Založ si blog

Očami dieťaťa 11. – Tafida – budeme sa prizerať ako zomiera? ? ?

 

Malé dievčatko, len 5-ročné. Chce žiť, rodičia za ňu bojujú a lekári nemocnice Gaslini v Taliansku ju chcú liečiť. Tak kde je problém? Problémom je, že dieťa je v nemocnici Royal London Hospital v Anglicku. V rukách lekárov, ktorí sú rozhodnutí pripraviť ju o život.

Pripravili už o život Alfieho, aj Charlieho – písala som o oboch prípadoch v mojom blogu.

V tejto chvíli o príbehu Tafidy a jednej výzve plnej nádeje.

 

Príbeh Tafidy Raqeeb…  

Rodičia ju chcú na vlastné náklady a za sprievodu odborníkov – lekárov presunúť do talianskej nemocnice, kde sú ochotní ju liečiť.

Ako uvádza k petícii organizácia Citizengo:

 

Malá Tafida Raqeeb má len päť rokov a až do začiatku tohto roku bola úplne zdravá. Vo februári 2019 však po krvácaní do mozgu a následnej respiračnej a srdcovej zástave spôsobenej nediagnostikovanou, ale dokonale liečiteľnou anomáliou, upadla do bezvedomia.

Rodičom boli povedané, aby sa po vyčerpávajúcej operácii mozgu pripravili na najhoršie. Lekári v snahe odpojiť ju od ventilátora a poslať ju na druhý svet, vykonali sken mozgu, ktorý vyvrátil ich domnienku o mozgovej smrti.

Navyše, podľa diagnózy nezávislého neurochirurga je Tafida v hlbokej kóme, z ktorej sa veľmi pomaly vynára a potrebuje čas na zotavenie – proces, ktorý môže trvať až jeden rok. Jej ošetrujúci lekári s takýmto stanoviskom nesúhlasia a opakovane rodičom podsúvajú myšlienku, aby zvážili ukončenie jej života.

Po dvoch mesiacoch od operácie začala Tafida otvárať oči a pohybovať končatinami. No zakaždým, keď sa jej stav zhoršil, rodičia boli informovaní, aby sa s ňou rozlúčili. Tafida však aj napriek nepriaznivým prognózam vždy zabojovala a dostala sa z najhoršieho vonku.

Dvaja experti z medzinárodne uznávanej detskej nemocnice Gaslini v Janove uviedli, že sú schopní a ochotní liečiť Tafidu, a že rozhodne nespĺňa podmienky na aktívne urýchlenie ukončenia jej života, pretože u nej nedošlo k smrti mozgu. 

Rodičia preto požadujú, aby si mohli Tafidu vziať domov a bezpečne a na vlastné náklady ju previezť a liečiť v Taliansku.

Britská nemocnica Royal London Hospital ju však odmieta prepustiť, naopak podala na súd žiadosť o možnosť ukončiť liečbu a život malej Tafidy. 

Pomôžte nám apelovať na nemocnicu Royal London Hospital, ktorá proti vôli rodičov „väzní“ Tafidu a odmieta ju prepustiť z nemocnice do starostlivosti rodičov a talianskych odborníkov.

 

Márnosť, spomienky…

Strašne zle mi bolo z toho prípadu pri prvom prečítaní správy v maili.

Zavalili ma spomienky. Spomenula som si, ako som sama, úplne sama, stála pred nemocnicou v Banskej Bystrici v marci 2014 a zháňala pomoc pre môjho syna, aby ho neodpojili z prístrojov. Ani neviete, čo by som bola vtedy dala za čo len jediného človeka, ktorý by sa ku mne postavil a podporil ma.

Kto ma podporil? Nemocnicu vtedy oslovil s prosbou, aby moje dieťa neodpájali z prístrojov, náš vtedajší pán predseda BBsK Kotleba. Aj televízia JOJ, ktorá vtedy mojou zúfalú výzvu natočila.

Moje dieťa napriek môjmu nesúhlasu lekári od prístrojov na druhý deň odpojili. Poviem vám, čo vtedy vo mne zomrelo – láska a dôvera k vlasti – a odvtedy necítim povinnosť byť s týmto štátom solidárna. Stratila som úctu voči nemu, lebo on ju nemá voči mne.

Súcitím s Tafidou, aj s jej rodičmi, rozumiem im.    

 

Neviem, čo sa to stalo…

Neviem, čo sa to stalo so svetom a čo sa to stalo s nami, keď tolerujeme takú nenormálnosť. Nie je v poriadku zabíjať ľudí s postihnutím, zabíjať choré deti. Nie, nie je v poriadku tváriť sa, že o živote a smrti chorého človeka môže rozhodovať nejaký súd.

Nijaký rodič by sa nemal dostať do situácie, že musí proti štátu bojovať za život svojho dieťaťa.

Každý z nás by mal dostať šancu na život a liečbu.

Ľudia by nemali bolestne zomierať niekoľko dní bez jedla a vody „pod lekárskym dohľadom“. Takým hyenám v bielom by som zobrala diplomy.

Stačí tak málo – pre petíciu je potrebné zozbierať viac ako 200 000 podpisov. Je ich približne 145 000 v súčasnosti. Pridáte aj ten Váš?

http://www.citizengo.org/sk/lf/172248-pustite-tafidu-do-talianska

 

 

Elena   2.8.2019

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004642x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie