Založ si blog

Raz 11. – A teraz si budeme musieť položiť otázku. . .

Kritický tón voči Ukrajine v „osvedčenom“ časopise?

To zavial nejaký nový vietor.

S prekvapením som čítala článok v linku

https://www.cas.sk/clanok/2716451/nemecko-ma-svoje-limity-ministerka-odmietla-ziadost-ukrajiny-ved-toto-dosial-nespravila-ziadna-krajina/?fbclid=IwAR3U_iawexyzti8gtkJkpc9c2Yh7O1smnzCOsko-zkQ_MEZA43nLsrZ4U5c

Sto tankov od Nemecka chcú najnovšie.

Ibaže nemecká ministerka vyhlásila, že Nemecko má svoje limity.

 

Ale tak vám poviem – sto tankov Leopard to je nič.

Teda nie je to nič, pravdaže – ale je to nič oproti tomu, čo by Ukrajina chcela najnovšie dostať od nás všetkých. Obnovu Ukrajiny, aby mali pohodlný a moderný život. No nie len tých častí, kde vojna prebiehala, čo ste. A nielen dajakú tú školu či nemocnicu, alle i domy. Odhadované škody vzniknuté vojnou sú vo výške  97 miliárd eur.

Ale i ekonomika stagnuje, však obyvatelia poutekali, a to i z oblastí, kde vojna ani náhodou nebola. Ukrajinci sú tu hrdinsky priutekaní – dokonca i tí, čo tu pôvodne pracovali zrejme?! – a namiesto toho, aby sme ich prestali pohodlne dotovať, podporujeme tento proces.

Agentúra TASR poskytla údaje o potrebe investovať  vyše 350 miliárd eur, ako o tom píše člábok v linku

https://www.teraz.sk/spravy/obnova-ukrajiny-by-mohla-stat-350-mili/659585-clanok.html

Ukrajina tiež utrpela škody vo výške 252 miliárd eur v dôsledku narušenia ekonomických tokov a produkcie, ako aj dodatočných výdavkov spojených s vojnou.

Článok tiež uvádza, že vysídlenie tretiny obyvateľstva by podľa očakávaní malo zvýšiť mieru chudoby z dvoch percent spred vojny na 21 percent.

Upozorňujem v mojich blogoch už dlhodobejšie, že takáto naša pomoc Ukrajine v skutočnosti nie je pomocou, ale poškodzovaním.  Prijímať zbehov  a ešte im aj financovať životné náklady u nás, to je čin na pováženie, Ešte by som  to prijala, ak by mohli odísť a nebojovať všetci, ktorí tak chcú urobiť – ale tu je to otázka toho, kto prejde cez ukrajinských colníkov („za bakšiš“- ako inak). Nie, nepokladám za spravodlivé, že jedni musia bojovať, a druhí sa z tej povinnosti „vyzujú“ vďaka nakeťaseným prachom.

Tiež poukazujem, ako tí „odídenci“ chýbajú na Ukrajine pre jej ekonomiku – lebo nie je v poriadku, ak krajina musí odstaviť výrobu kvôli nedostatku zamestnancov v oblasti kde vojna nie je, lebo ľudia „odídu ako utečenci“ na Slovensko či inde. Hoci podaktorí diskutéri sa potom tvária, akoby mi Putin bonboniéry posielal, že si dovolím otvorene  napísať niečo kritické o Ukrajine a  našej politike k nej. Až uvažujem, či to nie je niečí zámer a hra, toto odťahovanie pracujúcich obyvateľov Ukrajine, a aj odťahovanie detí ako jej šťastnej budúcnosti.

Nehovoriac o tom, že akosi nechápem plány EÚ financovať komplexnú prestavbu Ukrajiny – nie je členom EÚ a ani NATO. Poslať po vojne sa obnovujúcej krajine nejakú pomoc – vo výške pár mliónov eur – i to by pre nás v dnešnej situácii bolo dosť. Ale financovať stámiliardy eur,no som proti tomu rozhodne. Ideme do zúfalých čias pre „solidarizovanie“ s odstrihnutím od ruského plynu, uhlia a všetkého ruského.

Poskytovať príspevky pre utečencov i ľuďom, ktorí reálne žijú na Ukrajine a chodia si k nám iba „utečenecké podpory“ vyberať a na nákupy, no tak to je podľa mňa morálne úplne cez čiaru. To pokladám doslova za pľuvanec do tváre tým ľuďom, ktorí reálne trpia v oblastiach vojnou zasiahnutých.

 

A pozrime sa na druhú stranu takej „pomoci Ukrajine“. Tých vyše 350 miliárd je neuveriteľná suma  –  to by i naši pravnuci cítili dopady takého „budovania“. Máme právo na úkor nás a budúcich generácií tak rozsiahlo financovať Ukrajincov?

Nie, nerozumiem prečo by sme mali Ukrajinu obnovovať my od základov. Nie my sme na nich zaútočili, navyše mali by sme Ukrajine pomáhať obnovovať krajinu v časoch, ktoré sú pre nás i bez toho ťažké. Lebo solidarizovanie s odstrihovaním sa od ruských dodávok plynu, ropy a kadečoho dovlieklo nás samých do ťažkostí, ktoré pred nami sú a ktorých dopady teraz nedokážeme ani len predvídať.

 

Článok v linku

https://www.startitup.sk/na-obnovu-ukrajiny-je-nevyhnutna-astronomicka-suma-nova-sprava-odhalila-konkretne-cisla/

píše, že počas najbližších troch rokov Ukrajina bude potrebovať 105 miliárd eur na riešenie naliehavých potrieb, ako je obnova vzdelávacích a zdravotníckych systémov a infraštruktúry, podporu poľnohospodárstva a opravu ciest. 

A to nehovorím o tom,  že automaticky očakávajú zafinancovanie vykurovania na nadchádzajúcu zimu prostredníctvom obnovenia vykurovania a energie v ukrajinských domácnostiach, To vážne? My sme od štátu nedostali nič na pokrytie zvýšených nákladov a hovoria nám ako máme šetriť elektrinu a plyn, a mali by sme sa skladať Ukrajincom?

 

Budeme si skrátka musieť položiť otázku, či má limity vo vzťahu ku Ukrajine nielen Nemecko, ale či ich máme aj my.

 

 

Elena

 

K diskusii  mirius

fanatikov v ich nenávisti proti Rusku nezastaví zjavne nič – ani to, ako na Ukrajine bojujú v prvej línii ženy a  my tu chováme zbehov, ani to, že Ukrajina má obrovské ekonomické straty pre nedostatok pracovníkov, lebo odídenci sa tu usadili spokojne, namiesto aby pomáhali doma svojou prácou. A ani to, že v dôsledku pohodlia pre odídencov, prudko narastie chudoba  tam.

Až začínam uvažovať, či by im nemal Putin posielať bonboniéry, lebo položme si otvorene otázku – kto viac škodí Ukrajine – ja napísaním kritického postoja ku niektorým javom, so snahou o zachovanie objektivity, alebo fanatici, nehľadiaci na dopady tých krokov na život obyčajných ľudí, ktorí tam zostali žiť a bojovať a pre Ukrajinu samotnú…

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003221x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie