Založ si blog

Čo ti (ne)poviem 10. – Správne odpovede. . .

Chceš počuť moje odpovede? Ja predsa poznám všetky otázky a všetky odpovede. Ale dobre, budeme  hovoriť o Tvojich hádankách, dieťa moje tvrdohlavé, rozosmial sa Boh.

Prvá z tých Tvojich hádaniek hovorí o živote, uvažuje o jeho počiatku a konci, aj o jeho prúdení – povedal Boh zamyslene.

Usmiala sa. Naozaj hovorí o tom, že život plynie ako rieka, odkiaľsi – kamsi.

Je to tak, prisvedčil Boh, život k nám prichádza skutočne ako rieka – plynie z veľkej diaľky, nevieme kde je jeho počiatok. – pokračuje kamsi, vidíme jeho plynutie ďalej, stále ďalej okolo miesta, v ktorom stojíme a nevidíme koniec jeho toku. Správne si to pochopila.Toto poznanie prináša úctu k životu, k jeho rozmanitosti a nekonečnému prúdeniu,  dobro i zlo v ňom strácajú význam – veď je rieka dobrou či zlou? Jednoducho iba je. Niet v tom hranice dobra a zla, v celom tom plynutí, nevieme povedať, či je rieka dobrá alebo zlá, nesie so sebou rôzne možnosti. Každá z nich prináša dobré i zlé súčasne, nevidíme ich význam v jedinej chvíli. A toto poznanie prináša i úctu k tomu, kto život riadi, však? 

Hej, pochopila som, že nie ja to tu riadim, sklonila hlavu.

 

Boh pokračoval. Druhá z Tvojich hádaniek na tú prvú nadväzuje, hovorí o prepojení dobra a zla v živote. V nej vidíme krehkosť i silu života zároveň.  Nemôžeme povedať, či je niečo dobré alebo zlé, lebo nevidíme celok. 

Prikývla. Strom odumrel po záplave, no vytvoril možnosť nového života a vyrastá. Bez smrti by nebol ani život. Už rozumiem, že i dobro prináša zlo a zlo prináša dobro, jedno v druhé prechádzajú.  A nie je možné ich oddeliť pravdivo, lebo nemôžu byť jedno bez druhého. 

Boh sa usmial. Áno, už to vieš. 

Usmiala sa.  A stále vo mne je nádej, že tok života je silný a prúdiť neprestáva. Cítim za to hlbokú vďaku. 

 

No a tá tretia, posledná z Tvojich hádaniek vypovedá o tom, že život je jedinečný a nádherný, dodal Boh a zdvihol ruku ku slnku, je žiarivý ako slnko, ktoré ho Zemi nesie. Je veľkolepý  a ani ho nedokážeme opísať slovami. Je plný okamihov, a predsa tvoria jeden celok. Plynie celým svetom a preniká hlboko do Tvojho srdca, však? 

 

Mlčky pokývala súhlasne hlavou. Po chvíli ticha dodala  Áno, tak to je. Ďakujem za Tvoje odpovede.  

 

 

Elena    19.2.2020

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8972002x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie