Založ si blog

Za pravdu 2. – Smutná vizitka odbornosti Trnavskej univerzity. . .

Epidemiológ a profesor – tak sa otituloval pán, ktorý učí na Trnavskej univerzite a ako uvádza – volá sa Martin Rusnák.

https://www.truni.sk/news/som-covid-19-ockovany-ucitel-zdravotnik

A tak sa na to všetko pozrime pozorne a kriticky.

 

To by bolo v pohode, že je zdravotník a profesor, pravdaže, keby na stránku školy – t. j. svojho pracoviska  – nevykvačil článok s jeho osobnými názormi. A  univerzita sa skryla za vyhlásenie, že vraj sa jeho názor nemusí zhodovať s oficiálnym stanoviskom školy.

No pekne, univerzita – na oficiálnej stránke školy by malo byť oficiálne stanovisko školy. Svoje súkromné názory nech si pán profesor kvačká na svoj súkromný facebook.

 

Mimochodom, nielen to je smutná vizitka univerzity, že to tam vyvesili a tvária sa, že keď hlavu strčia do piesku, bude to v poriadku. Ale i samotný fakt, že pán profesor tam prezentuje názor s výzvou na očkovanie ľudí.

Preboha – zdravotník by mal vedieť  aký je rozdiel medzi očkovaním a klinickou testovacou štúdiou, založenou na prísnej dobrovoľnosti respondentov už od čias Norimberského protokolu. Ak zdravotník vykladá nepresne tento fakt, nesvedčí to o jeho odbornosti – a je mi to ľúto, univerzita, ak ho to necháte prezentovať verejne na svojej oficiálnej stránke, potom ani o odbornosti samotnej inštitúcie.

 

Neuvedomujú si pracoviská, akú vizitku zanechávajú za sebou niektorými počinmi zjavne. Nie, nie je to bohvieaká vizitka.

Ani z hľadiska odbornosti, ani z hľadiska etiky.

 

A keď už sme pri tej etike, dostala som odpoveď zo SAV. Tak sa s vami podelím, aby ste si to tiež mohli pozrieť:

všetky naše sekvencie sú posielané do databázy GISAID, kde sa dajú nájsť, ale treba sa zaregistrovať (linka: https://www.gisaid.org/). Sekvencie sú značené hCoV-19/Slovakia/UKBA – číslo vzorky/rok.

No super – a tak ja cez víkend budem spisovať článok pre ten medzinárodný odborný časopis, ktorý uverejnil štúdiu o slovenskom testovaní, o etike vedeckého výskumu na Slovensku a pouvádzam všetky fakty – o existenčnej hrozbe a testovaní ľudí pod nátlakom, lebo to pokladám za neetické, aby týmto spôsobom získavané údaje niekto prezentoval odborne vedecky.

To akoby vedec bral údaje z koncentráku, však on osobne tie obete netýra…

Jednoducho chcem rozpútať  veľkú a otvorenú diskusiu o tom, čo je a čo nie je etické v odbornom svete. A myslím, že i vyššie spomenutý pán profesor a jeho súkromné vyjadrenie na oficiálnej stránke univerzity tam nájdu svoje miesto v tom článku.

Je potrebné začať otvorene hovoriť o etike a neetike v odbornom svete. Tam by mala mať miesto korektnosť, humanizmus, a rešpektovanie Norimberského kódexu.

 

Elena

 

P. S.: Odborník zákonite musí byť etický. Ak nie je, nie je ani odborníkom…

 

K diskusii:

anysta – nuž, veru, som tá beštia, ktorá „neeticky“ zverejní úspech slovenskej štúdie a jej pozadie v medzinárodnom časopise, ak budú mať odvahu to uverejniť.

Lebo síce sa hovorí, že špinavú bielizeň treba prať doma, ale MY TU UŽ DÁVNO NIE SME DOMA. Sme ponižovaní, zastrašovaní a ohrozovaní kvôli tomu, že sa snažíme chrániť svoje ľudské práva a nechceme sa zapojiť do testovacej štúdie, ktorá v zmysle medzinárodnej legislatívy MUSÍ BYŤ DOBROVOĽNÁ. Je najvyšší čas hovoriť o etike na medzinárodnej odbornej úrovni.

 

tiskarienka – nuž, ak univerzita túži po takejto reklame…  A to viete, že napíšem – je to hanba, lenže nie moja. Vlastne je to veľmi, veľmi škaredý príbeh o existenčných hrozbách voči  národu,  opakovane, v stave núdze. A o etike pána experta, ktorý využil tie údaje, aj financie zhrabol „za štúdiu“. Je skrátka najvyšší čas hovoriť o neetike postupu.  Chcelo sa Slovensko zviditeľniť, nuž, ale mohlo sa aj inak…

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8937007x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie