Založ si blog

Dragon of Air 5. – Taký škaredý afgánsky príbeh. . .

Ak ste ešte váhali, či nie je konšpiráciou špekulovanie o zámere USA pri tom odchode z Afganistanu,

tak o nekonšpiračnom fakte vás uistí článok v linku, ktorý hovorí o vodcovi Talibanu

https://www.cas.sk/clanok/2577425/spoluzakladatel-talibanu-baradar-bude-novym-vodcom-krajiny-do-afganistanu-sa-vratil-masiar/

Bojovali pomocou nastražených mín a nanajvýš prepadávali malé jednotky vládnych alebo západných vojakov. V roku 2010 ho s pomocou CIA chytili v Pakistane a posadili do basy. V roku 2018 ho však na žiadosť americkej vlády prepustili, aby s ním mohli viesť mierové rokovania. Dohodu dosiahnutú vlani vo februári však Baradar roztrhal ako zdrap papiera a obsadil celý Afganistan – okrem jedného miesta.

 

Takže zopakujme si fakty – CIA  vodcu Talibanu krvopotne chytila. Udialo sa to v rámci tajnej operácie spoluprácou  s pakistanskou rozviedkou ISI. Nezávidím im, určite to stálo nemálo peňazí, ktovie koľko životov, rozhodne to nebola ľahká akcia. Je to človek, u ktorého ťažko čakať nejaké morálne zábrany či útlocitnosť (prezývku „mäsiar z Kábulu“ Mullah Abdul Ghani Baradar získal tým, že na začiatku deväťdesiatych rokov strieľal na afganské hlavné mesto raketami).

V roku 2018 sa však zrazu postoj Washingtonu zmenil a afganský vyslanec Donalda Trumpa Zalmay Khalilzad požiadal Pakistan o prepustenie Baradara, aby mohol viesť rokovania v Katare na základe presvedčenia, že sa uspokojí s dohodou o rozdelení moci. Baradar vo februári 2020 podpísal s USA dohodu z Dauhy, v ktorej Trumpova administratíva oslavovala prelom k mieru, ale ktorá sa teraz javí len ako počiatočný príspevok k celkovému víťazstvu Talibanu. Po dohode USA a Talibanu o nebojovaní medzi sebou mali nasledovať rozhovory o zdieľaní moci medzi Talibanom a kábulskou vládou Ašraf Ghaní. Tieto rozhovory narazili na malý pokrok v smere spolupráce a teraz je zrejmé, že Baradar a Taliban hrali o čas, čakali na odchod Američanov a pripravovali záverečnú ofenzívu.

Položme si otázku –  kto a prečo realizoval takýto nerealistický – až mytologický – nápad pustiť Baradara? Sú Američania skutočne takí tupí, že verili v dohodu? A nebodaj v idylické spoluvládnutie? Bolo to reálne asi tak ako objavenie sa jednorožca na levočskej púti.

Nemali ho vo väzbe týždeň, ale roky – takže jeho psychologický profil im mal byť zrejmý, aj jeho možné kroky sa na základe neho dali predvídať. Koniec – koncov v úvode očakávali od neho prezradenie úkrytu duchovného vodcu Talibanu, jednookého mullu Omara, takže zrejme nebrali ohľad na obamovský zákaz tvrdých výsluchov  (spomínate si na tie časy –  i k nám nejakých tých guantanámskych väzňov podivných – údajne nevinných – privliekli zopár?!)

https://www.nytimes.com/2009/01/23/us/politics/23obama.html

Nemôžem preto tvrdiť, že aplikovali známy a osvedčený waterboarding Američanov, o Pakistane je však už dlho známe, že väzňov podrobuje brutálnym výsluchom, ku ich bežným metódam patrí týranie a mučenie. Ľudskoprávne skupiny vtedy dokonca vyjadrili obavy z možného zlého zaobchádzania s Baradarom. 

 

Prinajmenšom od roku 2018 (a možno i skôr) s Baradarom vyjednávali, takže dlhodobo pripravovali odchod a kupčili s ním.

Čo im za ten odchod Taliban dal?

Taliban sa vďaka USA stal najsilnejšou a najlepšie vyzbrojenou teroristickou organizáciou, ako to tvrdí i článok v linku

https://www1.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/talibanu-je-najsilnejsia-teroristicka-skupina-vojaci-usa-im-krajine-nechali-nove-hracky

Zatiaľ čo má celý svet pred Talibanom, po zuby ozbrojeným, strach, analytik Jack Watling z Kráľovského inštitútu obranných a bezpečnostných štúdií sa na vec pozerá s nadhľadom. 

Ja jeho naivitu nezdieľam. Skutočne niekto z vás verí tomu, že USA tam nechali tie zbrane a výzbroj za miliardy nedopatrením a v náhlivosti? Mesiace, ak nie roky, im musí byť jasné, že zo spolupráce nič nebude.

 

A ešte jeden hodne výpovedný citát, tiež z toho horeuvedeného článku

Hnutie zatiaľ postupne ukazuje, ako chce riadiť štát. Hovorca Talibanu na tlačovej konferencii vyhlásil, že budú rešpektovať nezávislosť médií – len ich nesmú kritizovať. Zároveň uistil, že práva žien budú rešpektované – ale v rámci islamských zákonov.

Objavujú sa správy a videá – napríklad o poprave policajného šéfa, či o tom, že odboj proti Talibanu v niektorých provinciách  – spomína sa napríklad Bahgán a Panshjir – neskončil. Zastrašovanie, bitky, pomsta, popravy – tak si Taliban predstavuje vládnutie?

 

Som proti tomu, aby sme posielali Afganistanu akúkoľvek ďalšiu pomoc. To by sme pomáhali vrahom a hrdlorezom

https://nypost.com/2021/08/18/baradar-the-butcher-gets-welcome-home-from-taliban-in-afghanistan/

 

Elena

 

P. S.:

Vraj Taliban neovláda tie zbrane mnohé a bude ich predávať na čiernom trhu. Nekúpime od nich niečo so zľavou, keď už Naď chce tak veľmi vyzbrojovať našu armádu?

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984628x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie