Založ si blog

Áno 6. – Blahoželám primátorovi Žiliny. . .

Osobne nepoznám primátora Žiliny, aby sme nedošli k nedorozumeniu. Aj zo Žiliny som včera a dnes videla pomerne malý kúsok. Napriek tomu viem o dôvode blahoželať.

Už som späť a keďže ma čaká dlhá, dlhá, dlhá noc pri dopisovaní mojej druhoatestačky, v krátkej prestávke prepnutia pozornosti vám prezradím, k čomu primátorovi – a s ním aj občanom Žiliny – blahoželám.

 

Mesto s tvárou…

To je súčasná vízia mesta Žilina.

Vízia rozvoja čohokoľvek – ak má byť účinná – musí byť zmysluplná, vidieť prognosticky a prinášať osoh. Napríklad moja profesijná riadiaca vízia vychádza z odbornosti, ľudskosti a efektivity ako základných princípov. Nepoznám detailne víziu mesta Žilina (nepochybne mapuje rôzne oblasti rozvoja a plánuje konkrétne kroky v rámci nich), zato vám prezradím, akú jeho tvár som zachytila.

Dorazila som vlakom večer, takže ku hostelu, kde som sa ubytovala, som putovala v tme. Chodiť sama cudzím večerným mestom nie je moja predstava ideálneho trávenia večera, no našťastie trasa bola taká jednoduchá, že som to zvládla v priebehu necelej pol hodiny. Svetielkovanie miest ma vždy fascinuje, v porovnaní s prednohorskou temnotou je to priepastný rozdiel. Niektoré slovenské mestá sú osvetlené v štýle a la Hollywood, až príliš nabubrelo, žilinské svetielka pôsobili príjemne.

Kráčala som nejakým námestím, vyhrávala tam hudba, akási ľudová, v tme odkladali stánky – „tuším tu mali jarmok“ volala som Kike nadšene. „Si si istá, že to nebol sprievod LGBT? opýtalo sa dieťa podozrievavo,“ hovorili čosi v správach, že v Košiciach dnes bol, tak či aj tam nie…“ „Určite nie, načo by im bolo toľko stánkov pri podobnom pochode“ obhajovala som predstavu jarmoku.

Večer som venovala nie spoznávaniu Žiliny, ale  – keďže notebook som nakoniec nevliekla so sebou – písaniu poznámok k druhoatestačke, a potom čítaniu (no jasné, z Prahy som si doniesla knihy dve – popri Odvážnom srdci, o ktorom som to prezradila, som v ďalšom kníhkupectve kúpila ešte jednu knihu – je úžasná, presne vystihuje moje pocity a názory. A krásna koincidencia – keď som o nej napísala Delťákom – do našej konštelačnej skupiny, kolega napísal, že práve ju tiež dočítal. Raz o nej napíšem viac, je to fakt múdra kniha).

Zato som vyrazila skorým ránom – spoznať trochu tvár mesta, aj kúpiť si lístok na rýchlik, veď nedeľa – a dobre som urobila. Rýchlik bol potom popoludní naozaj plný, a mesto na mňa dýchlo kadečím zaujímavým.

Hm, musím vám prezradiť jednu vec, aby som vám tú druhú mohla povedať. No tak teda – ak som v nejakom meste, často aspoň chvíľu liečim stromy, súcitím s nimi, čo všetko musia znášať a prekonávať. Dávam im trochu energie. Niektorým na diaľku, niektorým aj dotykom, robím to už dlho. Keďže teraz už mám icaro (osobná šamanská pieseň), je v tomto smere účinné. Žilinčania majú na kraji námestia jeden strom už zrejme úplne suchý, no venovala som mu pozornosť – ja vždy tvrdohlavo skúšam bojovať za nádej v beznádejných prípadoch. Väčšina stromov je ale v dobrom stave. A pri tržnici sú dva prekrásne velikánske stromy, túžila som si ulomiť trochu vetvy z nich, určite by sa mi v kvetináči chytila, a zo tri tie plody na zasadenie – ach, ach, no že som nevyrástla vyššia… (dokonca som sa tam cez obedňajšiu prestávku pri konštelačkách vrátila, a fakt som bola smutná, že som na nijakú z tých vetiev nedočiahla).

 

Dôvod blahoželať…

Prezradím, že za čo. Za veselé vrabce.

Je ich v Žiline naozaj dosť. A sú naozaj veselé. Vo väčšine slovenských miest ich nenájdete vôbec, a ak, tak sporadicky. Používanie chémie ich zabíja.

V uliciach bolo aj dosť holubov. Poviem vám, ak má mesto v uliciach dostatok zelene a dostatok vtáctva, tak možno má aj starosti s ich výkalmi, no zato je to dobré miesto pre život. Všetky mestá by sa mali snažiť byť nie betónovými sterilnými džungľami, ale starať sa o biodiverzitu. Ľudia stratili jasnú hranicu citlivosti, či je prostredie zdravé – sú nútení mnohí žiť v hluku, nezdravom ovzduší, v civilizačnom prehustení, kde nemajú primerané súkromie. Ale rastliny a vtáci ju majú, takže ak máte v meste zdravé stromy a veselé vrabce, ste aj vy v bezpečí.

No povedzte, nie je to dôvod blahoželať primátorovi, a pravdaže aj občanom takého mesta?

Takže, Žilina, želám vám veľa, veľa zdravých stromov a veselých vrabcov.

 

 

Elena   25.8.2019

 

Fotografie sú moje, mesto nie (ja som človek hôr)

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301734x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív