Založ si blog

Krvou srdca 11. – Ľahko sa to povie, Peter. . .

Peter tu dnes nie je. Nebol tu ani včera.

A nebude tu už nikdy.

Príbeh, aký sa stal v slovenskom zdravotníctve jemu, môže sa stať komukoľvek z nás. Dnes, zajtra – ak sa budeme mlčky prizerať pochybeniam lekárov a osamelému boju ich obetí.

Je deň rodiny, hovorí sa o dôležitosti rodiny. Ale koľkí z nás zažili pochybením lekára stratu blízkeho – a tí už nikdy pocit úplnej rodiny nezažijú.j

 

Peter bol mladý zdravý muž, mal rodinu, milujúcu manželku a dvoch synov aj rodičov, prácu, zodpovedne sa staral o rodinu a žil spokojne.

Až do 10. augusta 2018, kedy navštívil lekára pre krvácanie z nosa a modriny, ktoré sa mu spravili na tele. Záznam  v chorobopise vypovedá o zmeraní tlaku a odporúčaní prísť na odbery až o tri dni, v pondelok, toho sa ale už nedožil. V noci ho privolaná záchranka odviezla do nemocnice, kde krátko na to zomrel na krvácanie do mozgu.

Vyšetrovanie UDZS SR konštatovalo pochybenie – Petrovi neboli včas zrealizované ani len základné vyšetrenia, hoci spontánne modriny bez toho, aby kdesi spadol či čímsi sa udrel svedčili o možnej akútnej a život ohrozujúcej poruche. Taký stav si vyžaduje bezodkladné komplexné vyšetrenie.

 

Jeho náhla smrť zasiahla rodinu kruto.

Manželka nedokázala o ňom a jeho smrti doteraz ani hovoriť, jeden zo synov zanechal kvôli existenčnej situácii rodiny vysokú školu. Petrov otec sa rozhodol bojovať za spravodlivosť pre svojho syna. Keď  rozprával v roku 2019 o prípade v Slobodnom vysielači, ozval sa slovenský lekár pracujúci v Saudskej Arábii, aby sa vraj ľudia u nás nenechali odradiť a domáhali sa riadneho vyšetrenia.

Ľahko sa to povie, ťažko zrealizuje. Ako by sme to mali spraviť, poviete azda lekárovi  – pán doktor, neodídem, kým ma riadne nevyšetríte?

 

Pacient je doslova rukojemníkom v tomto bludnom systéme zdravotníctva postavenom sa “ poistnom“ systéme a „etike“ lekárov.

Ak sa podarilo dosiahnuť, že falšovanie zdravotnej dokumentácie je trestným činom,  je to aspoň malý krok dopredu. To, čo chceme teraz je, aby lekár po pochybení bol odstavený od práce do doriešenia veci. Tak ako je odstavený učiteľ, v školstve presne táto požiadavka platí. Tak ju zaveďme rovnocenne a spravodlivo aj pre zdravotníkov.

Lebo stav, v ktorom  lekár naďalej pracuje po pochybení až do nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, je ohrozením ďalších pacientov po veľmi dlhý čas, roky či aj desaťročia.

 

Záverom…

Mali by sme trvať na tom, aby nás lekár riadne vyšetril. Ibaže – ľahko sa to povie, ťažko zrealizuje.

 

Elena  15.5.2020

P.S.:

Ach, áno, to je Peter – fotka je z rodinného albumu rodiny a uverejnená s jej súhlasom.

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006363x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie