Založ si blog

Kam 3. – Zabi bobra, zachrániš strom. ..

 

 

Vraj prichádza na európsky kontinent v súčasnosti menej migrantov ako kedysi – aspoň tak nám to hlásajú médiá. Štatistiky UNHCR https://data2.unhcr.org/en/situations/mediterranean  uvádzajú, že v roku 2015 prišlo do Európy viac ako milión a tridsaťtri tisíc a v tomto roku zatiaľ necelých stoštyridsaťdva tisíc.

Tieto čísla však nehovoria nič o tom, ako počet migrantov v Európe narastá, koľko za nimi prichádza rodinných príslušníkov v rámci zlučovania rodín, ani koľko detí sa im tu narodí.

No áno, dnes analyzujem problematiku migrantov v Európe, zasa raz.

 

Pomáhať, ale ako?

Nejeden prípad, kedy sa snažil ktosi zachrániť topiaceho sa neodborne, s precenením svojich síl, skončil utopením sa i záchrancu. Pripomína mi to situáciu, v ktorej do Európy každoročne prúdia státisíce ľudí a nikto to efektívne nerieši. Lebo nejde o to, či v niektorom roku príde o pár desiatok či stoviek tisíc migrantov menej. Veď tí, ktorí tu prišli v predchádzajúcom roku, sú predsa tu. Aj tí z rokov predošlých. A nezaintegrovaní, neprispôsobujúci sa spoločnosti, do ktorej prišli, práve naopak – zväčša očakávajúci prispôsobenie sa spoločnosti im. Ich požiadavkám, ich právam bez povinností, ich videniu sveta a náboženským predstavám.

Neviem, aké je nadkritické množstvo, kedy už nebudeme vedieť pomáhať migrantom preto, že preťažený sociálny systém  to neunesie. Ale odborníci by to mali vedieť vyrátať, a aj to tuším vyrátali. Ak raz primigrovanie dosiahne tú kritickú hodnotu, čo potom? Tých ostatných budú odháňať od brehov Európy? Alebo budú prijímaní hlava – nehlava, bez ohľadu na reálne riziká?

Nie, nemožno nazvať reálnou pomocou vpustenie hromady migrantov sem, lebo ak Európa stratí svoju

Problémy, ktoré teraz s časťou migrantov už sú, nie sú podľa mňa malé. Nehodno ich bagatelizovať, ani „politicky korektne“ ututlávať. Keď sledujem prípady násilia, spôsobené migrantmi, obvykle to končí konštatovaním, že šlo o duševne nevyrovnaného jedinca, so psychickou poruchou, a nie o teroristický čin. Nikde v odbornej literatúre som nečítala definíciu, že terorista musí byť psychicky vyrovnaný – a dokonca ani to, že musí byť napojený na nejakú organizáciu. Individuálny terorizmus, spojený s fanatickým náboženským presvedčením a jeho burcovaním  niektorými duchovnými či politickými vodcami – to by bola moja diagnostika týchto „psychicky chorých“ páchateľov.

 

Žaba sa varí…

To, čo pokladám za problém, je naše učičíkanie sa. Je ich tento rok menej, tak čo by sme riešili?  Pritom, ak sa v Európe naruší jej schopnosť pomáhať, zostanú mnohé africké krajiny bez pomoci. A učičíkanie sa týka aj toho, ako vnímame násilie – ako čoraz menej ho vnímame. Prvé útoky vzbudzovali  hnev, teraz ľudia ľahostajnejú, len myknú plecom – už zasa migranti. Nie je to dobrá situácia pre nás, no ani pre nich – pre tú skupinu migrantov, ktorá spomedzi nich naozaj hľadá nový život útekom z ohrozenia vojnou a násilím, a nielen žmýkanie sociálnych dávok ekonomický profit.

Namiesto efektívnej pomoci africkým krajinám sa tak pomoc triešti, lebo i tu im treba dať časť zdrojov. Namiesto reálnej možnosti rozvoja krajín, z ktorých migranti utekajú, stáva sa ich vlasť čoraz menej schopnou rozvoja, ak jej unikajú mladí životaschopní muži. Nelegálnych migrantov nikto odtiaľto nedostane, priveľkú masu ľudí nemožno reálne integrovať. O čo viac vynakladáme tu na pokusy o ich začleňovanie, o to menej ide na reálnu pomoc ich domovským krajinám. Nevenujeme pozornosť rizikám – a pokračujeme v nezmyselnom správaní. Krajiny, ktoré sú záchytnými bodmi, už signalizujú neochotu prijímať ďalších – no nikto nehovorí otvorene o tom, čo sa ide s nimi diať. Položme si otázku, prečo ešte stále otázku migrantov neriešime otvorene, efektívne,  realisticky a urýchlene. Nepremyslené „záchranné opatrenia“ v skutočnosti majú rôznorodé neblahé dopady.

Filozofia zachraňovania migrantov pri afrických brehoch a ich privláčania do Európy mi skutočne pripadá ako v názve článku uvedené heslo „zabi bobra, zachrániš strom“.

 

 

Elena   4.9.2019

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9021340x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie