Založ si blog

Nežne 7. – Pšakrevcholera, Poliaci, hanbím sa aj za vás. ..

O Poliakoch a ich včerajšom výčine, aj o ruskej a kubánskej pomoci Taliansku v tomto čase niečo poviem – keďže o tom médiá nepíšu otvorene.

Aj jedno ruské príslovie spomeniem, bude nám to na prospech.

 

Hanba Poľsku…

Pochádzam z Tatier a Poliaci boli z môjho pohľadu našimi dobrými susedmi v minulosti, chodievali sme tam na nákupy a brala som ich ako šikovných a prakticky orientovaných ľudí. Veľmi ťažko sa mi píšu tieto slová.

Mám svoj názor na včerajší výčin Poliakov – inak ako výčin sa tento skutok nazvať nedá. Odmietli prelet ruských lietadiel s humanitárnou pomocou pre Taliansko. Ja si spomínam na tie smutné časy, keď Dzurindova vláda a aj Poliaci umožnili prelet amerických lietadiel ísť „humanitárne“ bombardovať do Juhoslávie. A teraz odmietli pustiť lietadlá s pomocou pre krajinu, v ktorej lekári nechávajú stovky ľudí bez pomoci zomierať.

Hanbím sa aj za vás, Poliaci – viem že obyčajní občania nerozhodujú o tom, kto preletí ponad ich krajinu, no môžu a mali by vyjadriť nesúhlas s takou amorálnou politikou svojej vlády. Pretože je to hanba, akú morálku vám takýmito krokmi nastoľuje vaša vláda pod taktovkou NATO a USA.

Teraz neučíte deti v školách, teraz ich učíte svojim životom, svojimi hodnotami – a svojou odvahou povedať svoj názor, alebo svojim zbabelým mlčaním.

A žiaľ, učí to isté i našu spoločnosť, táto chorá filozofia spolku za prinášanie mieru zabíjaním. Uvedomujem si, aká je ich politika nenávistná, ako vyrábajú nepriateľov všade, kde nie sú na prvom mieste oni. Začíname investovať už aj my obrovské peniaze do zbrojenia. Načo je nám, preboha, 14 predražených amerických stíhačiek? I v čase bezproblémového chodu spoločnosti by to bola vzhľadom ku starnutiu populácie a ďalším javom v spoločnosti  neúnosná záťaž – a teraz ideme do krízy. Matovič je premiér a má už on zodpovednosť za to, že vyvalíme obrovské miliardy na americké stíhačky v čase, kedy mnoho ľudí u nás stráca existenčné istoty. Bezodkladne treba zrušiť zmluvy na tie krápy, aj na všetky ďalšie vojenské výzbroje – húfnice a ja ani neviem aké bujačiny nakúpil ten bláznivý Gajdoš, ktorý si poplietol svoje vojenské pracovisko s našou republikou. Tie peniaze potrebujeme pre ľudí, ktorí sa ocitajú bez práce a príjmu, a pre celú našu spoločnosť.

 

Veľkú lekciu pokory nám dali „naši nepriatelia“.

Sankcie voči Rusku, ktoré viedli ku zníženiu i našej životnej úrovne, drží  už dlhodobo EÚ v štýle nápadu „made in USA“. O tých sankciách som v mojom blogu písala ajajájkrát, napríklad

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/06/05/spravodlivost-s-r-o-7-sankcionari-alias-tento-raz-ma-fico-pravdu/

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/01/19/teraz-6-viete-ako-rusi-placu-kvoli-nasim-sankciam/

Štvavé reči proti Rusku sa u nás i v tejto dobe internetom preháňajú, do skupiny sa narojilo takých príspevkov už ani neviem koľko, lebo ľudí s príspevkami tohto typu blokujem okamžite. Nechápem prečo vypisujú ako je to s koronou  a ekonomikou práve v Rusku – či tam má niekto z nich príbuzných alebo tam žije? Lebo máme to tu tiež, týka sa nás to viac u nás ako v Rusku – a rozhodne na tom nie sme lepšie ako Rusi ani s koronou, ani s ekonomikou. A teraz, napriek sankciám Rusi vyslali lietadlá s materiálnou pomocou aj so zdravotníckym personálom.

Aj Kuba sa pridala, šli statočne pomáhať, hoci v Taliansku je mnoho lekárov nakazených vírusom a niektorí z nich aj zomreli. To sú hrdinovia, nie lekári u nás, ktorí mnohí ešte ani chorého nevideli. Najviac rizikoví sú pre nich ich nezodpovední kolegovia. Nepodceňujem prácu lekárov, ale rovnakí hrdinovia – a ešte väčší, lebo im nemôžete len volať – sú predavačky, ľudia na UPSVaR, ktorí chodia ku riešeniu prípadov, smetiari

Tomu hovorím ľudskosť a pomoc. Verejne týmto ďakujem Rusku a Kube za ich odvahu a ľudskosť.

Niektorí argumentujú, že aj EÚ poslala peniaze – peniaze nie sú všetko. Koľko tam poslali zdravotníkov a potrebného materiálu? Merkelová zadržiavala zdravotnícky materiál určený aj iným krajinám. No gratulujem, to je úroveň morálky. Poviem vám – ak takto má vyzerať demokracia, nechcem v nej žiť.

 

„naši nepriatelia“…

Teda ako kto to vníma, pravdaže. Moji nie. Ruské umenie milujem – Dostojevského Zápisky z mŕtveho domu sú jednou z mojich najsamsrdcových kníh. Gorkého pjesy viem dodnes niektoré recitovať, básne Jesenina mám v origináli, Mrázika pozerám každé Vianoce a veľmi často si nahlas  spievam, veľmi často je to pieseň Ech, dorogi, pyľ da tuman…

Bude to možno jedným mojim minulým životom zo stredného Ruska, na ktorý mám silné spomienky. A možno aj tým, že ruské umenie je také úžasné a ruský národ taký silný.

 

Ach, áno, to ruské príslovie…

Bolezň lučše preduprediť, čem jejo lečiť. Preklad: Chorobe je ľahšie predísť, ako ju liečiť.

My sme zaspali opatrenia, keď už sa musím vrátiť k téme pandémie. Lebo voľby – tie bolo potrebné odsunúť na október možno. A robiť radikálne opatrenia sme mali. Niet také riešenie, ktoré by nikoho nezasiahlo, ja ho nepoznám. Lenže ďaleko menšie zdravotné aj ekonomické škody by bolo zavinilo úplné uzavretie hraníc v januári do septembra – zablokovanie práce možno pre 3000 ľudí, ktorí dochádzajú cezhranične (im by sme platili mzdu za karanténu), aj povinnú karanténu v zariadení na to určenom pre každého na Slovensko prichádzajúceho povinne trojtýždennú. Ale nešlo by o tieto masy ako teraz, keď sa náklady šplhajú do obrovských rozmerov a nepohodlia všetkých občanov. A to sme na začiatku pandemického procesu – čo bude, ak dôjde na napĺňanie scenára pandemického plánu a la Taliansko?

Nechcem o pandémii písať viac – len toľko ešte, viete aký je rozdiel medzi tým, keď sa chlapci hrajú na vojakov a keď je vojna? Nevšimli ste si ten rozdiel medzi Čínou a Slovenskom? Tam postrekovali ulice párkrát denne všetky. To je základ boja proti korone popri karanténe dôslednej. U nás je to zatiaľ veľká hra na riešenie pandémie. Toľko.

 

 

Elena 24.3.2020

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935685x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie