Založ si blog

No toto 3. – Kto by to mal zaplatiť?

Veľká skupina občanov s elektronickým podpisom bude mať problém. Zneplatia im certifikát na popdpisovanie od januára 2023:

 

Skromne píšu o desaťtisícoch občanov, ktorí si budú musieť meniť občiansky preukaz – v článku v linku https://e.dennikn.sk/2943290/desattisice-ludi-na-slovensku-caka-vymena-e-obcianskych-preukazov-so-starymi-sa-od-januara-uz-nepodpisu/?ref=inc

Televízne večerné správy v minulom týždni hovorili o odhadovanom počte okolo tridsaťtisíc občanov.

 

Šla som – keďže nemám rada davy ľudí a čakanie v radoch – vybaviť si občiansky nanovo už teraz. Zaplatíte poplatok 4,5 eura ku žiadosti. To je nič – možno hodíte rukou. Ale len do chvíle, kým si uvedomíte, že občiansky preukaz si meníte kvôli chybe štátu. A ak sa to týka desiatok tisíc ľudí, naryžuje neoprávnene od nich tento štát slušnú sumu.

Uhradiť by ju mal podľa môjho názoru ten, kto chybu spôsobil.

 

A o tom, že rezort postupuje zodpovedne, nemôže byť ani reči – pouvažujte o logike tohto vyjadrenia

Certifikáty potrebné k elektronickému podpisovaniu dokumentov nie sú povinnou súčasťou občianskych preukazov. Občianske preukazy slúžia predovšetkým na preukazovanie totožnosti, štátneho občianstva SR a ďalších údajov na nich uvedených.

No čo na to dodať? Neviem na základe akých kritérií výberových konaní boli na ministerstvo prijatí úradníci, s takouto logikou, lebo IQ to nebude.

Ak si niekto vybaví občiansky preukaz s elektronickým podpisom, tak podľa mňa elektronický podpis JE povinnou súčasťou takého občianskeho preukazu. 

 

Ako píše článok v linku, ešte z roku 2021

– https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=platnost-certifikatu-pre-vydavanie-e-podpisu-na-obcianskych-preukazoch-a-cudzineckych-dokladoch-konci-26-juna-pouzivat-vydane-certifikaty-vsak-bude-mozne-az-do-konca-roku-2022

od 21. júna 2021 začína ministerstvo vnútra vydávať občianske preukazy a povolenia na pobyt cudzinca s novým čipom. Doterajšiemu zariadeniu pre e-podpis /Smart Card Atos CardOS V5.0 QES EAC V1.0 version V1.0./ totiž 26. júna končí 5-ročná certifikácia a už nebude možné naň vydávať certifikáty pre kvalifikovaný e-podpis. Doklady vydávané po 26. júni budú mať implementované nové zariadenie /CardOS DI V5.4 QES Version 1.0./.

 

Na túto skutočnosť podľa mňa mal každý občan vybavujúci si občiansky preukaz s elektronickým podpisom upozornený minimálne od začiatku roka 2021 s tým, aby si zvolil, či chce OP hneď alebo počká do 26. júna 2021 a predíde tak opakovaným vybavovačkám.

 

 

Elena

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986714x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie