Založ si blog

Hanba 8. – Taká kopa hanby. . .

Je to skrátka hanba pre nás – táto vláda. Uvedomujem si to deň za dňom na toľkých detailoch – a skutočne čoraz menej úcty mám voči tým, ktorí ich zvolili. Lebo nám  spôsobili svojou hlúposťou problémy tí jej voliči.

 

Vláda by sa mala hanbiť, že zamestnancov okráda sprostým spôsobom.

Pozrime sa len na príspevok na stravovanie. Nezvyšovanie základnej ceny stravného lístka napriek rastu cien vstupov a stravy, pretráva už z minulého roka – a vláda v tom hodlá zrejme pokračovať. Najnovšie pridali aj zdanenie sumy gastrolístka nad základnú hodnotu, takže z každého lístka zaplatí zamestnanec navyše po novom poplatok. Zato bankám a a veľkokapitálu zaistila táto vláda blahobyt – skutočne by boli banky bez zrušenia bankového odvodu u nás skrachovali? Podľa tých ich ziskov sotva….

Chcú ubrať i z tých žobráckych dôchodkov budúcim dôchodcom – a veru nemálo, vraj každý mesiac až 5% z toho, čo by nám v dôchodku patrilo, lebo na to pracujeme teraz. Ak sa nemýlim, tak zamestnanec poctivo pracujúci  po celý čas vyrobí na solidárny dôchodkový systém toľko, že by z neho mohol čerpať do 140 rokov života. Pritom práve zamestnanec odvádza dane a odvody z každého zarobeného centu – napríklad na rozdiel od podaktorých podnikateľov, ktorí šikovným účtovníctvom získavajú.

Aj životná úroveň zamestnancov u nás je v porovnaní s europskym priemerom naozaj hanebná. Ako uvádza článok v linku https://spravy.rtvs.sk/2021/10/odborari-protestovali-pred-uradom-vlady-pozaduju-vyssie-platy/?fbclid=IwAR1iMeqc4MeWNDSCIzhlY8lxp2XO1cd42QeOFebTmUFgJMkAHsfjvkAaido

Kým európsky platový priemer sa pohybuje na úrovni asi 2 990 eur mesačne v hrubom, ten slovenský v hodnote 1 133 eur podľa nich výrazne zaostáva.

Čoraz menej sa mi páči tento solidárny systém, pretože v ňom tí poctivo pracujúci a platiaci zamestnaní ľudia iba doplácajú. Výhodný je pre špekulantov, lumpov a povaľačov.

 

Neúctu tejto vlády voči ľuďom, za ktorú by sa mala hanbiť, vidno aj v tom, že kým súkromní zamestnávatelia zvyšujú zamestnancom platy aspoň o čosi, štát sa svojim zamestnancom zvyšovať nič nechystá. Hoci práve štát ako zamestnávateľ by mal ísť príkladom súkromníkom v dobrom správaní voči zamestnancom, lebo práve on ich správanie voči zamestnancom riadi a kontroluje.

No okrem zdravotníkov, ktorí majú platový automat na každoročné zvyšovanie, sa táto vláda nijako o aspoň uchovanie životnej úrovne zamestnancov štátnych a verejnozáujmových nestará. Veď aj načo? Na ministerstvách sedia mladí ľudia, ktorí majú platy hodnoteniami a odmenami navýšené na niekoľkonásobne vyššie ako v danom rezorte prislúchajúce tabuľkové platy – a ich úcta k ľuďom je nulová. Vidíme to z toho, ako podaktorí povykujú po médiách o dezolátoch a podobne.

A nemýľte sa – ani prezidentka nemá lepší zrak, čo sa týka pre štát pracujúcich ľudí. Vyhlásila v článku v linku https://www.startitup.sk/az-350-tisic-slovakov-nema-peniaze-na-kurenie-vravi-zuzana-caputova-bojuje-za-vyssie-prispevky/

„Takisto aj nárast cien energií by v priebehu roka mal byť zastavený a mal by sa dostať do hodnôt predtým. Zároveň dobrou správou je, že sa očakáva zvyšovanie miest, ten odhad v priemere na zvyšovanie miest v priebehu budúceho roka je niekde na hranici 5,5 % .

Bežní zamestnanci štátu, ktorým štát nič neplánuje zvýšiť a kompenzovať tieto nárasty, sú zjavne mimo centra jej záujmu. Vládou plánované nezvyšovanie platov štátnych zamestnancov a zamestnancov vo verejnom záujme ani v budúcom roku – čo je v tejto situácii zvyšovanie cien všetkého dvojnásobne alarmujúce – už druhý rok prezidentka prechádza spokojným mlčaním…

Prezident nemá byť len figúrkou, ktorá sa pekne vyoblieka a sem-tam prečíta nejaký pripravený prejav. Má byť aj morálnou autoritou, zasadzujúcou sa o blaho národa.

 

Nehovorím, že prezidentka u nás musí nasledovať prezidenta Mujicu, lebo tak ako on dokáže konať len skutočne zrelý človek – viac o ňom pre tých, ktorí o ňom neviete, v článku v linku

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/347446-najchudobnejsi-prezident-vytiahol-vela-ludi-z-biedy/

Ale správa z dnešného rána vo mne vyvolala znechutenie, lebo aspoň základné hranice by existovať mali

– veď pozrite – prevzaté z

https://picuscapital.sk/zametrasenie-v-prezidentskom-palaci-danny-kollar-zatal-do-ziveho-priznajte-sa-akym-podvrhom-ste-boli-vy-dosadena-za-prezidentku-a-vasa-dcera-na-zname-gymnazium-c-s-lewisa/

Ak je to pravdou, potom je to hodne smutné…

 

 

Elena

 

K diskusii  nuž, Milan1 v citovanom texte gramatickú chybu neopravujem – link som pre overenie prihodila

a pokojne tu môžeš dať sumu, ktorú podľa Teba vyrobí na dôchodkový systém človek pracujúci od ukončenia školy nepretržite trebárs za priemernú mzdu.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8999247x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie