Založ si blog

Kde bolo 2. – Už sme skoro tam. . .

Krutý vtip o jednom slepom a druhom iba na jedno oko vidiacom bratovi, ktorí šli navštíviť starú mamu, poznáte?

Keď mu konár cestou vypichol oko, ktorým videl, zvolal Tak sme došli. Druhý zakričal Dobrý večer, stará mama…

Že prečo tento vtip?

Už sme došli – a zaslepenci sa budú môcť rozkričať.

 

Správu o popradskom okrese k tomu poviem…

Popradská SAD zrušila niektoré spoje aj počas pracovných dní, lebo ich šoféri dostali COVID. Je ich chorých toľko, že ich nedokážu nahradiť a dopravu zaistiť, tak ju obmedzujú.

http://sadpp.sk/primestska-autobusova-doprava-odrieknute-spoje-od-03-12-2020/?fbclid=IwAR22bBY8g64VZLeevalOui8FkyXmFMiSNv9WCW5HJ8BOzpjcDbQL2Y1N1Ro

No a čože, poviete si, tak nebudú toľko cestovať. Však čo už, nech to vydržia. Mne to neprekáža, nie som stade.

Lenže obmedzenia môžu pokračovať s pribúdaním chorých aj inde, a podľa mňa aj budú. Ak vypadnú ľudia v potravinách, pekárňach, či v niektorých ďalších oblastiach, pocítime to. Potom sa bude musieť pristúpiť ku tým povinným prácam, ktoré som spomínala od začiatku pandémie varovne.

A že sa ku nim ešte nepristúpilo, vonkoncom neznamená že je všetko OK – lebo v zdravotníctve problém už dlhšie je, len sa o ňom nehovorí. Odkladanie operácií zvyšuje riziká všetkým, ktorým sa odkladajú. Na obsluhu ARO a vyťažených oddelení prevelili sestry z ORL a podobne – pokladá to niekto z vás za bezpečnú zdravotnú starostlivosť?  Takže podľa mňa je úplne jedno, že ešte máme 880 voľných dýchacích prístrojov, ide o to, kto tie prístroje obsluhuje.

 

Došli sme podľa mňa do bodu, kde iba okamžitý lockdown môže ešte niečo zachrániť, minimálne trojtýždňový… 

A uvedomujem si, že bude musieť byť zastrešený veľmi prísnou kontrolou. Lebo podaktorí nebudú akceptovať nijaké obmedzenia – veď zažalujú štát predsa, tak nemusia…

Matovič sa v rozhodnutí zastrešuje prezidentkou – je to zlé aj dobré, lebo zodpovednosť niesť je jedna vec, a tárať ľuďom do televízie vec druhá – tak nech sa podieľa na spoluzodpovednosti aj ona.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/570916-premier-nasiel-dalsich-vinnikov-za-skoly-bez-deti-pokazili-to-uradnici/

 

Povinné testovanie by nemalo efekt, i tak by naň mnohí neprišli.

Práve tí, ktorí rúška nenosia a vypisujú na fb, aby sme my opatrní alias „zbabelé ovce“ sedeli doma. Ktovie z čoho by potom žili nezamestnaní, dôchodkári a všetci, ktorí čerpajú zo solidárneho systému. Natlačila by im v pivnici peniaze právnička, hlásajúca ako nemusia nosiť rúška, alebo Matovič, alebo prezidentka, alebo kto?

Namojveru  – i napriek vianočnej atmosfére láskavosti – cítim hnev, ako nám spôsobili problémy niektorí nezodpovední sebci a teraz sa tvária „ja nič, ja muzikant“. Lebo keby v lete nekonali nezodpovedne, bola by situácia ďaleko lepšia. A keby premiér konal chlapsky rázne a dodržiaval potrebné opatrenia – žiadne veľké svadbovanie ani prevláčanie sa po zahraničných dovolenkách nemal povoliť. Viem, „keby“ je už v tejto chvíli zbytočné.

 

Na druhej strane táto situácia je poučná.

Mne pomáha si uvedomiť, ako málo ohľaduplnosti voči iným majú mnohí ľudia. Ako sebecky konajú a chcú si užívať za akúkoľvek cenu. Ako si cením ľudí láskavých a ohľaduplných, vnímam ich teraz vo svojom okolí oveľa jasnejšie ako kedykoľvek predtým. A ako si uvedomujem rozdiel medzi láskavosťou ako činom (čo zvládne asi každý) a láskavosťou ako osobnostnou charakteristikou, ktorá vypovedá o človeku a jeho vnútornom svetle. Dokážem už vnímať pravú láskavosť.

Kopec úvah sa objavilo i na fb v priebehu času o korone, čo všetko nás naučila. Nuž, učí nás každá životná situácia, ak jej citlivo načúvame.

 

Malý test…

Povedz mi, čoho sa v situácii pandémie bojíš najviac – a ja Ti poviem, kto si. Tak by sa mohol test volať.

Nuž, môžeme sa báť v takejto situácii kadečoho.

Ja sa bojím toho, že ľudia budú zomierať bez pomoci a budeme sa dívať na to, ako tak zomierajú naši blízki, zúfalo bezmocne. Lebo tie dýchacie prístroje už nemáme v až takom veľkom počte (880 ich zostalo) a beztak sú nanič, ak na nich bude obsluhovať pomaly i manželka študenta veteriny – inak vyučená cukrárka, ktorá si v rámci tej odbornej obsluhy pozerá návodík…

Nech vám Matovič prezradí nie koľko prístrojov na dýchanie sa nakúpilo, ale koľko odborníkov skutočne vzdelávaných k ich obsluhe k nim máme – a nie zdravotníkov prevelených k nim z iných oddelení a „doškolených“.

Áááá, pravdaže, zabudla som na hrdinov – ktorí sa neboja ničoho vo vzťahu ku pandémii. Keď som pred niekoľkými rokmi prednášala o krízových situáciách a postupe v rámci nich, tak som došla ku pochopeniu, že v náročných situáciách sa treba vyhnúť zďaleka jednému typu ľudí. Aj som to už v blogu spomenula – utekajte v takej situácii od človeka, ktorý vyhlasuje, že sa nebojí ničoho. Lebo buď klame vás i seba samého a v nečakanej chvíli sa zosype, alebo je to psychopat ťažkého kalibru, ktorý neanticipuje žiadne riziká a je bez schopnosti korekcie, ohrozí vás. Nuž, tak.

 

Životná múdrosť…

Životná múdrosť nie je o múdrych citátoch, ktoré zdieľame. Ani o tituloch, ktorými sa ovešiame. Je o našej schopnosti dívať sa predvídavo, konať láskavo a vnímať citlivo.

Tak veľa by sme jej potrebovali v tejto situácii…

 

 

Elena 5.12.2020

 

K diskusii Liečiteľ duší – v analytickom odbornom článku by som ich popísala detailne,

v blogu sú takto aspoň pripomenuté – je zle i dobre, že Matovič prezidentku do spoluzodpovednosti postavil, aj sebectvo niektorých a nedomyslené premiérove kroky – veľké svadbovanie ani prevláčanie sa po zahraničných dovolenkách nemal povoliť. Aj že pravdu o prístrojoch povedať treba. 

Stačí pozorne čítať…

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985368x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie