Založ si blog

Čo ti (ne)poviem 3. – Druhý život anjela. . .

Fujavica neutíchala.

Žena v belasom kožúšku pomáhala vytrvalo kráčať tým najviac vyčerpaným. Úsmevom, upokojujúcim slovom sa im snažila dodávať silu. Mysľou jej prebiehal vodopád myšlienok. Už stratili tri kone a ľudia sú úplne vyčerpaní. Hádajú sa, nevedia sa dohodnúť, či pokračovať. Niektorí pochybujú, či idú vôbec tým správnym smerom podľa mapy od kohosi, kto ani nešiel s nimi. Vydali sa hľadať novú vlasť, miesto kde sa môžu usadiť, získať pôdu a možno žiť lepší život, no nakoniec oň teraz možno prídu úplne. Ako dlho ešte pôjdu? Nemali by sa radšej vrátiť?

Kdesi vzadu vo vozoch sa prenikavo rozkričala nejaká žena. Jej dieťa zomrelo. Musia zastať, ale ak zastanú, možno sa už nedokážu pohnúť. Rozhodli sa dieťa pochovať. Aj ďalší dvaja ľudia boli na tom veľmi zle, jeden z nich zomrel, len čo zastavili.

Nedokázali vyhĺbiť dieru v zemi, priveľmi zamrznutá bola a oni príliš zoslabnutí. Mužovo telo hodili do záveja. Matka odmietla dieťa nechať nepochované kdesi v snehovom záveji. Držala ho v náručí. Skupina sa rozdelila – jedni sa rozhodli pokračovať, ostatní sa chceli vrátiť. Jedni aj druhí odmietli vziať ženu so sebou, ak nenechá v snehu mŕtve dieťa. Nesúhlasne pokrútila hlavou – nenechávajte nás tu, prosím, pôjdem popri voze a dieťa budem niesť. Nie, znela odpoveď z oboch strán.

Matka s dieťaťom v náručí si sadla do snehu, vzlykala hlasno. Neboj sa, ja ťa neopustím, zostanem s tebou – povedala jej ticho žena v belasom kožúšku a sadla si vedľa nej. Matka sa na ňu pozrela, pousmiala sa a zašepkala „ďakujem“. Vozy sa pomaly vzďaľovali obrovskou bielou pláňou na rôzne strany, až zmizli v diaľke.

Matka po chvíli zaspala spánkom smrti, túliac si dieťa k sebe. Žena v belasom kožúšku cítila, ako celým jej telom preniká mrazivý chlad. Sneh sa sypal z oblohy bez prestania, belasý kožúšok pokrýval hustou bielou vrstvou. Šepkala vyčerpane Bože, prečo si nechal zomrieť tú ženu a jej dieťa? A všetkých tých ľudí, ako sa môžeš dívať na toľké utrpenie? Ako môžeš byť taký krutý? Ako môžeš dopustiť takéto zlo? 

Odpoveď neprichádzala.

Chcem oheň, oheň, vyslovila namáhavo. A s predstavou plameňov, ktoré ju obklopujú, zaspala…

 

Elena  9.1.2020

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002364x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie