Založ si blog

Na tepe dňa 8. – Ako nás obohatilo členstvo v EÚ. . .

Niečo pre eurozbožňovačov, môj dnešný blog..

Nie víziu „Kotlebu a ďalších odmietačov EÚ“, ani „nejaké moje  fantazmagórie“ – predkladám analýzu francúzskeho ekonóma Pikettyho zo 16.1.2018, ktorú uverejnil na blogoch Le Monde v http://piketty.blog.lemonde.fr/2018/01/16/2018-year-of-europe/.

V štatistike, ktorú zrealizoval z údajov za roky 2010 až 2016 poukazuje, že v rámci transferov EÚ získali najviac Maďari, potom Poliaci, Slováci a najmenej Česi. Práve Česi majú najviac dôvodov na nespokojnosť, lebo od nich odchádza prostredníctvom dividend aj najviac financií 7,6 percenta, na Slovensku je to 4,2 percenta HDP. Pravdou o našom členstve v EÚ je to, že všetky krajiny strednej Európy sú na členstve v tomto spoločenstve stratové.

Zostaňme pri príklade Česka – z ich krajiny teda odišlo  2 252 miliárd českých korún a formou dotácií EÚ im pritieklo 563 miliárd korún, rozdiel v ich neprospech je 1 689 miliárd, takže ročne sa ich deficit zvyšuje o 241 miliárd českých korún.

Výpočet samozrejme nezohľadňuje dopady na životnú úroveň – udržiavanie nerovností v podobe žobráckych miezd, nekvalitného tovaru, ktorý sa do stredoeurópskych krajín vyváža, či nerovných dotácií do poľnohospodárstva.

A to ani nehovorím o tom, že ako stratu je nutné rátať aj náklady na zbrojenie, pretože súčasťou a nevyhnutnou podmienkou členstva v EÚ bol pre nás vstup do NATO, takže tie výdavky sú pre nás s členstvom v EÚ súvisiacou stratou – u nás by to bolo tuším až 7 miliárd, ktoré chce táto vláda vraziť do zbrojenia.

Tomu sa hovorí skvelé partnerstvo – výhodné pre obe strany rovnako. Toho, kto nás zatiahol do takého spolku, by zrejme mali stíhať za vlastizradu.

Pikettov článok spomína tiež tézy Filipa Novokmeta z 11. decembra 2017 – pod spomenutým blogom je na Novokmetovu prácu Between Communism and Capitalism aj link – porovnáva údaje od roku 1895 až do roku 2015. Dá sa stiahnuť – má 593 strán.

 

No čo na to dodať? Nikdy nám nebolo lepšie, však?

 

Elena   11.12.2018

 

 

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8983421x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie