Založ si blog

Iba ja 3. – Vykroč. . .

Husté šedé oblaky leteli nízko a rýchlo. Kde – tu sa pretrhli a pomedzi ne žiarili kúsky belasej oblohy.

Doumývala som práve schody v bytovke, krátko pred siedmou večer bolo a snažila som sa zachytiť ten pocit, ktorý mi mraky symbolizovali.

 

Bilancovala som deň – iskričky pohody sa mi v spomienkach vynárali. Toto pokladám za fajn vec, večer si uzavrieť v myšlienkách deň s dobrým a krásnym, čo mi priniesol – hoci bilancujem takto deň len sem-tam.

Ráno budem v predsieni lepiť ten polystyrénový pás pod strop, a založím LED pásik – vzdychla som si natešene. Nádej, tie oblaky symbolizovali nádej – preblesklo mi náhle. Život prináša i ťažkosti, sú ako tie rýchlo letiace temné mraky,no nad nimi je to, čo dáva nášmu životu zmysel. Sem-tam sa mrak roztrhne a presvitá práve tá belasá obloha, vieme že tam stále je…

Ach, ach, zasyčal Zámer sveta, to pre tú belasú nádej oblohy si doteraz neprečítala tú knihu? Už tri týždne ťa čaká, spomínaš?

Veď ju mám pri hlave v posteli. Som ale unavená, stierkovala a maľovala som, a zakladala gumolit v chodbe predsa – kývla som plecom – a uvažujem popri tom stále, veď vieš.

Neveríš  ani mne, skonštatoval, strach Ti bráni i dýchať. Pozri si aspoň toho Villolda.

 

No hej, zvláštna koincidencia – o tom bezplatnom Villoldovom seminári som vám i v blogu písala

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/08/11/za-9/

Aj som ho absolvovala – ibaže potom mi napísali, že vôbec nechápu ako sa im zamenili nahrávky a šiel mi ich seminár Odvážne srdce. Ja som porozumela synchronicite, keďže som si tú nahrávku vypočula. Lebo vo mne uzavrela a zahojila jednu ranu.

Ak čelíme ťažkej strate, tak stojíme akoby v dvoch svetoch – na jednej strane nás tá udalosť vedie ku zmene a posúvame sa ňou ďalej a za to cítime vďaku. Na druhej strane je tam obrovská bolesť zo straty – a to vytvára rozpor v našom vnímaní celej tej udalosti.

Ja som to prežívala vo vzťahu ku smrti môjho syna – lebo si uvedomujem zmenu, ku ktorej som dokráčala na svojej ceste, no cítim hlboký smútok v srdci pre jeho smrť a moc mi chýba. Villoldo v tom seminári hovoril o tomto rozpore a jeho prirodzenosti. Uvažovala som o všeľudskosti takej skúsenosti ako je strata a aj o polarite zármutok a vďačnosť, ktoré v rôznych situáciách zdieľame spoločne. Aká je zložitá cesta, kým ich zažívanie spoločne dokážeme prijať. Ja som sa dlho trápila a obviňovala po jednom „duchovnom sedení“ s informáciou, že to som si predsa dobrovoľne zvolila ako skúšku pred narodením – predsa takú životnú skúšku by som si nevybrala. Nie že by to bola scestná informácia, čítala som o tom kdekade potom. No zakaždým, keď som o tom uvažovala, som si v duchu rezala žily, ničilo ma to. Vrátila som sa k tomu teraz, lebo dôveru k Zámeru sveta cítim a tak som ochotná urobiť ďalší krok teraz.

 

Potom i seminár o energetickej medicíne mi poslali – a už len dnes si ho môžem pozrieť. A tak som nahrávku počúvala v noci a kdesi v polovici som pri nej zaspala. Vratila som sa k nej opäť ráno. Hovorí v nej Villoldo o šamanoch ako o technikoch posvätného, pretože rozumejú fungovaniu neba a Zeme. O farmagedone, záplave liekov na ničenie, rezanie a pálenie chorôb. A o šamanskom pohľade na zdravie a liečbu. Moc sa mi páči Villoldov obrazný a názorný štýl vysvetľovania – presne to mi vyhovuje najviac. Cvičenie seminára mi ukázalo bloky – presne tak a presne tam, ako to povedal Zámer sveta. Po tvári mi tiekli slzy. Zámer sveta ma tíško objal, lebo na objatie ako dotykový typ reagujem oveľa lepšie ako na poúčanie. Postav sa tvárou v tvár svojmu strachu, povedal tíško.

Villoldo hovoril o dôležitosti pohrebných rituálov – a to i rituálov pohrebu svojho starého ja po niektorých udalostiach v našom živote. O dôležitosti pochovať ho namiesto jeho lepenia a pretvárania. Ľudia sa menia, prenikol mnou v tej chvíli hlboký pocit istoty. Niektorí, niekedy, dodala som, ak chcú.

Nemusíš sa báť minulosti, zašepkal Zámer sveta –  dôležité je, kam sa človek díva…

Poď – na môj facebook ma nasmeroval. Mám tam už dlho báseň, starú indiánsku múdrosť skladajúcu, prevzatú zo stránky Šamanizmus a zrazu som ňou šla ako chodníkom s hlbším porozumením.

Nezajímá mě, z čeho žiješ.
Chci vědět, po čem toužíš,
a zda máš odvahu setkat se s touhou svého srdce.
Nezajímá mě tvůj věk.
Chci vědět, jestli bys riskoval,
aby se na tebe dívali jako na hlupáka kvůli tvé lásce,
snu, nebo kvůli dobrodružstvím, aby si opravdu žil.
Nezajímá mě, jaké tvé planety stojí spolu s Měsícem.
Chci vědět, jestli ses dotkl středu svého smutku,
zda v tobě zanechala v životě rány zrada,
a zda ses už kvůli strachu z dalších bolestí stáhl.
Chci vědět, jestli by si uměl žít s bolestí, s mou či s tvou.
Jestli umíš divoce tančit a nechat, aby tě extáze naplnila
až po konec tvého prstu bez toho,
aby si mávl opatrnosti, nebo tomu, abychom byli realisté,
nebo abychom pamatovali na hranice lidského bytí.
Nezajímá mě, jestli příběh, který mi povídáš je pravdivý.
Chci vědět, jestli dokážeš někoho zklamat,
abys byl pravdivý k sobě samému,
a jestli umíš snést obvinění ze zrady proto,
aby si nezradil svou vlastní duši.
Chci vědět, jestli vidíš to krásné i tehdy,
když to není krásné každý den,
a že život pochází z Boží přítomnosti.
Chci vědět, jestli dokážeš žít s neúspěchem,
s mým nebo s tvým a přece se zastavit na břehu jezera
a zakřičet stříbrnému měsíci: „ANO!“
Nezajímá mě, kde žiješ a kolik vyděláváš.
Chci vědět, jestli dokážeš vstát po noci plné smutku a pochybností,
unavený a s kostmi rozbitými se postarat o děti ?
Nezajímá mě kdo jsi a jak ses sem dostal.
Chci vědět, jestli stojíš se mnou uprostřed ohně bez toho, abys ses vylekal.
Nezajímá mě kde, co a s kým ses učil.
Chci vědět, co tě podrží zevnitř,
když už se všechno ostatní zřítilo.
Chci vědět, jestli dokážeš být sám se sebou
a zda jsi opravdu rád sám se sebou v prázdných chvílích.
(indiánska báseň…)

 

Áno, tak, prisvedčila som ticho Zámeru sveta.

No tak, prečítaj si už tú knihu konečne – zašepkal…

Prikývla som.

 

Elena

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004380x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie