Založ si blog

Čas otázok 9. – Je trest smrti skutočne nehumánny? . . .

Včera  v skorom ráne lialo, obchádzková cesta do práce muránskou planinou sa zdala nekonečná. Dážď vytváral vrstvu na ceste, voda ňou tiekla z kopca náhlivo. Stromy sa vynárali v hmle a kraj cesty s prudkým zrázom sa mi zdal priveľmi blízko.

Zamyslela som sa nad článkom, ktorý som nadránom čítala. Jeho názov znel Je trest smrti skutečně nehumánní? I pro brutální vrahy malých dětí? Nevěřím a nechápu.

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/102391/je-trest-smrti-skutecne-nehumanni-i-pro-brutalni-vrahy-malych-deti-neverim-a-nechapu.html

V mnohých krajinách sveta tento trest zrušili, vraj je možnosť omylu a nemáme právo život niekomu brať.

Nuž, ako keby nejaký vrah to právo mal – napadlo mi cynicky. Pokiaľ obete budú stále za slušné, zostanú obeťami.

 

spravedlnost dostává na frak a srdce pak puká zlobou nejenom nad osudem malých dětí, ale i nad některými rozhodnutími soudů…“

Tieto slová autora článku pokladám za výstižné a hlboko pravdivé.

Spomína niekoľko  prípadov vrážd malých detí – asi sme o väčšine z nich ani nepočuli. Veď zla sa deje toľko denne aj u nás, že mu prestávame venovať pozornosť.

Sú to pritom desivé prípady, rozsudky ktorých padli toto leto – cielene spomeniem pár detailov, aby ste pochopili, že šlo o naozaj brutálne činy

V tomto jednom prípade podľa mňa zasiahol osud rýchlo spravodlivo, páchateľ sa údajne zasamovraždil po týždni v base

https://www.novinky.cz/krimi/clanek/vrah-ktery-utyral-chlapecka-a-dostal-22-let-ve-vezeni-zemrel-40329463

Páchateľky – matky dostali 16 či 18 rokov väzenia. Po polovici môžu byť na podmienku vonku – nuž, tomu sa nepovie spravodlivý trest.

 

Čo vyrieši trest smrti?

„Nemyslím si, že trest smrti je nějakým všelékem proti zločinnosti. Ty nejhorší zločince nezastaví. Tam, kde neexistuje, se pořád vraždí, znásilňuje a loupí. A tam kde ho provádí, je to podobné…“ napísal autor článku Buchert. Volá ale po doživotnom treste pre týchto zločincov.

Ja som za rýchle riešenia – trest smrti. Je príliš desivé uvažovať o bolestnej smrti tých detí. A neverím v nápravu takého človeka.

Pokúsila som sa nájsť linky ku tým prípadom a pozrieť si to celé. No hádzalo mi toľko iných prípadov zabitých detí v Česku, z roku 2012, 2015, či 2017, že som v tom nedokázala pokračovať. Ach,som za trest smrti – síce to nezastaví všetkých zločincov, ale aspoň niektorých z nich by to zastaviť mohlo.

Deti by nemali trpieť. Deti by nemali takto zomierať.

 

Elena   18.8.2020

 

K diskusii

 

comm – až na to, že v nasledujúcich životoch má prísť poučenie, nie voľba – takže nebudú páchateľmi, ale obeťami.

 

devana – súhlasím plne, opakovane o tom píšem. Každoročne sa dá nájsť presný náklad na väznicu a väzňa vo väzenskej ročenke – je to  na deň mnohonásobne viac ako dostane dôchodca za poctivú celoživotnú prácu, či človek opatrujúci svojho chorého rodiča, partnera, dieťa.

A všetkým dávam do pozornosti ešte raz, že preukázane sú páchateľmi tie matky, ako aj BRUTALITU tých činov. Žiadne morálne zábrany, egocentrické zameranie po čine. Verí niekto z vás v prerod takej ženy v láskavú, milujúcu matku kedykoľvek v budúcnosti a zveril by jej do rúk svoje deti či rodičov? Sú skrátka hrozbou. Som za eutanáziu páchateľov v takýchto evidentných prípadoch, bezprostredne po rozsudku ich treba uspať navždy.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8999295x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie