Založ si blog

Výkop 9. – Stala sa SNS opozičnou stranou?

Predvčerajší postoj SNS voči Globálnemu paktu OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu vyvoláva v národe očakávania. Čo bude nasledovať?  Je to len výkrik do tmy, alebo jasná hranica, za ktorú už strana vo vláde nepôjde? A čo potom ďalej, ak nepôjde?

Uvažujme o tom v tejto chvíli spolu.

 

SNS dneška…

Strana je vystavená diskreditačným útokom už nejakú tú dobu. Povedzme otvorene, že jej čelný predstaviteľ k tomu dáva zlomyseľníkom svojim vystupovaním dostatok príležitostí – ale zasa, na rovinu, viem si predstaviť oveľa horších ľudí vo vláde. A neviem o politikovi, ktorého by neohádzali blatom.

S tými kapitánskymi výložkami ma Danko sprvu pobavil, ale som človek chápavý a hodne tolerantný, takže som pri druhom nadýchnutí pokrčila plecami – „veď chlapi“ a „no a čo, prečo nie“. Každý z nás po niečom túži –  buďme úprimní, mnoho chlapov túži po vojenskej hodnosti. Pre mňa by to nebolo, lebo ja by som ako kapitán žiadneho generála nepočúvala („veď Vodnár – na mňa musíte len láskavosťou, čestnosťou a hodne, hodne dobrým slovom“) – ale zasa moja duša vzdychá za šerifským klobúkom (hmmmm, taký kožený, pravý šerifský – hnedý alebo biely, áno, áno).

Vysmievali sa mu podaktorí aj za jeho špecifický slovosled – a viete čo? Mne sa náhodou páči, ak človek má slovník osobitý, jedinečný, ja sama cielene a rada používam nespisovné slová ako „kebyže“ a „najsamkrásnejší“. (Slovník nás vždy prezradí – ľudia s takou tou uhladenou rečou, formalizovaní, nie sú mojou šálkou kávy – páči sa mi „ľudová reč“. Mojou hranicou sú ale vulgarizmy v bežnej reči, tie podľa mňa najmä u žien jasne prezrádzajú cenovú skupinu.)

A do tretice, úprimne si povedzme, že vyštverať sa so stranou po Slotovi niekam, kde vás ľudia vidia a mnohí aj akceptujú, to nebolo jednoduché – a to treba Dankovi uznať, že to zvládol.

 

Ku kauze s Dankovou rigoróznou prácou…

Na rovinu – tiež by som ju neuverejnila na jeho mieste, pretože nech by bola akákoľvek tak by sa stala zdrojom útokov. (A to – pre domýšľavých – publikujem vlastné práce na medzinárodných konferenciách, takže určite nie zo strachu „nie dosť dobrá“).

Úprimne ma však v tej súvislosti pobavilo, ako sa jej uverejnenia domáhali najmä ľudia, ktorí sami by boli v rozpakoch, keby mali pri svojom vzdelaní tú jeho rigoróznu prácu zmysluplne hodnotiť. Skutočne nechápem, čo by s ňou chcela robiť napríklad taká pani Nicholsonová, kvôli čomu práve ona sa jej tak vehementne domáhala…

Ak sa pozrieme na podstatu veci, porozumieme, že ide o odpútavacie manévre – lebo by sme mali rozhodne venovať viac pozornosti ako spomenutej Dankovej rigorózke niečomu úplne inému – zdražovaniu, a v tejto dobe predovšetkým  Globálnemu paktu OSN…

 

Globálny pakt…

Tomu by sme sa mali pozrieť na zúbky. Lebo podľa mňa sa týka priamo osudov nás všetkých. Ak sa pod Globálny pakt Slovensko podpíše, môžeme v budúcnosti podľa mňa čeliť súdom s migrantmi, domáhajúcimi sa „práva na migráciu“ k nám.

Uvažujme rozumne – ak Pakt nie je nijakým záväzkom, načo ho potom podpisovať? Komukoľvek pomôcť môžeme aj bez neho, ak by sme chceli. Ja si myslím, že ak ho raz potvrdíme podpisom, jedného dňa Európska únia vydá nariadenie o doplňujúcej legislatíve k podpísanému Globálnemu paktu, ktorú majú v jeho zmysle upraviť krajiny, ktoré ho svojim podpisom prijali.

Pripadá mi zvláštne Ficovo vyjadrenie zo včerajších večerných správ, že opozícia nezmyselne štve verejnosť proti tomu paktu. Nečítal azda ešte oficiálne vyjadrenie strany SNS na facebooku? Alebo sa už SNS stala opozičnou stranou?

Jedno je isté – SNS tým verejným vyjadrením nesúhlasného postoja voči Globálnemu paktu vytiahla kartu a musí s ňou teraz hrať. Nemôže sa tváriť, že ju nemá. Nemôže sa tváriť, že to ten zlý Lajčák, lebo ona je tiež vo vláde – a má v tejto chvíli príležitosť i povinnosť na základe toho verejného stanoviska ukázať to. Navyše v situácii, kedy sem prijímame 250 migrantov „na dočasnú pomoc“.

250 ľudí u nás ubytovať a živiť pol roka, to bude pekná suma peňazí. Nezdá sa mi už z princípu správne nechať ich bezprácne posedávať, lebo ani pre nich nie je dobre, aby si navykli na pohodlne zaistený život – mali by pracovať, aby aspoň časť nákladov na svoj pobyt sami uhradili. Prácu možno zaistiť aj v podmienkach toho ubytovacieho zariadenia, pokladám to za prospešný krok aj pre nich samých. Potom náhle vhupnú do života v tvrdej kapitalistickej spoločnosti, kde by sa mali uživiť – nech si zvykajú, mali by mať aspoň 4 hodiny pravidelne denne prácu.

Nezdá sa mi vôbec správne pomáhať migrantom, ktorí tu prichádzajú nelegálne – v spoločnosti predsa musia fungovať nejaké pravidlá. Odviezla by som ich všetkých späť na hranice ich vlasti – ak by niektorí chceli prísť, museli by oficiálne požiadať o legálny príchod, rozhodovať o ňom by sme mali, kým sú ešte mimo Európy.

 

Danko má vynikajúcu pozíciu…

Určite by to bol geniálny ťah z Dankovej strany – verejne teraz spustiť diskusiu o podpise Globálneho paktu a dať vláde ultimátum – neskutočne by tým posilnil svoju vlastnú pozíciu a aj pozíciu strany ku voľbám, lebo už sa u nás zvolebnieva. Národ by mu za to odpustil, aj keby tú rigorózku bol napísal v rómčine a zároveň by tým krokom Danko vyfúkol Ficovi exkluzivitu „jediného bojovníka proti migrantom u nás“ – ako ho podaktorí naivní voliči vnímali doteraz.

Má podľa mňa v tejto chvíli dostatok možností, aby podpísanie Globálneho paktu zastavil. Má v tejto chvíli v rukách všetky tromfy – ak zotrvá vo vláde s podmienkou nepodpísania Globálneho paktu, bude pre národ tým človekom, ktorý nás so svojou stranou zachránil pred migrantmi. A ak nedôjde ku dohode a SNS odíde z koalície a vlády ako hrdina, rozhodne v prípade predčasných volieb bude mať s nálepkou statočného bojovníka proti migrantom v očiach verejnosti neporovnateľne lepšiu pozíciu ako Fico, ktorý sa pred obyčajnými ľuďmi znedôveryhodní snahou podpísať ten pakt.

A tak si už len počkajme na kroky SNS v najbližších hodinách či dňoch.

 

 

Elena   6.11.2018

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935367x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie