Založ si blog

Ostrým okom 9. – Keď uvažujem o pomoci Ukrajine. . .

Sme manipulovateľní, lebo sme súcitní a snažíme sa konať čestne. A najmä v ťažkých situáciách si musíme pripomínať, aby sme si udržali trochu odstupu a opatrnosti v pomáhaní, a zvažovali komu a ako pomôžeme. Ja o tom uvažujem v týchto dňoch, lebo naozaj nesúladné signály zachytávam.

Je dôležité si pripomínať, že nie sme zlí, ak nechceme pomáhať hocikomu a hocijakým spôsobom. Lebo pomáhať môžeme vtedy, ak to neohrozuje nás samých. V bezhlavej a nútenej pomoci vidím kopu problémov.

Niektoré z nich teraz pomenujem.

 

Najnovší objekt pomoci – Ukrajina 

Na rovinu – štát v tomto prípade robí chybu za chybou.

Nejdem teraz rozsiahlo komentovať neskorý začiatok pomoci (hoci mesiace dopredu o útoku vedeli), ktorý museli na začiatku dobrovoľníci zachraňovať, ani všetky tie firmy, ktorými neskôr pomoc zastrešoval. To už bolo – a pred nami sú nové problémy.

Jedna z hlavných zásad pomoci utečencom všeobecne je, aby v takýchto prípadoch nemali vlastní občania pocit, že utečenci dostávajú viac. No k tomu hádam netreba nič dodať. Majú ten pocit niektorí – a oprávnene – lebo pomoc je naozaj nadštandardná v porovnaní s našimi reáliami. A niektorí ju môžu už aj zneužívať, nie je napríklad v poriadku, ak cestujú u nás spojmi zadarmo tu pracujúci Ukrajinci – len preto, že sú Ukrajinci.

A rozhodne nie je v poriadku pustiť sem mužov, ktorí majú brániť vlasť –  s postojom, že keď si kúpili úplatkom cestu cez ukrajinských colníkov, tak my ich pustíme. Pokladám to za neprijateľné, aby sme takto postupovali.

 

A to ešte ľudia nevedia, ako to bude ďalej – stačí ak si pozriete článok  v linku a pouvažujete

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/622828-lunter-empatia-k-utecencom-upada-treba-riesit-ich-stravu-a-ubytovanie/ 

Píše v ňom, že sa ľudia sprvu starali a pomáhali, ale teraz dochádzajú aj potraviny, ktoré ľudia nanosili, Ukrajinci potrebujú jesť. No, je podľa mňa iluzívne čakať, najmä v dnešnej situácii, že slovenskí občania budú živiť státisíce Ukrajincov dlhodobo. Zhoršuje sa naša vlastná životná situácia, dosť prudko, a čoraz viac. A len v banskobystrickom kraji je evidovaných vyše 4000 Ukrajincov, ako píše článok. To je hodne ľudí – a to je len jeden kraj. Vážne niekto čaká, že utečencov tu dlhodobo budú živiť ľudia?

Aj hotely a penzióny oznámili, že v lete chcú ubytovať hostí a Ukrajinci u nich končia. Lunter v článku uviedol, že je potrebné riešiť otázku ich dlhodobého ubytovania. Vraj pred mesiacom poslali na ministerstvo regionálneho rozvoja zoznam budov, ktoré vedia relatívne rýchlo zrekonštruovať, aby mohli slúžiť ako klasické byty. No to sa asi ľuďom páčiť nebude, ak oni či ich deti hypotéky majú na krku, alebo túžia márne po vlastnom bývaní  A tu zrazu Ukrajinci byty dostanú.

Myslím si, že celkom oprávnene môžu byť niektorí Slováci nahnevaní z takého rozdielneho prístupu štátu voči Ukrajincom a našim občanom. Lebo štát dlhodobo neriešil, že oni nemajú byty, že ich deti nemajú miesta v škôlkach, A odrazu všetko ide.

 

Vláda nechce vidieť, že to oprávnene ľudí hnevá.

A myslia si, že zrejme stačí, keď prezidentka či premiér prehodí pár slov o tom, ako treba dlhodobo pomáhať. Vôbec si neuvedomujú, že ľudia pomáhali na začiatku zo súcitu – a nie kvôli rečiam vlády a prezidentky. Ich dôvera v národe je taká, že väčšina by robila presný opak toho, čo im vykladajú, pretože nemajú úctu a dôveru ľudí.

Stačí vidieť, ako im pripití pubertiaci to Z maľujú teraz kade-tade – a je to prirodzené, lebo je to taký vek a taká príležitosť, že hlúposti zo vzdoru robia. A hlupáci to dookola posilňujú vypisovaním o tom, akoby to bol jeden zo smrteľných hriechov –  a skutočne neviem, či by niekto bol spokojný, keby zavreli dajaké 15-ročné decko za takú somarinu. Lebo azda si niekto nemyslí, že sprayom načmárať Z na stenu bytovky kdesi v NItre  či  na stenu zastávky v akejsi dedinke pri Zvolene sem chodia ruskí agenti…

Keby mala vláda aspoň trochu sebaúcty, tak by spravili referendum aktívne sami, aby videli, či majú ešte oprávnenie za kohokoľvek z nás hovoriť a rozhodovať. Ale tu ešte treba, aby pod taktovkou dirigentov spoza hraníc dotiahnuť veci, tak budú robiť zlo ďalej – zadlžovať vlastný národ na generácie a pchať Ukrajine na úkor našej budúcnosti pomoc, ktorá už škodí Slovákom. Lebo nám tie peniaze chýbajú, lebo nám chýba pomoc pre poľnohospodárov a naši ľudia mnohí živoria,a to tu ani vojna nie je.

 

A to sa ešte nehovorí o tom, aké dopady bude mať na náš zdravotnícky systém, keď sa do neho navlečie navyše toľko tisícov ľudí, ktorí do neho nič neplatia. Štát  v zdravotníctve poistný systém i doteraz zneužíval, lebo na svojich poistencov platiť cca šestinu toho, čo priemerný pracujúci.

Koľko štát zdravotníctvu za tých ukrajinských utečencov doplatí? A kedy? Lebo inak je to starostlivosť čerpaná z našich poistných odvodov – a to rozhodne nie je v poriadku. Bez zaplatenia poistného by v poistnom systéme človek mal dostať iba nevyhnutnú, bezprostredne jeho život zachraňujúcu starostlivosť. Nie full servis.

Sme v situácii, že poistenci VšZP by si údajne mali napriek riadnemu plateniu zdravotných odvodov u niektorých lekárov platiť – a VšZP  nevydala verejné vyjadrenie, že im úhrady bude preplácať. Nie je v poriadku, ak poistenci VšZP by mali platiť za zdravotnú starostlivosť u niektorých lekárov, a financovať zdravotnú starostlivosť pre kohokoľvek bezplatne.

Preto verejne tvrdím, že krok vlády  v slovenskom zdravotníctve ošetrovať utečencov z Ukrajiny je rozbíjaním celej filozofie poistného systému v zdravotníctve. Ten totiž neráta s poskytovaním zdravotnej starostlivosti „zadarmo“  bez zaplatenia akýchkoľvek poistných odvodov. Tým sa úplne narúša poistný charakter poistného zdravotníckeho systému.

Namiesto štedrých dávok Ukrajincom mal štát dať tie peniaze zdravotníctvu za poskytovanie zdravotnej starostlivosti Ukrajincom.

 

A ešte stále je ticho o tom, že nie všetci Ukrajinci sú rovnakí.

Pricházajú aj špecifické skupiny obyvateľstva, ako o tom píšu na fb niektoré články v Česku. Tie pre nás môžu znamenať riziko – mám na mysli ukrajinskú mafiu, a že až taký hoax to nie je svedčí i skutočnosť, že sa už vraj objavili aj únosy detí na hraniciach. K hlavným záujmom ukrajinskej mafie údajne patrí prostitúcia, obchodovanie s deťmi, ľudskými orgánmi, zbraňami či drogami – no čo k tomu dodať?

Už aj v Revúcej obťažujú ľudí vyzváňaním a vybuchávaním ľuďom na dvere. Údajne podomový predaj a prieskum kozmetiky robia, ako tvrdia. Takže by ste mali byť opatrní všetci, poučiť všetkých dôchodcov, aby neotvárali a nedali sa oklamať.

A keďže podomové prieskumy a podomové predaje sú u nás zakázané, zavolajte políciu.

Neváhajte, proti lumpom funguje len naša neľahostajnosť – tieto podvodné praktiky treba riešiť hneď v začiatku. Vďaka vašej neľahostajnosti ochránite starých ľudí pred zneužitím a okradnutím. A je úplne jedno, či sú to lumpi slovenskí, alebo majú prízvuk jasne vypovedajúci odkiaľ prišli.

 

Ak sa vrátim k tomu článku, v ktorom pán Lunter hovorí o klesajúcej empatii voči utečencom, ja sa skôr ako poklesu empatie obávam reálnej naštvanosti ľudí.

Poviem to otvorene – zďaleka nie všetci sem prichádzajúci spoza hraníc sú traumatizovaní a zúfalo odkázaní na našu pomoc. Mnohí prišli s dostatkom financií, a ľudia budú u nás citlivo vnímať, že chudobnejší musia dávať bohatším. Dramaticky rastú naše životné náklady, ale platy nie. Základom filozofie pomoci je, že sa musíte najskôr o seba postarať, až tak môžete pomáhať iným. Myslím, že tu je tá hranica  už prekročená.

Všetky tie obmedzenia, ktoré kvôli Ukrajincom pocítia, budú prekážať. Neviem si ani predstaviť, čo by nastalo, ak by štát niekoho nútil ubytovať u seba utečencov. Rovnako bude pribúdať zlých skúseností, lebo nie všetci ľudia sú čestní. Na začiatku som dala odhad tri mesiace, kým sa zviditeľní zmena postoja. Nie, bol to príliš optimistický odhad, už teraz ľudia veci vidia inak.

 

 

Elena

 

P.S.: Pre mňa osobne je ťažké vidieť ako trpia zvieratá – a tak ešte jedna príhoda z Ukrajiny – stačilo, aby tá osoba otvorila dvere útulku a vypustila zvieratá vonku, mohla stovkám zvierat zachrániť život. Vystavila ich krutej smrti

https://www.facebook.com/100002727837263/posts/4491030040997879/

 

P. P. S.: A rovnako som proti utrpeniu ľudí – preto verejne vyzývam, aby bola zostavená medzinárodná vyšetrovacia komisia, ktorá preverí vojnové zločiny na Ukrajine. A medzinárodný tribunál, ktorý všetkých vojnových zločincov odsúdi na smrť obesením, s bezodkladným vykonaním rozsudku.

Ak sa píše o znásilňovaní detí a žien, o zabíjaní civilistov, je nutné tieto zločiny bezodkladne vyšetriť a všetkých páchateľov odsúdiť a potrestať ako vojnových zločincov. Tvrdo a nekompromisne. 

Som si istá, že tým Ukrajine pomôžeme lepšie ku ukončeniu vojny, ako keby sme jej ešte desať rokov dodávali zbrane.

 

K diskusii  palenque –  uvediem Vás do obrazu, to tvrdil Naď, že už celé mesiace dopredu to od spojencov vedeli.

mirius – no aspoň mám dôkaz, že ja som o útoku nevedela – lebo netvrdím teraz, že ja som vedela, ale že Naď a company vraj o ňom vedeli už v októbri  https://refresher.sk/111062-Jaroslav-Nad-O-planovanom-utoku-Putina-sme-vedeli-uz-v-oktobri-Dostali-sme-vynikajuce-informacie-z-USA

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003012x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie