Založ si blog

IBA JA 4. – More bublín ľahko a rýchlo. . .

Hračka chŕliaca kopy bublín v reklame na facebooku ma včera v skorom ráne zaujala. Nie že by som si ju chcela kúpiť – niečo mi na nej prekážalo podvedome – a tak ma ku uvažovaniu postrčila. Hej, ďalšie moje pocity nesúladu.

Mám rada bublifuky. Veľmi dlho som po smrti môjho syna bublifuk nosila všade so sebou v kabelke, a bublinky som vyfukovala, keď som s ním chcela viesť tichý dialóg. Kráčajúc popri zaprášenej ulici mesta, plnej áut – priesvitne dúhové bublinky tam pôsobili až neskutočne krehko, rozprávkovo. Na balkóne nášho bytu som ich dávala do náručia vetru, a ten ich odnášal k nebu. Nežné bublinky, žiariace v lúčoch slnka…

 

Ach, to more bublín – radšej si budem vyfukovať obyčajný bublifuk, sledovať jedinú bublinku letiacu vzduchom.

Pochopila som dnes konečne ten môj pocit nesúladu s bublinkovou hračkou, moderným bublifukom – nevzácnosť –   stráca sa jedinečnosť. Áno, pre mňa je jedinečnosť dôležitá. Nechcem byť iba jedna z mnohých, ani nahraditeľná a vymeniteľná. Tým „priveľa bublín“ sa vytráca krása jedinej bubliny, ktorú sledujeme s úžasom.

 

Nevzácnosť – to je fenomén, ktorý v našich životoch robí hodne šarapaty.

Striedanie vládcov devastuje hodnotu vládnutia a vedenia krajiny. Nie je krajina vzácnejšia pre jedného celoživotného vládcu, ako pre tých, ktorí sú pri koryte najviac štyri roky?

Putovanie z práce do práce narušuje úctu voči ľudí voči práci i práce voči ľuďom. Učeň všetkého, majster ničoho – na jednej strane. Na druhej strane zamestnávateľ s postojom – však nech ide, príde druhý. Oceňujeme, že ak sme v nejakej práci celoživotne a na jednom mieste, vrastie nám podkožu, neodflakujeme ju a stávame sa uznávanými v tej oblasti?

Vzťahová aj sexuálna bezzábranovosť devastujú hodnotu lásky, partnerstva i rodiny.  Ako nájsť toho, kto ma vidí ako jedinú, keď radodajných i zúfalo loviacich sú kopy?

Možno pre túto nepripútanosť ako hodnotový fenomén si nerozumiem s dnešným svetom. Je taký kvantitatívny, ľahko nahraditeľný, „na jedno použitie“. Jednorazové misky a príbory, kamarátky s výhodami, socsieťové konverzácie namiesto blízkosti.

 

Iba zopár bublín. Iba zopár fb priateľov. Môj svet je o pripútanosti a nenahraditeľnosti…

 

Elena

 

P.S.:

A prezradím vám niečo o vzácnosti…

Pre mňa sú agáty výnimočné, kto by to vedel lepšie ako Zámer sveta? A tak ma čakal na strome plnom už suchých plodov jediný, maginhradský agátový kvet…

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8974295x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie