Založ si blog

Aerian 8. – Tornáda. . .

Mŕtvi i kopy ranených, obrovské škody – to je výsledok tornáda a supercelly v Českej republike. Koľko škôd ešte počasie v tomto roku napácha? Dokedy sa budeme zmenám počasia len hlúpo prizerať?

Úprimne súcitím s tými, ktorých postihli prudké búrky a tornáda v tomto týždni v Česku i v Poľsku. Veľmi ma potešilo, že aj mnoho iných ľudí reaguje podobne – že ľudia napriek tejto hroznej dobe úplne nezľahostajneli voči iným a že mnohí majú v sebe ľudskosť a morálne hodnoty.

Zalomcovala nami tá životná skúsenosť – a kadečo nás učí.

Možno o cennosti života, jeho pominuteľnosti a jeho krehkosti.

Možno o pravých hodnotách, lebo všetky hmotné veci sa dajú stratiť či nahradiť, nemali by sme na nich lipnúť.

Možno o schopnosti vidieť iných, o spolupatričnosti a dôležitosti dobra v nás.

Možno i o odvahe nemlčať, a postaviť sa darebáčinám.

Možno o tom, že utrpenie prichádza často náhle, a že sa týka každého z nás.

A možno je i celý rad iných vecí, ktoré máme uvidieť a pochopiť…

 

Prvotný šok u ľudí, ktorí tornádo prežili, vystriedali akútne pocity

  • u niektorých zúfalstvo – dojal ma pán, ktorý v správach hovoril, že radšej mal v tých troskách zahynúť,
  • u iných nádej – úžasná bola 84-ročná pani, ktorá pred časom o syna prišla a teraz vozila trosky na fúriku, aby si po tornáde dala domov dokopy, odolnosť a nezdolnosť je v ťažkých časoch veľmi cennou vlastnosťou.

Do postihnutej oblasti na Morave už smerovala pomoc. Nielen peňažnú pomoc poslali ľudia okamžite, ale i prišli i ako dobrovoľníci pomáhať. A celý deň pršali aj facebookom kvapky ľudskosti v ponukách, že pošlú materiál ku oprave elektriky, zoberú deti k sebe ako na letný tábor, aby rodičia nerušene opravovali ich domov, aj celý rad ďalších.

A ja som si hovorila, že predsa na svete existujú aj dobrí a čestní ľudia – mám teraz potrebu sa v tom opakovane uisťovať.

 

Ale len súcitiť a pomáhať naprávať škody nestačí.

Ak toto tornádo v Česku bolo zatiaľ najsilnejšie, ako uvádza článok v linku

https://www.ifunny.eu/v-cesku-se-prohnalo-pravdepodobne-nejsilnejsi-tornado-v-modernich-dejinach-ztraty-na-zivotech-a-obrovske-skody/?utm_source=s&utm_medium=s&utm_campaign=s&utm_content=czinfo1.eu

znamená to jediné – že tornáda v našich končinách silnejú. A že môžu mať čoraz viac obetí, spôsobiť čoraz viac škôd.

Klíma sa mení – a my všetci konečne musíme začať niečo robiť s našou spotrebou, znečisťovaním prostredia a sebeckým prístupom ku pohodliu v doprave, a čo ja viem čím všetkým (možno i s tým Haarpom a jeho tvorcami, ktovie), aby sa zmena klímy ešte z posledných síl nejako zastavila.

Ak by to naozaj zavinil človek, mal by byť verejne popravený – nielen majiteľ a prevádzkovateľ, ale i tvorca takej obludnosti, jej vynálezca. Článok v linku uvádza záznam z imeteo.sk

https://aeronet.cz/news/video-stala-se-ceska-republika-v-oblasti-brna-svedkem-nepovedene-aplikace-radiofrekvencni-modifikace-pocasi-za-pomoci-satelitu-na-stacionarni-draze-objednavka-na-vice-deste-skoncila-vznikem-tornada/?fbclid=IwAR2Fv-1AKSYpTX6IfKIOQPczgr5U2mri1g9m4egvt3rgLAJNkHcO5Uh9MPg

a aj tu

https://rumble.com/vj0o4t-torndo-v-r-na-hodonnsku-v…

Ja oblaky mám rada, no tieto sú skutočne zvláštne.

Myslím, že je potrebné venovať pozornosť tejto veci. Je potrebné o tom všetkom otvorene hovoriť. A je potrebné – ak sa potvrdí umelý zásah – zomknúť medzinárodné spoločenstvo a vinníkov zásadne potrestať.

 

Opatrenia sa v čase odsúvajú – namiesto rázneho „tu a teraz“ kroku. A to nie je dobré. Lebo je síce pravda, že tornáda sú aj v Amerike, ale ľudia v USA sú na ne úplne inak pripravení.

Nejde o predpovedací systém, ten dokáže reagovať až krátko pred vypuknutím tornáda aj u nich. Údajne cca štvrť hodiny dopredu ho vedia vedci označiť. Dôležité je však, že tam ľudia majú úkryty povinne budované pod domom či pri dome s povinnou výbavou vody a potravín, majú sa kam ukryť.

U nás ľudia šancu v tomto smere nemajú – kto má pod barákom úkryt? Minimum zbohatlíkov možno, bežní ľudia si žiadne kryty nebudovali. A ani nevybudujú, možno by sa to dalo nariadiť aspoň pri novobudovaných stavbách – ale čo tí ľudia v starých domoch a v bytovkách, s chatrnými strechami často, s končiacou životnosťou, často bez poistenia svojho obydlia, lebo naň niet u ľudí, ktorí žijú od výplaty ku výplate, či od dôchodku ku dôchodku?! Ako sa tí ľudia budú chrániť pred tornádom vo svojich domovoch?

Kopem za tých obyčajných ľudí. Vláda by mala tieto veci riešiť, dať nepracujúcim prácu, pracujúcim dôstojnú mzdu a následný dôstojný dôchodok. Dôstojné životné podmienky. A nie ustavične znižovať náklady zbohatlíkom a rozmnožovať ich bohatstvo, vynakladať na zbrojenie a posielať hromady našich peňazí rozvojovým krajinám, kde sa tým len podporujú ich nekonečné vojenské konflikty.

 

Zomrelo päť ľudí, viem, i budúca mama s dieťaťom – a stovky ranených sú. No ja i o zvieratách uvažujem – koľko z nich malo šancu prežiť to peklo vonku? A koľko z nich i tieto suché horúčavy u nás neprežije?

Je konečne potrebné začať skutočne chrániť život na tejto Zemi vo všetkých jeho podobách…

 

Elena

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8999286x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie