Založ si blog

Hej, hej 5. – Amerika už nie je ďaleko pre slovenské školstvo. . .

Škola vo Vrútkach – dvaja mŕtvi a piati ranení, z toho dve deti. To je smutná bilancia útoku v prostredí školy.

Je to zlá správa podľa mňa, smutná a zlá.

Môžeme sa utešovať, že zomreli „len“ dvaja ľudia, lebo obetí mohlo byť aj viac. No na druhej strane je to iniciačný čin.

Poviem o tom niečo v tejto chvíli.

 

Amerika je ďaleko…

Problematika extrémneho násilia je jednou z mojich odborných publikačných tém.

Písala som o extrémnom násilí aj v mojom blogu párkrát. Je to jav, ktorý ma vnútorne desí – nepredvídateľnosťou tejto formy násilia a hlavne podivne ľahostajným a bagatelizujúcim prístupom slovenskej verejnosti. Jedna z mojich prác na medzinárodných konferenciách k téme extrémneho násilia mala názov Amerika je ďaleko…  Pretože pri čítaní správ o streľbe na amerických školách ľudia u nás iba mávnu rukou – to je Amerika, Amerika je ďaleko…

V jednoduchej podobe sú základné informácie o extrémnom násilí v prostredí školy dostupné aj na internete

https://mpc-edu.sk/sites/default/files/projekty/vystup/3_oso_istvanova_elena_-_problematika_extremneho_skolskeho_nasilia.pdf

 

Zomrel aj páchateľ…

Po zásahu polície. Mladý, 22-ročný človek, ktorý mal život pred sebou.

Často zomierajú – nezáleží im na živote, lebo je pre nich prikrutý. A ich filozofia je v tomto smere zvláštna

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/fuerza-arma/skolni-strelec-560251

Po takomto čine to býva ako cez kopirák – taký nenápadný, tichý bol – hovoria tí okolo. V skutočnosti sa o neho veľmi nezaujímajú, nepoznajú ho poriadne.

Neviem čo bolo motívom tohto činu – podľa prvotne medializovaných informácií bol páchateľ zamestnancom školy. Nakoniec s aukázalo, že bol bývalým žiakom. Vyšetrovanie ukáže, aké boli dôvody tohto činu – no v jeho pozadí bola ľudská tragédia páchateľa, ktorý „nebol videný“ týmto svetom dostatočne, keď mal závažný problém. Toto potvrdili aj večerné správy, v ktorých zaznelo, že podľa jeho kamaráta bol extrémne agresívny, padlo aj podozrenie o drogách.

Každý by sme mali mať vo svojom okolí ľudí, ktorí nás „naozaj vidia“ a rozumejú nám natoľko, že cítia našu bolesť a dokážu nám byť oporou, aby sme cez ňu prešli. Lebo v ťažkej životnej situácii by sme sa nemali zastaviť tam, kde je to najhoršie, kde to bolí najviac…

 

Na miesto zásahu bol vyslaný posttraumatický tím…

Modrí anjeli zrejme nabehli – lebo pre bežné zariadenia je to priveľká akcia. Krízová intervencia je mimoriadne náročná vec. Takáto udalosť hodne traumatizuje všetkých, ktorých sa týka, aj okolie. Naruší dôveru v bezpečie priestoru. A každý priestor pre deti by mal byť bezpečný.

Útok voči deťom je vždy útokom voči základom spoločnosti – lebo sú jej nádejou. A ja vždy pri téme extrémneho násilia v prostredí školy spomínam na Beslan, ktorý sa stal obrovskou ľudskou tragédiou

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/09/03/v-lucoch-slnka-10-na-koho-myslim-ked-sa-blizi-september/ 

 

Mali by sme spraviť v prostredí škôl opatrenia – nielenže škola musí byť uzamknutá (nestačí guľa na dverách zvonku – páchateľ sa dostal dnu jednoduchým rozbitím okienka dverí a otvorením kľučky nezamknutých dverí zvnútra), ale mali by byť na vchode detektory. Aby nikto neprešiel jej bránu so zbraňou, a to ani s nožom. Nedokážeme však spraviť opatrenia 100-nepriepustné, dôležité je vytvárať v školách atmosféru rovnosti, spravodlivosti a akceptácie pre všetkých jej aktérov.

Podľa výskumov (Gottfredson a kol., 2005)

čím jasnejšie a spravodlivejšie pravidlá má škola, tým menej násilia sa vyskytuje medzi žiakmi navzájom,
čím lepšiu psychosociálnu klímu má škola, tým menej je násilia voči učiteľom.

Aj v spoločnosti to platí rovnako, pravdaže.

 

A hej, je to iniciačný čin. Niekedy také činy spúšťajú identifikačné správanie, to je na tom to najhoršie. Namieste je opatrnosť, hrozí riziko nápodobivých útokov..

 

Elena   11.6.2020

 

P.S::

Skutočne nerozumiem, prečo na miesto činu lezú politici. Akurát tam prekážajú a ešte ich tam musia s ochrankou obskakovať v situácii, že oni sami potrebujú pokoj a bezpečie.

 

P.P.S.:

A prosím, moc prosím – majme ohľad i na rodinu páchateľa.

Nie je ľahké byť matkou, ktorej syn spravil takúto vec

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2016/07/29/hlas-dna-9-matky-teroristov/

 

K diskusii: záhadu strelných rán policajtov vysvetlili večerné správy – policajti utrpeli zranenia z odrazených nábojov, ktoré sami vystrelili proti páchateľovi.  Mali zranenia svalov na nohách. Ešte že nestrieľali zo samopalu, ale len z pištolí.

Ale berme do úvahy, že pre všetkých to bol obrovský stres, nečakaný útok, zrejme tam mnohí mali i svoje deti. Treba jednoducho trénovať takéto situácie – nácvik ako sa zachovať. Pre žiakov aj pre učiteľov. Treba zamknúť dvere triedy a nie vychádzať na chodbu. Ihneď volať políciu. A školy zaistiť skutočne lepšie ohľadne vstupov.

A hej, zákrok polície bol v situácii, v akej boli, skutočne rýchly.

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986930x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie