Založ si blog

Ariana 10. – Gandalf biely

Čarodejník Gandalf  ma fascinuje oddávna, pretože som Hobbita čítala kedysi v mladosti, v jeho prvom vydaní. So zatajeným dychom, fascinovaná úžasným príbehom.  Rozhodne to nie je len nejaká bláznivá rozprávka – Pán prsteňov je podľa mňa mimoriadne inšpiratívne dielo – a má v sebe dosť filozofického podtextu.

Nie, nie, kdeže, dnes nebudem robiť recenziu filmu Pán prsteňov, len tak „lehounce“,  jedným očkom, naň mrkneme. Pretože v dnešnom blogu budeme rozprávať o úplne iných veciach, ako uvidíte. Alebo nie?

 

Putovanie…

Tak ako v Pánovi prsteňov mal hlavný hrdina silné poslanie, rovnako ho má v živote každý z nás.

Všetci v živote niečo hľadáme. Niekedy vieme a niekedy nevieme, za čím presne ideme. Niekedy sú tým, čo nás vedie dopredu, túžby a ciele, inokedy povinnosti, raz hodnoty vonkajšie, ako majetok, moc, sláva, druhý raz zasa hodnoty vnútorné, ako láska, čestnosť, pravda. Možno hodnoty ako čestnosť a pravda nie sú tým našim motívom a cieľom, ale rozhodne by mali byť našim sprievodcom.

Spoločenstvo…

Film Pán prsteňov má silné posolstvo aj čo sa týka toho, s kým by sme sa mali na akúkoľvek cestu vydať. Rozhodne len s ľuďmi, na ktorých sa môžeme spoľahnúť, sú dôveryhodní.  Nikto z nás ale nemá certifikát spoľahlivosti, preto má v živote svoje miesto dôvera a dôveryhodnosť. Obvykle aj intuícia, stále si myslím, že dokážeme vycítiť, kto nám na tej ceste stojí za dôveru – a kto nám nestojí za to, aby sme pre neho plakali.

Tí, ktorí môžu byť spoľahlivými sprievodcami, musia byť „rovní“, čestní. A sú veci, ktoré „rovní“ ľudia jednoducho nerobia – viete si napríklad predstaviť, že „rovný“ človek by chodil nazerať susedom popod okná, do súkromia???!

Nie, ani rovní ľudia nie sú neomylní, niekedy spravia chybu, no musia sa s ňou vedieť dospelo vyrovnať,  otvorene chybu pomenovať a neopakovať ju.

Magická moc masiek…

Vo filme Pán prsteňov sa za maskou skrývajú príšery, maskované zlo. Zrejme sú to však rôzne dôvody, čo nás v živote vedú k tomu, že sa občas skrývame za maskou, ich správnosť u iných nehodlám odsudzovať bez poznania príčin.

Ibaže občas nie je vždy – a ak sme za maskou pričasto, hrozí nám riziko, že maska nám prirastie k tvári a ťažko potom povedať, kedy sme naozaj sami sebou. Pretože napriek všetkej dokonalosti masiek je pre každého z nás podstatné byť akceptovaný, prijatý „za seba“, taký, aký som.

A hej, platí tu nepriama úmera – čím sme viac sami sebou, tým menej masiek potrebujeme.  A tiež, že čím menej masiek máme, tým sme viac sami sebou.

A na rovinu – nerozumiem na čo sú niektorým ľuďom masky, pretože sú úplne úžasní a dostatočne silní bez nich.

 

Úžasná kniha…

Úžasná kniha k dnešku by bola Biblia. Pretože tým, kto konfrontuje zásadne a pravdivo naše kroky a naše svedomie, nie sú iní ľudia, ale Boh.

 

Gandalf…

Poviem vám teraz, čo mi Gandalf symbolizuje. Cestu k dobru a múdrosti – presne v tomto  poradí, pretože v živote múdrieme tým, ako sa stávame dobrými – láskavými, čestnými, zrelými, skrátka ako odkladáme masky…

Páčia sa mi ľudia bez masiek, ktorí dokážu byť sami sebou.

Milujem Gandalfa bieleho. Pretože mi ukazuje, kým sa môžeme stať, ak odložíme všetky masky…

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 8.12.2016

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002189x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie