Založ si blog

Áno 6. – Blahoželám primátorovi Žiliny. . .

Osobne nepoznám primátora Žiliny, aby sme nedošli k nedorozumeniu. Aj zo Žiliny som včera a dnes videla pomerne malý kúsok. Napriek tomu viem o dôvode blahoželať.

Už som späť a keďže ma čaká dlhá, dlhá, dlhá noc pri dopisovaní mojej druhoatestačky, v krátkej prestávke prepnutia pozornosti vám prezradím, k čomu primátorovi – a s ním aj občanom Žiliny – blahoželám.

 

Mesto s tvárou…

To je súčasná vízia mesta Žilina.

Vízia rozvoja čohokoľvek – ak má byť účinná – musí byť zmysluplná, vidieť prognosticky a prinášať osoh. Napríklad moja profesijná riadiaca vízia vychádza z odbornosti, ľudskosti a efektivity ako základných princípov. Nepoznám detailne víziu mesta Žilina (nepochybne mapuje rôzne oblasti rozvoja a plánuje konkrétne kroky v rámci nich), zato vám prezradím, akú jeho tvár som zachytila.

Dorazila som vlakom večer, takže ku hostelu, kde som sa ubytovala, som putovala v tme. Chodiť sama cudzím večerným mestom nie je moja predstava ideálneho trávenia večera, no našťastie trasa bola taká jednoduchá, že som to zvládla v priebehu necelej pol hodiny. Svetielkovanie miest ma vždy fascinuje, v porovnaní s prednohorskou temnotou je to priepastný rozdiel. Niektoré slovenské mestá sú osvetlené v štýle a la Hollywood, až príliš nabubrelo, žilinské svetielka pôsobili príjemne.

Kráčala som nejakým námestím, vyhrávala tam hudba, akási ľudová, v tme odkladali stánky – „tuším tu mali jarmok“ volala som Kike nadšene. „Si si istá, že to nebol sprievod LGBT? opýtalo sa dieťa podozrievavo,“ hovorili čosi v správach, že v Košiciach dnes bol, tak či aj tam nie…“ „Určite nie, načo by im bolo toľko stánkov pri podobnom pochode“ obhajovala som predstavu jarmoku.

Večer som venovala nie spoznávaniu Žiliny, ale  – keďže notebook som nakoniec nevliekla so sebou – písaniu poznámok k druhoatestačke, a potom čítaniu (no jasné, z Prahy som si doniesla knihy dve – popri Odvážnom srdci, o ktorom som to prezradila, som v ďalšom kníhkupectve kúpila ešte jednu knihu – je úžasná, presne vystihuje moje pocity a názory. A krásna koincidencia – keď som o nej napísala Delťákom – do našej konštelačnej skupiny, kolega napísal, že práve ju tiež dočítal. Raz o nej napíšem viac, je to fakt múdra kniha).

Zato som vyrazila skorým ránom – spoznať trochu tvár mesta, aj kúpiť si lístok na rýchlik, veď nedeľa – a dobre som urobila. Rýchlik bol potom popoludní naozaj plný, a mesto na mňa dýchlo kadečím zaujímavým.

Hm, musím vám prezradiť jednu vec, aby som vám tú druhú mohla povedať. No tak teda – ak som v nejakom meste, často aspoň chvíľu liečim stromy, súcitím s nimi, čo všetko musia znášať a prekonávať. Dávam im trochu energie. Niektorým na diaľku, niektorým aj dotykom, robím to už dlho. Keďže teraz už mám icaro (osobná šamanská pieseň), je v tomto smere účinné. Žilinčania majú na kraji námestia jeden strom už zrejme úplne suchý, no venovala som mu pozornosť – ja vždy tvrdohlavo skúšam bojovať za nádej v beznádejných prípadoch. Väčšina stromov je ale v dobrom stave. A pri tržnici sú dva prekrásne velikánske stromy, túžila som si ulomiť trochu vetvy z nich, určite by sa mi v kvetináči chytila, a zo tri tie plody na zasadenie – ach, ach, no že som nevyrástla vyššia… (dokonca som sa tam cez obedňajšiu prestávku pri konštelačkách vrátila, a fakt som bola smutná, že som na nijakú z tých vetiev nedočiahla).

 

Dôvod blahoželať…

Prezradím, že za čo. Za veselé vrabce.

Je ich v Žiline naozaj dosť. A sú naozaj veselé. Vo väčšine slovenských miest ich nenájdete vôbec, a ak, tak sporadicky. Používanie chémie ich zabíja.

V uliciach bolo aj dosť holubov. Poviem vám, ak má mesto v uliciach dostatok zelene a dostatok vtáctva, tak možno má aj starosti s ich výkalmi, no zato je to dobré miesto pre život. Všetky mestá by sa mali snažiť byť nie betónovými sterilnými džungľami, ale starať sa o biodiverzitu. Ľudia stratili jasnú hranicu citlivosti, či je prostredie zdravé – sú nútení mnohí žiť v hluku, nezdravom ovzduší, v civilizačnom prehustení, kde nemajú primerané súkromie. Ale rastliny a vtáci ju majú, takže ak máte v meste zdravé stromy a veselé vrabce, ste aj vy v bezpečí.

No povedzte, nie je to dôvod blahoželať primátorovi, a pravdaže aj občanom takého mesta?

Takže, Žilina, želám vám veľa, veľa zdravých stromov a veselých vrabcov.

 

 

Elena   25.8.2019

 

Fotografie sú moje, mesto nie (ja som človek hôr)

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986965x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie