Založ si blog

To je ono 6. – Drahá pani prezidentka. . .

Nie, to oslovenie nie je narážka na Váš plat – situácia je príliš vážna na to, aby sme takto žartovali.

Lebo na základe Vášho poverenia vycestoval minister Naď podpísať zmluvu s USA  – „akože obrannú“ – do USA. Stále nechápem, koho má kto brániť – či vojaci USA nás pred Rusmi, ktorí nemajú v pláne nás napadnúť, alebo my vojakov USA pred niekým (ale pred kým by sme ich my asi tak ochránili? Buďme realistky – tri štvrtiny tohto národa by tlieskali, keby vojakom USA u nás niekto naložil) – alebo vojaci USA by nebodaj mali chrániť Vás pred nahnevaným národom? No fakt neviem, nerozumiem obrannému charakteru tej zmluvy.

A naozaj som mala úprimné predsavzatie nebyť ironická – ale, pani prezidentka, úprimne a verejne a otvorene sa Vás pýtam – nie je Vám trápne hovoriť o tom, že zmluva  s USA má obranný charakter, keď ani jediné slovo v nej nezaväzuje USA k tomu, aby naše územie nejako bránili a chránili?

Ako to precízne napísal i generálny prokurátor : Dohoda je pritom z hľadiska bezpečnosti asymetrická, pretože prináša záväzky pre Slovenskú republiku, článok 6, odsek 1, cit.:  „Slovensko prijme opatrenia potrebné na zaistenie ochrany, bezpečnosti a zabezpečenia ozbrojených síl USA, dodávateľov USA, závislých osôb a rozmiestneného materiálu a na ochranu a zabezpečenie úradných informácií USA…“ Na druhej strane, USA v návrhu Dohody neprijímajú žiadny ďalší záväzok ochrany nášho územia.

Snažím sa Vás verejne osloviť ako osobu, ktorá má byť aj mojou prezidentkou.

Kladiem si otázku, v čom ste mojou prezidentkou. V čom hájite záujmy mňa a mojej rodiny?  Ja tu chcem mier, pokojný život – a nie tisíce amerických vojakov.

A v čom ste prezidentkou tohto národa ako celku – národa, ktorého väčšina odmieta zmluvu s USA, ktorú nám tu napriek vôli tejto väčšiny národa Vy osobne pretláčate.

Prečo nemáte odvahu iniciovať v takej závažnej veci referendum, aby ste naozaj reprezentovali vôľu väčšiny národa?

 

Ako je možné, že nenačúvate nielen hlasu obyčajných ľudí, nás občanov, ale ani takej vysoko odbornej inštitúcie, akou teraz Generálna prokuratúra je? A nie sú to veru žiadne sprostosti, ktoré by generálnemu prokurátorovi nadiktoval Putin, ale zásadné a vysoko odborné výhrady ku zneniu tej zmluvy, týkajúce sa napríklad i sociálneho zabezpečenia ľudí, ktorí by pracovali pre „spojencov“. Nebola by od nich vymáhateľná občiansko-právna náhrada škody – tak ako v nie tak dávnom incidente, kde vojak USA nepozornosťou zdemoloval u nás na  ceste osobné auto  so 4-člennou posádkou – a ani slova ospravedlnenia sa tí ľudia nedočkali, nie to ešte náhrady škody? Tomuto chcete vystaviť slovenských občanov???

Ozbrojené sily USA budú môcť získať síce dočasný ale relatívne dlhodobý prístup k súkromným pozemkom a zariadeniam potrebným pre použitie na podporu ozbrojených síl USA, a to s navrhovanou podmienkou, že ozbrojeným silám USA alebo dodávateľom USA nevzniknú náklady za tieto obmedzenia využívania súkromných pozemkov a zariadení. V prípade vzniku škody na majetku občana SR nebude môcť slovenský občan uplatňovať náhradu vzniknutej škody na svojom majetku v občianskoprávnom konaní.Príslušníci ozbrojených síl USA a závislé osoby nie sú povinné na území Slovenskej republiky platiť žiadne dane vrátane DPH, poplatky, licenčné poplatky ani podobné poplatky z nákupu, vlastníctva, držby, používania, vzájomného prevodu, alebo prevodu v súvislosti s úmrtím, ich hmotného hnuteľného majetku dovezeného na územie Slovenskej republiky alebo tam nadobudnutého pre vlastnú osobnú potrebu.

Zmluva tiež umožňuje americkej armáde vykonávať stavebné činnosti bez ohľadu na postoj zástupcov SR, čím by mohol nastať stav úpravy nehnuteľností bez vedomia vlastníka nehnuteľnosti. Nie, drahí spoluobčania, netešte sa, že by vám zadarmo vybudovali bazén v záhrade.

A to, o čom sa mlčí, je i skutočnosť, že nám USA nedarujú peniaze na obnovu letísk. Strany alebo ich výkonní zástupcovia budú vzájomne konzultovať podmienky vrátenia akéhokoľvek dohodnutého zariadenia alebo priestoru vrátane náhrady za vzájomne určenú zostatkovú hodnotu vylepšení alebo výstavby, ktoré uskutočnili Spojené štáty. Takže ďalšie verejné klamstvo o darovaných 100 miliónoch dolárov, však? A v akom okolí tých letísk bude môcť americká armáda robiť tie kontroly? I to je v tej vašej doložke vysvetlené?

 

No vidíte, múdre veci sú v tých námietkach. Tak tu dávam link, aby ste si ich mohli prečítať, a rovnako i tí občania, ktorí ich ešte nečítali.

https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy?p_p_id=processDetail_WAR_portletsel&p_p_lifecycle=0&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&_processDetail_WAR_portletsel_cisloLP=LP%2F2021%2F786&_processDetail_WAR_portletsel_action=pplpZobrazPripomienky

Nerešpektujete ani ďalšie oponujúce hlasy. Veď vzniesli desiatky  – a nie nezávažných – námietok. Bolo ich 70, z toho 52 bolo závažných námietok. Ako si môžete tento postup vysporiadať so svojim svedomím? 

Ohradzujete sa proti výrokom niektorých politikov, že Vás riadi v tomto postupe americká ambasáda. No tak nám verejne prezraďte, pani prezidentka, čo Vás teda riadi v tomto postupe – keďže vôľa národa, a ani názor odborných inštitúcií to zjavne nie sú?!!!

Nechceme – lebo verím že nie som v tomto názore osamotená – Vašu interpretačnú doložku k tej zmluve,  chceme jasné a záväzné vyjadrenie Ústavného súdu. Lebo to je inštitúcia, ktorej prislúcha sa vyjadriť odborne v takejto záležitosti. Ak chcete, aby Vás neoznačovali ako riadenú americkou ambasádou, tak vyvráťte tieto označenia posunutím tejto zmluvy na posúdenie Ústavnému súdu. Lebo Vašim rozhodnutím „pre národ“ bez vôle národa budú trpieť nielen ľudia v okolí tých vojenských zhlukov – nechcem napísať, že len letísk, lebo vôbec na základe tej zmluvy netušíme, čo všetko by nám americkí vojaci ešte obsadili???!

 

Pani prezidentka, uvedomujete si, že ak sem na základe tej zmluvy pritiahnete vojská USA, nebudeme sa ich vedieť zbaviť ani v čase, keď Vy tu už dávno prezidentkou nebudete?

 

 

Elena

 

P. S.:

Pani prezidentka, niektorí Vám vyčítajú módne outfity. Ja nie. Len skromne pripomínam, že si nie som istá, či ste pozorne čítali rozprávky – princeznú ani kráľovnú nerobia pekné šaty. Skutočnou zástupkyňou  a vodkyňou národa a jeho morálnou autoritou sa stáva úctou k ľuďom, životnou múdrosťou a pokorou voči svojmu povereniu viesť národ k budúcnosti citlivo načúvajúc jeho hlasom…

 

K diskusii: Ach, mirius, toto je druhá najzábavnejšia vec, čo som dnes čítala – hneď po štúdii analyzujúcej psychoanalyticky „antivaxerov“.Nebojte sa, aj tú dám nabudúce  do blogu – nech tá múdrosť ožiari davy.

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936348x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie