Založ si blog

A veď dobre 8. – E=mc2

Svet je nespravodlivý, poviem vám.

Einstein napísal jednu krátku vetu – a dostal Nobelovu cenu. Ja píšem v dnešnom blogu už tretiu vetu – a nič mi nedali…

Jasné, je to len také priateľské pošťuchávanie, Einsteina mám ako človeka rada, už som to kedysi v blogu spomenula – a neviem prečo mi odvčera behá jeho meno hlavou, znovu a znovu – odkiaľ to zachytávam? Zvláštna náhoda, tak mu venujme v tejto chvíli pozornosť.

 

E=mc2  

Ak z Einsteinovej vety vyplýva, že hmotnosť telesa je mierou obsahu jeho energie, nuž potom mi je zrejmé, že energie mám dosť.

 

Inak z tej jeho vety nechápem nič –  aj som prejavila dobrú vôľu naštudovať si to, ale v tom vysvetlení píšu, že vraj

vyjdeme z jednoduchého vzťahu pre kinetickú energiu Ek:

{\displaystyle E_{k}=W=\int _{\mathbf {r_{1}} (v_{1}=0)}^{\mathbf {r_{2}} (v_{2}\neq 0)}\mathbf {F} \,\mathrm {d} \mathbf {r} =\int _{\mathbf {r_{1}} }^{\mathbf {r_{2}} }{\frac {\mathrm {d} \mathbf {p} }{\mathrm {d} t}}\,\mathrm {d} \mathbf {r} =\int _{\mathbf {r_{1}} }^{\mathbf {r_{2}} }\mathbf {v} \,\mathrm {d} \mathbf {p} =}
{\displaystyle =\int _{\mathbf {r_{1}} (v_{1}=0)}^{\mathbf {r_{2}} (v)}\mathbf {v} \,\mathrm {d} (m\cdot \mathbf {v} )=}.

Ďakujem, stačilo, už som ani nepokračovala.

Som praktik – a aj moje geniálne nápady sú vysoko praktické. Einsteinovej vete nerozumiem, ale mám ho ako človeka aj s jeho myšlienkami rada. Niektoré pramene uvádzajú, že zrejme bol asperger (je to porucha pervazívneho typu, zjednodušene povedané bol autista) – nuž, o tom radšej ho mám.

 

Aj Einstein písal o mne.

Neveríte? No v tomto jeho výroku – celá ja.

„Každý je génius. No ak súdite rybu podľa jej schopnosti šplhať sa po stromoch, prežije celý svoj život vo viere, že je hlúpa.“  Nie, nemám rada, keď ma niekto porovnáva s inými – a nechápe moju jedinečnosť. U mňa sa od tejto filozofie odvíja hodne vecí.

 

Nuž, nešplhám na stromy

– úprimne priznávam matematika a fyzika zaberá v mojom rebríčku TOP „NEMÁM RADA“  jedno z popredných miest, hneď po istej šlápote, pavúkoch a jedovatých hadoch. A Einsteina mám moc a moc rada za veci, ktoré chápem – za jeho myšlienky, ktoré pokladám za hlboko ľudské.

Je ich veľa takých, s ktorými sa stotožňujem. Jedno je pochopiť citát a druhé je s ním sa hlboko spojiť a vnútorne ho prijať. To, čo teraz preniká do môjho srdca z jeho myšlienok, je výrok

Chytrý človek vyrieši problém. Múdry človek sa tomu vyhýba.   

Ach, to je vec, ktorú začínam pokornejšie prijímať a nechávam veci ísť – dám o tej téme možno viac v budúcom blogu.

 

Teraz sa s vami ešte podelím o moje nové rúško proti korone – presnejšie o jeho fotku. Jedno oko má vyberacie, aby som videla aj nakupovať. Je superochranné, kryje celú hlavu – lebo všetci si dezinfikujú ruky a rúška, ale vírusy sa môžu i na tvár a vlasy nalepiť – a kto z vás si vlasy umýva hneď po príchode z obchodu?

No dobre, žartujem, masku mimozemšťana si do obchodu nedám (ale už som ju kedysi dávno mala na sebe v uliciach, som skrátka pochabá – úžasnú cestu hrdinu mi trochu pokazil prichádzajúci autobus, pred ktorým som sa skryla, aby ma nespoznali známi – do priekopy plnej blata a lístia, v spomienkach mojich detí je to veľký rodinný príbeh).

Toto je moja vlastnoručne vyrobená pravá koronamaska, ktorú naozaj nosím.

 

Elena   26.4.2020

 

K diskusii: Nuž, aspoň vidíte, že naozaj neriešim Einsteinove vedecké práce vôbec. To čo ma láka, sú jeho filozofické myšlienky a ľudské postrehy.

 

 

P.S.: Fotky sú moje.

Ach, pravdaže, v skutočnosti je mi moc smutno – „u partizánov“ pília stromy a bojím sa o miesto môjho syna. Hovorím si útešne, že presvetlenie bude fajn, zavíta až tam slnko – no bola by som v hĺbke srdca radšej, keby to bolo ako je – v tichu a tieni, naše súkromie. Tak som tam včera chvíľu plakala a chvíľu robila ochranné energetické opatrenia. Možno je to tým, že sa bojím zmien – Zámer sveta mi rozumie, silné koincidencie mi naskladal večer. 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301145x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív