Založ si blog

Kde bolo 3. – Tichá reč vecí. . .

Milujem tichú reč vecí.

Kráčajú s nami dňami.

Dýchajú na nás teplom domova.

Ofukujú naše rany – to sme my, nás predsa poznáš, sme tvoj dôverne známy svet – šepocú nám vo chvíľach, keď máme pocit že sa rúca svet.

Nie, nevyhodím ju, čo si – povedala som Petrovi, ktorý mi prerába byt, na jeho návrh, aby som vyhodila ten starý krám, lebo mu pri práci prekáža  a musí ho stále presúvať. Myslel tým policu, ktorá žila v tomto byte od začiatku. Usadená v kuchyni v rohu pri dverách, hrdo niesla hrnčeky, aj dve sošky husí a veľkú sošku anjela, kým ich deti nerozbili, aj dva nádherné porcelánové taniere zo svadobného servisu mojej starej mamy – v modrých odtieňoch, s obrázkom čerešní.

Zložila som ju zo steny len pri prerábke bytu – dám ju do WC, povedala som si, pretierajúc ju na bielo. Zaplnila ale priestor až k dverám, nie, naozaj tam nemohla ísť. Čo s ňou? Odovzdane čakala v chodbe. V oddelenej časti komory, ktorú som hrdo nazvala práčovňa, už nebolo po nastierkovaní stien miesto na 60 cm regál, ten skončí v pivnici. A tak prišiel jej čas.

Pozri, keď rozrežeš túto policu napoly, povedala som zamyslene, budú tam dve dvojpolice, jedna nad druhou, presne tie potrebné rozmery majú. Pod nimi bude kôš na špinavú bielizeň. A vedľa políc zboku  nad práčkou bude tá skrinka nad práčku. 

Tak aj je – polica žije spokojne ďalej. Rozložila sa popri odpadovej rúre, ktorú som pretrela lesklou bielou.

 

Nie je k dispozícii žiadny popis.

 

Bolo by mi smutno, keby som ju vyhodila, chýbala by mi. Fotka je moja, pravdaže.

Snažím sa veci, ktoré ma sprevádzajú, uchovať. A som naozaj rada, ak vďaka tvorivému nápadu nájdu svoj druhý život, uplatnia sa. Kedysi ľudia veci chránili a dedili z generácie na generáciu, napríklad stôl či skriňu si vážili ako rodinný odkaz. Dnes ich pokladajú za morálne opotrebované, vyhodia ich bez mihnutia oka, neuvažujúc o tom, koľko ľudskej práce je za nimi ukryté. Ani to, čo s nimi tie veci prežili.

Mám úctu k ľuďom, ktorí majú úctu k veciam. Dokážu načúvať ich tichému hlasu. Vdychujú im nový život. A potom načúvajú ich radostnú pieseň…

 

Elena

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935919x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie