Čečencami náhodne či zámerne spustenom výbuchu, či po výbuchu Rusmi aktivovaných dvoch mínometných granátov. Nevieme ako to bolo naozaj – rozumiem však, že v hre bolo priveľa ľudských životov a bolo potrebné voliť menšie straty.

Ja – nie, nikdy by som nedokázala takto racionálne uvažovať v prípade dilemy, nikdy by som nedovolila „menšie straty“, radšej by som volila šialený pokus s nereálnym očakávaním skúsiť zachrániť každého a zrejme s katastrofálnejším výsledkom – pretože reagujem viac srdcom ako rozumom. Realisticky poznám svoje slabé miesta – preto by som nikdy nepracovala v takejto oblasti. Viem ale, že niekto takú prácu robiť musí – a aj čo všetko to obnáša, mám hlbokú úctu k tým ľuďom, ktorí to robia.

 

Pozrime sa radšej na inú stránku tej udalosti…

Obrovské straty a obrovská trauma – stopy dodnes trvajú u tých, čo masaker osobne prežili, aj u pozostalých obetí.

Deti, ktoré prežili, vyjadrovali po čase hlbokú nenávisť voči Čečencom a túžbu pomstiť sa – takže i zo tohto pohľadu je krok teroristov nepremyslený, vyvolali odpor verejnosti proti sebe a podporu tvrdým opatreniam voči nim. Aj ja si kladiem otázku, čo je to za náboženstvo, ktoré vedie ľudí robiť takéto niečo…

V roku 2014 spravili tryznu – trvala presne tak dlho ako samotný teroristický masaker – či ako to média označujú „rukojemnícka dráma“ – celých 51 hodín a 50 minút. Na počesť obetí postavili na mieste sklenenú kupolu so 103 podpornými stĺpmi, vchod do sály obteká voda – ako spomienka, že obetiam ju teroristi odopierali a pri cintoríne otvorili aj Park anjelov. Každoročne v rámci výzvy Beslanské matky zapaľujú v deň výročia v oknách domov v meste sviečky.

I jediný z teroristov, ktorý prežil v beslanskom masakri, tú obrovskú bolesť blízkych obetí videl v súdnom konaní.  Dostáva dodnes nenávistné listy pozostalých, vraj ich nečíta – a svoju vlastnú vinu bagatelizuje – on ani nevedel, čo idú robiť, že idú zabíjať. A on tie deti a ženy ani nemohol zachrániť. Zrejme sám nie – jedno je ale isté – uprostred toho pekla vtedy skutočne našli niektorí z teroristov v sebe ľudskosť a odvážne sa postavili na obranu obetí. Zabili ich „vlastní“.

Spomienky na mŕtvych blízkych sú pre Beslančanov stále bolestné – niet rodiny, v ktorej by niekoho nestratili.

 

Záverom…

Ako sa vyrovnať so skutočnosťou, že vám niekto zabije blízkeho človeka, najmä ak ide o milované dieťa?  Položte si otázku, ako by ste to prežili? Ako by ste po tom všetkom kráčali s ďalším svojim dieťaťom do školy v prvý septembrový deň?

Spomienku obetiam a úctu beslanským matkám týmto verejne vzdávam.

 

Elena   3.9.2018

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8974420x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie