Založ si blog

Otázky 1. – Veci života. ..

Čítala som kedysi knihu s názvom Veci života – šlo o príbeh človeka, zomierajúceho po autonehode, ktorý si premietal svoj život. Myslím, že bilancovať život vo chvíli zomierania môže byť pre nás dosť neskoro. A aspoň občas by sme sa mali obzrieť aspoň na okamih – a ak nie sme s niečím sami so sebou spokojní, mať odvahu to na sebe zmeniť. Svetlom, ktoré nám môže na tej ceste svietiť, je naše svedomie.

Ja som v týchto dňoch intenzívne zapracovala na niečom, v čom som sa už nejaký čas plácala – na svojom hlbokom hneve, v rámci ktorého sa mi vracalo nutkavo špecifické prianie voči istej osobe, aby zaživa uhorela v aute. Mala som odvahu sa naň pozrieť zblízka. Zámer sveta mi posunul v nedeľu nadránom koincidenciu, a jej silné cinknutie mi ukázalo cestu. Tú cestu som už prešla, a som na druhej strane brehu. Ak človek koná nečestne znovu a znovu, bezohľadne ničí bez zábran to, čo iní budovali desiatky rokov, a opakovane putuje vzťahmi cez rozbíjania manželstiev – tak je to naozaj hlboko nešťastný človek. Teraz s ňou súcitím.

Za oknom divoko hučí vietor. Kdekade sa Slovenskom včera a dnes hnal, vytrhával s koreňmi stromy, či ich lámal, váľal slabo upevnené veci. I v našich životoch sa občas preženie taký vietor a odfúkne kadečo –  vlastne nám tým ukazuje, že to stálo na vratkých koreňoch. Len to, čo má pevné korene, má v našom živote zmysel.

No to „vyčistenie“ vnímame, až keď vietor utíchne, nie počas víchrice. Niekedy sa hovorí, že utrpenie spôsobené takým „vetrom“, nám pomáha ku zmysluplnosti života. Myslím, že ukáže tie slabé či silné korene, no ku zmysluplnosti života ním nekráčame, to by potom celý náš život musel byť utrpením, aby sme ustavične rástli. Tak to podľa mňa nie je – a myslím, že  s obdobím, keď vietor utíchne a hrejivo zažiaria lúče slnka, sa v prírode spája oživenie po búrke, vtedy začína rast. Rovnako i zmysluplnosť života prichádza práve v situácii, keď utrpenie tíchne a nás ako slnečné lúče sprevádzajú nádej, viera a láska. Myslím, že práve beznádej, chýbajúca viera a láska berú utrpeniu zmysel – vedú len ku odmietnutiu života.

Čítala som v ktoromsi z príbehov knihy Všichni draci mého života včera krásnu myšlienku k tomu, že Ježiš nebol rekordmanom v utrpení,  neospravedlňoval ho – práve naopak ho vyháňal, liečil chorých, dával nádej, pomáhal v biede, Nešiel silou mocou sám od seba vyhľadávať utrpenie, musel prísť zradca Judáš.

Divoký vietor  je v našich životoch je nepríjemný, no naozaj prospešný. Lebo vidíme, čo v našom živote má pevné korene, a aj oceňujeme oveľa hlbšie to, čo je schopné vytvoriť skutočne pevné korene v našom živote.

Hej, veci života sú pre nás aj o hĺbke koreňov všetkého, čo v živote máme.

 

Elena  5.2.2020

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985205x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie