Založ si blog

Ži a pamätaj 6. – Ten Putin si to vie zariadiť. . .

Zasnežená krajina sa v temnom ráne trblietala. Na strome pri ceste občas tiahlo zahúkala sova. V neďalekom lesíku čosi lomozilo – diviaky či srnky sú to, zauvažovala som. Vzduch bol teplý – a tak sneh pod nohami kašovito čvachtal. Tu u nás v horách je bielo, v meste zelenie trávička  a hojne kropí dážď.

Ach, ten Putin si to vie zariadiť, vzdychla som si, spomínajúc na správu denníka Pravda ako zima ostala v Rusku

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/573223-studeny-vzduch-zostal-v-rusku-nam-zostava-teplo-a-prehanky/

Najchladnejšie je v európskej časti Ruska, kde je mrazivo a teplota klesá v nočných hodinách až k – 22 °C a cez deň prevažne neprekračuje -5 °C. Kvôli mrazivému počasiu, ako to uvádzajú ruskí meteorológovia, zamŕzajú rieky a nádrže. Po minuloročnom nevšedne teplom počasí tu tak zažívajú pravú “ruskú zimu”

https://www.meteopress.sk/teplota-na-sibiri-poklesla-pod-50-c/

Dobre, dobre, nech nenasneží, ale aspoň nech neprší na dolniakoch, aby ľudí záplavy nepostihli v tomto čase, vyjednávala som v duchu prosebne.

 

Cesta k autobusovej zastávke bola rozprávková. Anjel pôsobil anjelsky krásne.

Na obrázku môže byť: noc a outdoor  Na obrázku môže byť: noc a outdoor

Čakajúc na autobus som uvažovala o tom, ako málo ľudského dobra stačí, aby svet skrásnel. Túto nádheru vybudovala protialkoholická liečebňa – a autor nápadu si zaslúži úprimné poďakovanie nás všetkých. Mám moc rada tú ich farebnú fontánku, ktorá v lete hráva dúhovými farbami, no tento jej zimnospánkový prerod sa mi páči rovnako.

Tento závan krehkej krásy sčarovnie svet v úvode dňa, ktorý začína. Cesta do práce je chvíľou uvažovania o kadečom v temne rána. Nuž, meditovať sa dá kadejako, aj pri ceste busom. Pravdu povediac, mám teraz vlastný autobus – chodím ním v skorom ráne ako jediná, okrem šoféra, pravdaže. Cestou do mesta si vďačne prezerám i malé svetielka v oknách domov, každé z nich prežiari temnotu o kvapku viac. Mám ich rada pre tú symboliku snažiť sa skrášliť svet, priniesť trochu svetla. A cením si jednoduchosť a prostotu, takže príšernosti v štýle „vidno ma aj z vesmíru“ netúžim vidieť. Je to tak i v živote, že nie krikľavé a nápadné svetlá sú tie najcennejšie, zo všetkého najviac je maličký plamienok v tme.

Vianoce skončili, no niektoré svetielka pretrvajú i po Troch kráľoch, a postupne sa budú z osvetielkovaných stromov a okien domov vytrácať, tie posledné odídu  oddychovať do budúcich Vianoc až s príchodom jari.

 

Svetielko v nás by však malo svietiť celoročne…

 

 

 

Elena

 

K diskusii: Nuž, vieš, vychádzam z článkov v linku, nebola som tam…

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987453x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie