Založ si blog

Za pravdu 2. – Smutná vizitka odbornosti Trnavskej univerzity. . .

Epidemiológ a profesor – tak sa otituloval pán, ktorý učí na Trnavskej univerzite a ako uvádza – volá sa Martin Rusnák.

https://www.truni.sk/news/som-covid-19-ockovany-ucitel-zdravotnik

A tak sa na to všetko pozrime pozorne a kriticky.

 

To by bolo v pohode, že je zdravotník a profesor, pravdaže, keby na stránku školy – t. j. svojho pracoviska  – nevykvačil článok s jeho osobnými názormi. A  univerzita sa skryla za vyhlásenie, že vraj sa jeho názor nemusí zhodovať s oficiálnym stanoviskom školy.

No pekne, univerzita – na oficiálnej stránke školy by malo byť oficiálne stanovisko školy. Svoje súkromné názory nech si pán profesor kvačká na svoj súkromný facebook.

 

Mimochodom, nielen to je smutná vizitka univerzity, že to tam vyvesili a tvária sa, že keď hlavu strčia do piesku, bude to v poriadku. Ale i samotný fakt, že pán profesor tam prezentuje názor s výzvou na očkovanie ľudí.

Preboha – zdravotník by mal vedieť  aký je rozdiel medzi očkovaním a klinickou testovacou štúdiou, založenou na prísnej dobrovoľnosti respondentov už od čias Norimberského protokolu. Ak zdravotník vykladá nepresne tento fakt, nesvedčí to o jeho odbornosti – a je mi to ľúto, univerzita, ak ho to necháte prezentovať verejne na svojej oficiálnej stránke, potom ani o odbornosti samotnej inštitúcie.

 

Neuvedomujú si pracoviská, akú vizitku zanechávajú za sebou niektorými počinmi zjavne. Nie, nie je to bohvieaká vizitka.

Ani z hľadiska odbornosti, ani z hľadiska etiky.

 

A keď už sme pri tej etike, dostala som odpoveď zo SAV. Tak sa s vami podelím, aby ste si to tiež mohli pozrieť:

všetky naše sekvencie sú posielané do databázy GISAID, kde sa dajú nájsť, ale treba sa zaregistrovať (linka: https://www.gisaid.org/). Sekvencie sú značené hCoV-19/Slovakia/UKBA – číslo vzorky/rok.

No super – a tak ja cez víkend budem spisovať článok pre ten medzinárodný odborný časopis, ktorý uverejnil štúdiu o slovenskom testovaní, o etike vedeckého výskumu na Slovensku a pouvádzam všetky fakty – o existenčnej hrozbe a testovaní ľudí pod nátlakom, lebo to pokladám za neetické, aby týmto spôsobom získavané údaje niekto prezentoval odborne vedecky.

To akoby vedec bral údaje z koncentráku, však on osobne tie obete netýra…

Jednoducho chcem rozpútať  veľkú a otvorenú diskusiu o tom, čo je a čo nie je etické v odbornom svete. A myslím, že i vyššie spomenutý pán profesor a jeho súkromné vyjadrenie na oficiálnej stránke univerzity tam nájdu svoje miesto v tom článku.

Je potrebné začať otvorene hovoriť o etike a neetike v odbornom svete. Tam by mala mať miesto korektnosť, humanizmus, a rešpektovanie Norimberského kódexu.

 

Elena

 

P. S.: Odborník zákonite musí byť etický. Ak nie je, nie je ani odborníkom…

 

K diskusii:

anysta – nuž, veru, som tá beštia, ktorá „neeticky“ zverejní úspech slovenskej štúdie a jej pozadie v medzinárodnom časopise, ak budú mať odvahu to uverejniť.

Lebo síce sa hovorí, že špinavú bielizeň treba prať doma, ale MY TU UŽ DÁVNO NIE SME DOMA. Sme ponižovaní, zastrašovaní a ohrozovaní kvôli tomu, že sa snažíme chrániť svoje ľudské práva a nechceme sa zapojiť do testovacej štúdie, ktorá v zmysle medzinárodnej legislatívy MUSÍ BYŤ DOBROVOĽNÁ. Je najvyšší čas hovoriť o etike na medzinárodnej odbornej úrovni.

 

tiskarienka – nuž, ak univerzita túži po takejto reklame…  A to viete, že napíšem – je to hanba, lenže nie moja. Vlastne je to veľmi, veľmi škaredý príbeh o existenčných hrozbách voči  národu,  opakovane, v stave núdze. A o etike pána experta, ktorý využil tie údaje, aj financie zhrabol „za štúdiu“. Je skrátka najvyšší čas hovoriť o neetike postupu.  Chcelo sa Slovensko zviditeľniť, nuž, ale mohlo sa aj inak…

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301561x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív