Založ si blog

Čas srdca 11. – Beštia roka. . .

Vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny má pár detailov, ktoré by ste si mali zapamätať – ako som písala včera – vtedy som sľúbila, že budem ostrá. Sľub v tejto chvíli plním – sťahovanie masiek nás tu dnes čaká. Hm, prečo a komu ich dnes stiahnem?

Prečo? No lebo – nie, nemám rada masky a ani ľudí, ktorí ich nosia. Nemám si s nimi čo povedať – som priamokožec, na tvári nosím vždy svoju vlastnú tvár. Páčia sa mi ľudia bez masiek, ktorí dokážu byť sami sebou – napísala som v mojom blogu kedysi

( http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2016/12/08/ariana-10-gandalf-biely/ )

V bežnom živote to je jednoduché – nepotrebujem takých ľudí vo svojej blízkosti. Prekážajú mi aj masky tých, ktorí nás zastupujú, hája naše záujmy a všetky možné čojaviemaké medové motúzy nám popod nos ťahajú… A tak už máte aj odpoveď na otázku Komu?.

Masky tých, ktorí sú prepojení s vraždou dvoch mladých ľudí. Zložme im v tejto chvíli zopár z nich. Záverečný jedenástkový blog jedenástky Čas srdca.

 

Hra sa končí…

Nie, nevidíme všetky nitky. Ale teraz niektoré z nich zaťaháme.

„Hrdinské vyšetrovanie našej polície prinieslo výsledky“

Naozaj si myslíte, že by sa to niekedy skončilo fázou zaistenia „údajných páchateľov“, kebyže sa do toho nevmontujú vyšetrovatelia medzinárodného tímu a neutíchajúci záujem zahraničia? Ja mám vážne pochybnosti, lebo si dávam  dokopy súvislosti – hovorí sa teraz v médiách o tom, že údajný páchateľ bol z radov policajtov, s profesionálnym výcvikom, vedel ako to chodí – lenže je primnoho vecí, ktoré on nijako neovplyvnil a vyvolávajú celý rad otázok

  • čas smrti bol stanovený úplne nesprávne, až zavádzajúco,
  • prizvaný bol lekár neodborný, pritom samotní súdni lekári poukazovali, že v  prípade vraždy mal byť k obhliadke tiel prizvaný rovno lekár – súdny znalec, ktorý neprehliada len telo mŕtveho, ale vykoná i ďalšie jedinečné a nenahraditeľné úkony, zaznamená špecifiká lokality, interiéru, je v tom školený

https://www.noviny.sk/krimi/315493-sudni-lekari-policia-zlyhala-obhliadku-tiel-kuciaka-a-kusnirovej-mal-robit-sudny-znalec

  • vyšetrovatelia obhliadali miesto a jeho širšie okolie až približne mesiac po čine, pobiehali lesom a hľadali stopy…

Odpovedzte si sami – šlo len o náhody, alebo o ÚMYSEL?

Na miesto činu prišiel pán Krajmer, ktorý predtým viedol Národnú protikorupčnú jednotku NAKA – o ktorom ešte stále nevieme, čo na mieste vraždy mladého páru robil – a mali by sme sa to dozvedieť, aby sa vylúčilo podozrenie. O to viac, že pán Krajmer t. č. pokračuje v práci v radoch polície ako riaditeľ preventívneho oddelenia (cynicky dodávam, prešiel nejakým výberovým konaním???!!). To isté bývalý policajný prezident. Zahrali sme si skrátka hru „škatule, hýbte sa…“

A ešte to trochu okorením – kedysi som napísala v mojom blogu o bývalom ministrovi Druckerovi, že má výraz hráča pokeru a  je skúsený a rozhľadený manažér. Pre zdravotníctvo síce nebol veľmi prínosom, ale podľa mňa predovšetkým kvôli protichodným tlakom záujmových skupín. Hlúpy rozhodne nie je – dokonca je natoľko múdry, že z vnútra odišiel – a on vám aj priamo povedal do očí, pardon, do médií, že veci nedokáže zmeniť https://www.cas.sk/clanok/682389/drucker-vysvetluje-svoju-demisiu-neverim-ze-zmenou-prezidenta-policajneho-zboru-sa-nieco-vyriesi/

Nie je to jeho chyba, ak ste mu neverili, alebo to nepochopili…

Teraz je ale situácia iná – teraz už žiadne tlaky zhora nie sú možné. Zapojenie medzinárodných inštitúcií a dohľadu nad prípadom to neumožňuje.

 

Zistenia ako hrom…

Médiá prinášajú ohromujúce správy o vinníkoch, cene vraždy, o objednávateľke. Možno niekomu horí parádne pod zadkom. Ak však skutočný páchateľ – pardon, objednávateľ – má všetkých päť pokope a nespoľahol sa len na svoju bohorovnosť a nedosažiteľnosť, má veľmi dobrý dôvod nebáť sa, pretože určite si ten plán premyslel a zaistil svoju bezpečnosť. Mohol ísť cez viacerých sprostredkovateľov – a na mieste všetkých tých ohniviek by som teraz mala oprávnene strach, lebo ich život je ohrozený. Mŕtvi nehovoria.

Platí to aj o Kočnerovi – ak je v niečom zapletený – na jeho mieste by som bez zaváhania zlepšila svoju pamäť a bezodkladne by som vypovedala všetko čo viem, lebo tým zvýši svoju šancu prežiť. Lebo – nemyslíte si, že Kuciaka zastrelili za nejaký článok, ktorý už vyšiel, len tak pre pomstu, však?

Ja osobne som presvedčená, že pravého objednávateľa neodhalia, a so suverénnym úsmevom bude naďalej mávať svojim klobúkom.

 

Špiny viac ako treba, aj v policajnom zbore…

Úplne ma dostalo vyjadrenie terajšieho policajného šéfa Lučanského pre noviny.sk, že preskúmajú policajnú minulosť, postupy prijatia – vstupné testy a psychologickú anamnézu. To teraz?

A hlavne čo potom s tým, lebo reči v štýle, že ide o malé percento „morálne pokleslých policajtov“ v rámci celku nie sú riešením. Niekto nám tu cvičí vrahov – a dokonca, o výcviku zatiaľ ešte stále údajného vraha dokonca nevedela polícia – hoci ho realizoval  v čase, keď v nej pracoval. A rozhodne to nie je jediný prípad, sú to nebezpeční páchatelia premyslených brutálnych činov.

https://plus7dni.pluska.sk/domov/policajtov-vrahovia-aj-sucasnosti-viaceri-byvali-muzi-zakona-odpykavaju-tresty-spachanie-najtazsieho-zlocinu

Nuž, ale zasa kadečo mi vysvetlilo minulotýždňové mediálne vyjadrenie istého kolegu, policajného psychológa, že nemôže do väzenstva vyberať za strážnikov príliš slušných a citlivých ľudí, lebo by to tam nemohli ustáť.

O tom, že v policajnom zbore je na ozaj dôkladné preskúmanie vhodné kadečo, niet pochýb. Tí naivní, ktorí to ešte nevedia, pozrite si napríklad aj blog Radovana Bránika https://branik.blog.sme.sk/c/491918/neznesitelna-lahkost-vrazdy.html Jasné, páčia sa mi chlapi, ktorí kopú odvážne a nekompromisne za čestnosť a spravodlivosť. On a jeho tím to robia bez nároku na mediálnu slávu, rozvážne a skromne.

Zato náš dobrý anjel – pardon, náš pán prezident (toľko sa dnes ospravedlňujem, ktovie prečo sa mi toľko pletie jazyk pri niektorých osloveniach?) – to je iná káva. Ten bol po vražde Kuciaka najskôr na dovolenke – čo mu mnohí zazlievali. No po návrate začal vyvíjať činnosť – a keď sa to pozrieme, že akú, tak to radšej mohol zostať na tej dovolenke dodnes. Výstižne jeho kroky i to, čo sa mu podarilo v spoločnosti „vybojovať“ popísal poslanec Blaha vo včerajšom článku „Kiska nesie zodpovednosť za nenávisť, ktorá po vražde Kuciaka rástla v slovenskej spoločnosti“ tvrdí Ľuboš Blaha.

https://www.hlavnespravy.sk/kiska-nesie-zodpovednost-za-nenavist-ktora-po-vrazde-kuciaka-rastla-v-slovenskej-spoločnosti-tvrdi-lubos-blaha/1536248

Tak to opakovať nebudem, len toľko k tomu dám, že by sa mal verejne ospravedlniť – tým slušným a čestným vyšetrovateľom, lebo aj takí sú.

Mimochodom – fanúšikovia pána prezidenta, kým mu nabudúce začnete tlieskať pri výzvach typu „prevezmeme moc“ najskôr sa pozrite, kto ju v rukách podľa platnej legislatívy má. Je to ľud. Takže komu ju chce pán prezident vziať je jasné . ostáva len zodpovedať si otázku, že pre koho. 

A keď už sme pri tom – nie, voda nezmyje všetku špinu. Nestačí vyliať si vedro vody na hlavu na facebooku, aby sme boli čistí ako ľalia. Ani Majster Proper to nezariadi, ak nemáme čisté ruky a čistý charakter…

 

Smrťou nič nekončí…

Ani vraždou nie. Nestačí odsúdiť strelca, objednávateľa, šoféra. Treba ísť ďalej, odhaliť a nekompromisne potrestať aj všetkých tých zlodejov a gaunerov, o ktorých Kuciak písal. Špinavých rúk a hlavne špinavých charakterov je na Slovensku priveľa. Patrilo by sa zostaviť zoznam ľudí, ktorí sa nikdy do nijakej verejnej funkcie nesmú dostať, ani k nijakému podnikaniu – ani po odsedení nejakého trestu.

Poviem vám úprimne – najväčšie bezpečie v tejto situácii v slovenskej spoločnosti som cítila, keď sa v okolí jadrovej elektrárne pohybovali ruskí vlci a slovenskí branci.

 

Záverom…

Ach, hej, viem byť matkou roka. http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/09/24/cas-srdca-7-matka-roka/.

Ale aj beštiou roka, zjavne – keď chcem. Hm, ešte že tak často ma taká rola neláka, však???

 

Elena   2.10.2018

 

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9302103x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív