Založ si blog

Slniečko 10. – Nežná a silná ako život. . .

Zdravie je pre väčšinu ľudí významnou hodnotou, dávajú ho na popredné miesta rebríčka v psychologických výskumoch ľudia celého sveta. Jeho cenu si uvedomujú mnohí z nás ešte výraznejšie práve v tejto situácii prebiehajúcej pandémie, pretože byť chorý bola prinajmenšom nepríjemná skúsenosť pre nich samých či ich blízkych, pre niektorých až život ohrozujúca.

Kladiem si už nejaký čas otázku, kto je naozaj zdravý. A dnes som sa rozhodla si na ňu zodpovedať.

 

Zdravie  je podľa mňa kontinuum, nie nejaký bod. A  som akosi skeptická, že či ku bodu 100 alebo ku bodu 50 by sme mali ideálne kontinuum nasmerovať.

Každý z nás sa občas vychýli do strany ťaživou životnou situáciou. A potom sa ručička kompasu vráti na pôvodné miesto.  Alebo nevráti. Niekedy sa vychýli viac k extrému, k chorobe. Niekedy sa však môže ťažkou životnou skúsenosťou človek posunúť aj viac k stredu, k plnšiemu zdraviu, k väčšej zrelosti.

 

Otázku o miere „zdravosti“ si kladiem občas pri čítaní správ či internetových diskusií. Ale keďže ich čítam či zapájam sa do nich skutočne iba zriedka, nebola to otázka, ktorá by ma nútila k bezodkladnej odpovedi. Občas sa nad tou otázkou zamýšľam nielen ľudsky, ale i profesijne, najmä ak čítam o prípade nejakej ľudskej bezohľadnosti, týrania zvieraťa a podobne. Ale ako empatik sa i tomu snažím vyhnúť, taká bolesť ma zasahuje do hĺbky duše.

Viem, že zlo nezmizne tým, že o ňom nečítam a neviem, no snažím sa to kompenzovať radšej pridávaním dobra ako ničením zla. Viac vďačnosti, viac láskavosti, viac pokory – to sú malé kvapky Dobra, ktorými môžeme ozdraviť tento svet. Každý z nás. Profesijne je to u mňa s jednoznačnosťou hranice komplikovanejšie, lebo ísť k výsluchu mladistvého vraha pre mňa znamená byť tam pre neho a vnímať ho hlboko súcitne. Nesúhlasím s jeho činom, ale nie s ním ako človekom, a v tej situácii neriešim jeho čin, na to sú tam iní. Nepokladala by som za čestné, keby som tam nebola pre neho.

Pre mňa je dôležité správať sa čestne v každej situácii. Lebo i ťažké a zložité situácie dokážeme ustáť, ak sa v nich ľudia vzájomne správajú čestne. A to je vlastne aj moja hranica, pri ktorej odchádzam. Som hodne trpezlivý človek, dávam veľa šancí ľuďom, ktorí niečo nechápu, nevedia, nezvládajú, nepachtím sa za dokonalosťou. Ale nechcem mať v živote ľudí, ktorí sa voči mne zachovajú vedome nečestne. Klamári sú pre mňa neuzdraviteľne chorí, keď to mám povedať rečou zdravia a choroby. Môžem s nimi súcitiť, veď ktovie čo prežili, čo ich tak pokrivilo. No nemôžem mať takých ľudí okolo seba, bez dôvery sa nedá kráčať, bez dôvery sa nedá žiť.

Za zdravé pokladám nebáť sa prekážok a čeliť im, no neriskovať zbytočne, nezmyselne.

Odvaha byť pravdivý voči iným i sebe je podľa mňa vecou, ktorú pre zlepšenie svojho zdravia môžeme urobiť. rovnako i schopnosť tešiť sa z maličkostí, nepredstierane, naozaj z nich mať radosť, z tých každodenných samozrejmostí. Schopnosť nadhľadu a zmysel pre humor sú tiež zdraviu na prospech. Iste aj zmysluplnosť života, a s ňou spojená skromnosť – i keď tú si asi každý definujeme inak. Neznamená, že musíme jesť suchý chlieb a piť vodu, či chodiť v jedným topánkach či že si nekúpime drahšiu kvalitnejšiu vec, ale len tie najlacnejšie. Ibaže skromné asi nebude nekúpiť si tridsiate piate topánky.

Podľa mňa ku zdraviu patrí aj schopnosť snívať a nádej. Dobrý vzťah k sebe, aj k iným ľuďom, zázemie. No tváriť sa ako reinkarnovaný Buddha, milujúci všetkých rovnako, to pre mňa tiež nie je to pravé. Pokladám za zdravé prejaviť zranenosť či hnev.  Na druhej strane veľmi jasne cítime, kedy ten náš hnev už v čomsi zdravý nie je a nivočí nás samých.

Zdravie je o schopnosti prijať i dni bez slnka a vedieť ho vidieť za mrakmi. O schopnosti nezraňovať iných. O schopnosti žiť tu a teraz, ale vedieť anticipovať. O schopnosti naplno sa vedieť smiať, ale i rovnako naplno plakať. O schopnosti postaviť sa za pravdu, aj keby ste tam stáli sami.

A ak by som hovorila o zdraví jednou vetou? Hm – zdravie je dokonalá nedokonalosť. Je v ňom trochu slobody i schopnosti akceptovať pevnosť hraníc, trochu slnka i dažďa, trochu schopnosti zvládať veľa i trochu schopnosti priveľa si trvale nenakladať. Byť optimistom, a pritom sa nebáť čeliť strachu. Je to istá stabilita a pritom dostatočná menlivosť, schopnosť byť dospelý a pritom vnímať svet ustavične očami dieťaťa. A jeho srdcom, pravdaže.

Je to ťažké byť zdravý, a pritom také úplne prirodzené.

 

Niektorí tvrdia, že zdravie súvisí so šťastím. Že sme šťastní, ak sme zdraví. Ja si myslím opak, že sme zdraví, ak sme schopní byť šťastní.

 

Elena   2.11.2020

 

P.S.: No a tak záverom niečo liečivé, keď o tom zdraví toľko uvažujeme. Pre mňa najkrajšia verzia piesne Heart asks pleasure first od Nightwish v klavírnom podaní Deana Kopriho – nežná a silná ako život…

K diskusii MilanT – ach, áno, o definícii WHO som už počula, pravdaže. Stav UPLNEJ pohody je to podľa nich, vravíš? Môj koncept sa líši od toho ich, to si iste postrehol, však?
A teraz vážne, práve oni sú v tom koncepte od nula odo sto. Môžeme spolu rátať na prstoch, kto je potom zdravý. A v zmysle Tvojej filozofie by sme smerovali počas života od sto nadol i v tom ideálnom prípade, lebo zdravie telesné vekom slabne. A šťastní by sme boli akurát tak s papierom z preventívky, že nemáme žiadnu chorobu telesnú ani duševnú.
Pohoda neznamená zdravosť, MilanT. Presne na to poukazujem.
Lebo telesnú pohodu môže mať i človek s telesným postihnutím, ale nemá telesné zdravie. Má rád svoje telo, svoj život, ľudí a svet okolo seba – a môže byť z môjho pohľadu komplexne zdravší, ako chlap s horou svalov, ktorý nemá konštruktívne myslenie.

Moja predstava je koncept okolo 50. Lebo je o možnosti výkyvu „stále v norme“ a o možnosti „ozdravievať“. To znamená, že nemusíš mať naplnené tie ich kritériá, aby si bol zdravý, lebo ako si sám povedal, i zomierajúce dieťa môže byť šťastné. I človek s postihnutím, ležiaci na posteli úplne imobilný. Nemajú telesné zdravie, ale môžu byť šťastnejší a tým komplexne podľa mňa zdravší, ako človek bez telesných zdravotných problémov s negativistickým a sebeckým prístupom k životu.

A aj človek sociálne nezačlenený, rebelujúci proti davom, môže byť podľa mňa v istých situáciách zdravší ako začlenený, konformný.

Človek imobilný sa nestáva šťastnejším – a tým i zdravším z môjho pohľadu – vo chvíli, keď ho vyvlečú niekam na kopec. Ale vtedy, keď po tom zatúži, keď sa pre to sám rozhodne. Moja predstava hovorí skrátka o tých neviditeľných nitkách, ktoré sú pod povrchom zdravia – a  podľa nich vnímame i sami u seba ozdravievanie. Že sme odvážnejší, že máme viac nádeje, že si uvedomujeme u seba menej negatívnych pocitov, a oveľa viac vďačnosti, úcty a pokory v našom pohľade na svet.
A ešte jeden príklad – ak sú dvaja zomierajúci, ktorý z nich bude šťastnejší? Podľa teba asi ani jeden, a ja cynická. Podľa mňa ten, ktorý má v sebe vďačnosť, úctu a pokoru k životu – a toho pokladám za zdravšieho. Ale skromne uznávam, že Ty ho za takého pokladať nemusíš.

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936608x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie